Κοινωνία

Αύγουστος Κορτώ: Με το σύζυγο του στη Βουλή την ώρα της ψήφισης του συμφώνου συμβίωσης

Στη Βουλή με τον σύζυγο του Τάσο Σαμουιλίδη βρέθηκε ο Αύγουστος Κορτώ, ώστε να παρακολουθήσει από το θεωρείο τη συζήτηση και τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το Σύμφωνο Συμβίωσης. Ο διάσημος συγγραφέας που παντρεύτηκε τον σύντροφο του στη Νέα Υόρκη, βρέθηκε από νωρίς στη Βουλή για να υπερασπιστεί τον αγώνα που ξεκίνησε για το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στο σύμφωνο συμβίωσης.

Ο συγγραφέας και ο Τάσος Σαμουιλίδης είναι εδώ και 11 χρόνια αχώριστοι και όπως είναι φυσικό σε αυτήν τη συζήτηση έδωσαν μαζί το «παρών». Με ένα μακροσκελές κείμενό του μάλιστα, στο Facebook μίλησε για το σύμφωνο συμβίωσης.

Δημοσιεύτηκε από Auguste Corteau στις Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2015

«Ακούμε συχνά ότι “η κοινωνία δεν είναι έτοιμη”. Αλλά η κοινωνία δεν είναι κάποια φανταστική οντότητα – είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν. Κανένας απ’ τους γονείς μας δεν πανηγύρισε όταν τους μιλήσαμε για την ομοφυλοφιλία μας. Και ήταν λογικό: μιλάμε για ανθρώπους που μεγάλωσαν στην Ελλάδα του ’50, όταν ακόμα ο ομοφυλόφιλος ήταν ο δυστυχής παρίας που τυραννιόταν μια ζωή στο περιθώριο. Όμως τα πράγματα άλλαξαν, τα χρόνια πέρασαν, και μαζί τους μεγαλώσαμε κι εμείς παρέα με τους γονείς μας. Κι έπειτα από δώδεκα χρόνια συμβίωσης, οι πατεράδες μας (οι μάνες μας άφησαν νωρίς) όχι μόνο έμαθαν να αναγνωρίζουν την ευτυχία των παιδιών τους ως μορφή οικογένειας, αλλά άπλωσαν τα παλιά, μπαμπαδίστικα χούγια τους στο ζευγάρι των παιδιών τους.

Και τώρα για τον πεθερό μου είναι αδιανόητο το οικογενειακό τραπέζι χωρίς τον γαμπρό του – όπως και για τον μπαμπά μου. Κι όταν πριν από κάνα χρόνο (αφού είχαν γιορτάσει, έστω κι από μακριά, τον γάμο μας στο Αμέρικα), είχα ανέβει Σαλονίκη να δω τους δικούς μου, θυμάμαι στο τραπέζι, αφού τους εξήγησα πώς είχαμε θέσει ένα πλάνο πενταετίας μες στο οποίο να φτιάξουμε τη ζωή μας έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ένα παιδί, τη Χαρούλα, τη δεύτερη μητέρα μου, να μου λέει απ’ το σαλόνι με μητρική αυστηρότητα: “Άντε όμως. Κάντε γρήγορα, όσο ακόμα μας βαστάν τα πόδια μας”. Έτσι αλλάζουν οι άνθρωποι και προχωράει ο κόσμος: αναγνωρίζοντας την αγάπη εκεί που κάποτε έβλεπε την απειλή».

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER