Κοινωνία

44 εκατ. ευρώ για… σύστημα-«φάντασμα»

Σόνακ Θέμα

του Χρήστου Καπούτση

Κάθε υπόθεση προμήθειας εξοπλισμών για τις Ένοπλες Δυνάμεις που παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη έχει τουλάχιστον τρεις διαστάσεις.

· Την ηθική (διαφθορά ή ανικανότητα πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων, που έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη της άμυνας της χώρας).

· Την οικονομική (ζημιά του Δημοσίου, λόγω της διασπάθισης χρημάτων, που έχουν καταβάλει από το υστέρημά τους οι φορολογούμενοι ).

· Την επιχειρησιακή (οι Ένοπλες Δυνάμεις στερούνται κρίσιμα οπλικά συστήματα).

Το τελευταίο διάστημα, αρκετές –αμφιβόλου νομιμότητας– υποθέσεις για τα εξοπλιστικά παίρνουν τακτική δικάσιμο, ώστε η Δικαιοσύνη να αποφανθεί περί πράξεων και προσώπων πού και πόσο έβλαψαν ή δεν έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον και, φυσικά, την εθνική μας άμυνα.

Τη σειρά της για τις αίθουσες των δικαστηρίων παίρνει και η πολύκροτη υπόθεση της προμήθειας τεχνολογικού υλικού για τις επιχειρησιακές ανάγκες του ηλεκτρονικού πολέμου του Στρατού Ξηράς.

Η αρμοδία εισαγγελέας Εφετών προτείνει να παραπεμφθούν σε δίκη συνολικά 18 άτομα για το εξοπλιστικό πρόγραμμα που αφορά την προμήθεια του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak, το οποίο προοριζόταν για τον Στρατό Ξηράς. Μεταξύ τους, ένας πρώην αρχηγός στρατού, δύο πρώην γενικοί γραμματείς Εξοπλισμών, αλλά και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος.

Η υπόθεση αφορά την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης του προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου για τον Στρατό Ξηράς, που είχε ως στόχο να προκαλεί σαμποτάζ στις επικοινωνίες του εχθρού ή να παρεμβάλλεται σε αυτές. Κάθε σύγχρονος στρατός διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Η σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κατασκευάστριας εταιρείας Sonak (πρόκειται για θυγατρική της AXON Ανώνυμης Εταιρείας, συμφερόντων Θωμά Λιακουνάκου) υπεγράφη το 2001, όταν υπουργός ήταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στη δικογραφία, η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ, η προκαταβολή που έλαβε η εταιρεία ήταν 35 εκατομμύρια ευρώ, παρότι η διεθνής νομοθεσία δεν επιτρέπει η προκαταβολή να υπερβαίνει το 40% της συνολικής αξίας. Η σύμβαση (19/10/2001) που συνομολογήθηκε μεταξύ του Δημοσίου και της εταιρείας Sonak προέβλεπε την υποχρέωση του αγοραστή (ΓΕΣ) να καταβάλει πολύ υψηλές προκαταβολές στον κατασκευαστή και γι’ αυτό η Sonak έλαβε 35 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή . Όμως, το 2005, έπειτα από δοκιμές, καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος, με αποτέλεσμα το Γενικό Επιτελείο Στρατού να αποφασίσει ότι τα συγκεκριμένα ηλεκτρονικά συστήματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, αφού σε όλες τις δοκιμές απέτυχαν. Η εταιρεία Sonak υποστήριζε πως οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και αξιολογήθηκαν ως αποτυχημένες εκ παραδρομής!

Έτσι, η υπόθεση το 2007 οδηγήθηκε σε διαιτησία. Η εταιρεία δικαιώθηκε, καθώς αναγνωρίστηκε ότι με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΓΕΣ δεν υλοποιήθηκε η σύμβαση. Μάλιστα, το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε αποζημίωση 3 εκατομμυρίων συν τόκους στην εταιρεία Sonac.

Συνεπώς, το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει συνολικά 43.222.000 ευρώ στη Sonak για ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, που ποτέ δεν «είδε». Και ακόμη, ο στρατός στερείται εδώ και μία δεκαετία ένα αναγκαίο σύστημα, που η έλλειψή του δημιουργεί σοβαρά επιχειρησιακά προβλήματα.

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 31/10/2015.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa