Οικονομία

Αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ στους Financial Times: «Έχουμε φτάσει στα όριά μας»

Financial Times

Για σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές μας ως προς το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 κάνουν λόγο οι Financial Times.

«Η Τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας όσον αφορά στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις» αναφέρει στους FT αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Η τρόικα – Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας αφού προσδιόρισε ότι το προβλεπόμενο κενό στο τελευταίο προσχέδιο του προϋπολογισμού ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν πως το κενό αντιστοιχεί σε μόλις 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με πειθαρχικά μέτρα στην εισφοροδιαφυγή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Σε δημοσίευμα τους, οι FT αναφέρουν πως «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές σχετικά με το χρηματοδοτικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014», ενώ μάλιστα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα πως «υπάρχει σαφής διαφωνία. Η Τρόικα πάντα πιέζει για νέα μέτρα, αλλά έχουμε φτάσει στα όριά μας όσον αφορά στις οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Οι κοινωνικές εντάσεις σε λίγο δεν θα είναι διαχειρίσιμες, Το μέσο ελληνικό νοικοκυριό έχει χάσει πάνω από το 1/3 του εισοδήματος του μέσα σε πέντε χρόνια», είπε ο αξιωματούχος.

Στη συνέχεια, οι Financial Times επισημαίνουν πως «οι δανειστές ανησυχούν πως δε θα πιάσει η Ελλάδα τους στόχους για τον επόμενο χρόνο, καθώς υπάρχουν αναβολές στην αναθεώρηση της φορολογικής διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία της τρόικας για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς προσωρινής κινητικότητας με χαμηλότερο μισθό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης εάν δεν βρουν άλλη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα» τονίζουν οι FT.

Κλείνοντας, οι FT αναφέρονται και στο νέο φόρο που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με έναν οικονομολόγο του ιδιωτικού τομέα να αναφέρει πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην «πιάσει» λόγω της γραφειοκρατίας, αλλά και της αντίστασης των φορολογούμενων.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa