«Ορκίζομαι στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας να φυλάσσω το Σύνταγμα και τους νόμους, να μεριμνώ για την πιστή τους τήρηση, να υπερασπίζομαι την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας, να προστατεύω τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων και να υπηρετώ το γενικό συμφέρον και την πρόοδο του ελληνικού λαού».
Αυτός είναι ο όρκος, που ο εκλεγμένος από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, από τη Βουλή των Ελλήνων, νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας θα δώσει στις 13 Μαρτίου 2025.
Αμέσως μετά την αναγγελία της εκλογής του, από το προεδρείο της Βουλής με επικεφαλής τον πρόεδρο Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Τασούλας τόνισε ότι «η αρμονική συνέργεια των θεσμών και η διαφύλαξη κλίματος ενότητας είναι πολύτιμα υπό βοηθητικό πλαίσιο για την επιτυχία των πολιτικών επιδιώξεων και τη χρησιμότητα των πολιτικών ανταγωνισμών». Στη συνέχεια, ο νέος Πρόεδρος υποστήριξε: «Και όσο κοινότοπα μπορεί να ηχούν αυτά, άλλο τόσο και ακόμη περισσότερο ισχύουν». Ακολούθως αναφέρθηκε στον ρόλο που αναλαμβάνει και υποστήριξε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως ρυθμιστής του πολιτεύματος καλείται, μεταξύ άλλων, να επιδιώξει την εμπέδωση αυτού ακριβώς του πλαισίου έξω και μακριά ο ίδιος από κάθε κομματικό ανταγωνισμό, κινούμενος μέσα στα προσδιορισμένα πλαίσια του συνταγματικού του ρόλου και αναδεικνύοντας πότε-πότε ακριβώς την ανάγκη διαφύλαξης αυτού του αόρατου νήματος, που στα πολύ μεγάλα και σπουδαία δεν παύει ποτέ να μας ενώνει». Και συνέχισε: «Αυτό το χρέος το έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ιστορικά, θεσμικά, πολιτειακά. Είναι χρέος προς τον ελληνικό λαό, προς τον εγγυητή του πολιτεύματος δηλαδή και προς το Σύνταγμα που όλοι σεβόμαστε». Στο τέλος ο Κωνσταντίνος Τασούλας, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής, του ζήτησε να διαβεβαιώσει την ολομέλεια για όλα αυτά, τονίζοντας: «Κύριε Πρόεδρε, με τη βοήθεια του Θεού, με τη συμπαράσταση όλων των παραγόντων του πολιτεύματος, με τη συμπαράσταση του ίδιου του ελληνικού λαού, βεβαιωθείτε ότι θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι».
Με τις πρώτες αυτές δηλώσεις του ο κ. Τασούλας έδειξε τις προθέσεις του. Ως ανώτατος άρχοντας με τη βούληση του λαού θα τηρήσει το Σύνταγμα. Και φυσικά, όπως διαβεβαίωσε το προεδρείο της Βουλής, ο ρόλος του θα είναι ενωτικός. Άλλωστε αυτός ήταν ανέκαθεν ο χαρακτήρας του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο γνωρίζω από την εποχή που ήταν γραμματέας του αείμνηστου Ευάγγελου Αβέρωφ, δήμαρχος της Κηφισιάς και φυσικά τα τελευταία περίπου 25 χρόνια βουλευτής. Έχει επιβλητική προσωπικότητα και είναι γνωστός στην ενωμένη Ευρώπη -και όχι μόνο- από την επιτυχημένη δράση του στα περίπου έξι χρόνια της θητείας του, ως πρόεδρος της Βουλής. Είναι βέβαιο ότι πολύ γρήγορα όλους όσοι -και ιδιαίτερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- είχαν αντίρρηση, ο Κωνσταντίνος Τασούλας θα τους κατακτήσει, όπως είχε κάνει και ως πρόεδρος της Βουλής. Είναι θέμα χρόνου.
Χείριστη εντύπωση προκάλεσε, όχι μόνο στους συναδέλφους της βουλευτές, αλλά και στην πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η ενέργεια της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία με υψωμένη τη γροθιά φώναξε «όχι στη συγκάλυψη!». Ήταν μια ντροπιαστική στιγμή της διαδικασίας της ψηφοφορίας στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Όποια κι αν είναι η θέση σου και η γραμμή σου μπορείς, όταν ακούσεις το όνομα σου, να πεις «παρών». Ή να απουσιάζεις από τη διαδικασία. Δεν νομιμοποιείσαι όμως να πεις «όχι στη συγκάλυψη!». Και πολύ καλά έκανε ο πρόεδρος της Βουλής που έδωσε εντολή να μη γραφτούν αυτά στα Πρακτικά.
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι ο Κωνσταντίνος Τασούλας εξελέγη με 160 «ναι», με την τέταρτη ψηφοφορία. Τις ίδιες ψήφους είχε λάβει ο Ηπειρώτης πολιτικός και στις τρεις προηγηθείσες ψηφοφορίες που έγιναν. Η πρώτη στις 25 Ιανουαρίου, η δεύτερη στις 31 Ιανουαρίου και η τρίτη στις 6 Φεβρουαρίου. Ο κ. Τασούλας πήρε τις 156 ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Σε αυτές να προσθέσουμε τις 4 ψήφους των ανεξάρτητων βουλευτών Αντώνη Σαμαρά, Μάριου Σαλμά, Παύλου Σαράκη και Χάρη Κατσιβαρδά.
Ευχές πολλές από τον ελληνικό λαό, στον νέο ανώτατο πολιτειακό άρχοντα Κωνσταντίνο Τασούλα, που αναλαμβάνει σε μια κρίσιμη στιγμή τα καθήκοντά του, για μια άψογη θητεία. Υποσχέθηκε να προφυλάσσει το Σύνταγμα και να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της χώρας. Και φυσικά να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων.
Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

