Κόσμος

Διεθνής ανησυχία για τη Χρυσή Αυγή και ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη

Χρυσή Αυγή

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στα ηγετικά στελέχη της παγκόσμιας εβραϊκής κοινότητας τόσο η δράση της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, όσο και η άνοδος των εκλογικών ποσοστών ακραίων και ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη, καθώς και η πρόσφατη πολύνεκρη επίθεση στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών.

Με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο στις Βρυξέλλες, αλλά και την «επιτυχία εξτρεμιστικών κομμάτων» στις ευρωεκλογές, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC), Ντέιβιντ Χάρις αναφέρει σε άρθρο του «Ξύπνα Ευρώπη!», επισημαίνοντας ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική».

«Τα τελευταία 14 χρόνια, μαζί με τους φίλους μας στην Ευρώπη, έχουμε προσπαθήσει να προειδοποιήσουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την αυξανόμενη απειλή για τους Εβραίους, τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες και την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ενώ πολλοί άργησαν να αναγνωρίσουν αυτή την απειλή.Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο και πιο βαθύ από ό,τι πολλοί συνειδητοποιούν», δηλώνει ο κ. Χάρις.

Παράλληλα, αναφερόμενος σε μια σειρά αντισημιτικών εκδηλώσεων σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, ο κ. Χάρις καταγράφει κάποιες αντιδράσεις που εμφανίστηκαν στην Ελλάδα μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ΗΠΑ, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, υποστηρίζοντας ότι μερίδα του ελληνικού Τύπου είχε προβάλει το επιχείρημα πως «όλο το θέμα ήταν μια σιωνιστική συνωμοσία», ότι «χιλιάδες Εβραίοι είχαν ειδοποιηθεί εκ των προτέρων να μείνουν μακριά από το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου εκείνη τη μέρα» και ότι «θα μπορούσε η Αμερικανοεβραϊκή Επιτροπή (AJC) να αποστείλει κατάλογο των Εβραίων θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων για να διαψεύσει τις μακάβριες φήμες που κυκλοφορούν στην Αθήνα».

Επιπλέον, ο κ. Χάρις κάνει αναφορά και σε εκτενές άρθρο-ανταπόκριση του Εβραϊκού Τηλεγραφικού Πρακτορείου (Jewish Telegraphic Agency), που αναδημοσιεύεται σε πολλά αμερικανοεβραϊκά ΜΜΕ, για την «αποτελεσματικότητα καταστολής» της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα, έπειτα από τη «σημαντική νίκη» που κατέγραψε το «νεοφασιστικό κόμμα στις ευρωεκλογές», με ποσοστό 9,4% και με την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

Μεταξύ άλλων σχολιάζει το αποτέλεσμα των εκλογών και ο  Δαυίδ Σαλτιέλ, πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης λέγοντας: «Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που μας φέρνει πραγματικά σε δύσκολη θέση», ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να βρει τρόπους για να εξηγήσει στους ψηφοφόρους ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ναζιστικό κόμμα δολοφόνων».

Το άρθρο του Πρακτορείου συνεχίζει λέγοντας: «Για την ταλανιζόμενη ελληνική κυβέρνηση, που αγωνίζεται ήδη να βγάλει τη χώρα από μια βαθιά οικονομική κρίση, εν μέσω μιας σκληρής λιτότητας που επέβαλε η Ευρώπη, το αποτέλεσμα αποτελεί ένα ακόμη χτύπημα. Η Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα του κ. Σαμαρά, φοβούμενη τις αντιδράσεις του δεξιού ρεύματος τού κόμματος, απέφυγε έως σήμερα να θέσει εκτός νόμου τη Χρυσή Αυγή και να φέρει προς ψήφιση ένα σκληρό αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας ότι εξαιτίας της «ευρύτερης ανόδου» του νεοναζισμού στην Ευρώπη, ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου, Ρόναλντ Λόντερ, δηλώνει ότι «οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα το πρόβλημα και να διαμορφώσουν μια στρατηγική για την πάταξη του εξτρεμισμού».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa