Η ιστορική κομψή τρικάταρτη σκούνα «Ευγένιος Ευγενίδης» ενεργοποιείται για την εκπάιδευση των Ναυτικών Δοκίμων μετά απο εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Η απόφαση για την αξιοποίηση του μοναδικού αυτού πλοίου ελήφθη σε συννενόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφού ο Δημήτρης Αβραμόπουλος άναψε το πράσινο φως  εστάλη σήμα στο ΓΕΝ  με το ΓΕΕΘΑ  να προτρέπει το Πολεμικό Ναυτικό να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες προς  ενεργοποίηση του Ι/Φ ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ως εκπαιδευτικού πλοίου της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων  και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού, καθώς κάτι τέτοιο εκτιμάται ότι θα αποβεί εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας προαγωγής της ναυτικής εκπαίδευσης και ναυτοσύνης των μελλοντικών Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του ΠΝ.

Το ΓΕΕΘΑ, στο σήμα που απέστειλε τονίζει πως εκτιμά επιπλέον ότι η ναυτική εκπαίδευση και η προβολή των πανάρχαιων ναυτικών ικανοτήτων των Ελλήνων συνιστούν ένα σημαντικό παράγοντα στον τομέα των διεθνών στρατιωτικών σχέσεων καθώς και στη βελτίωση των σχέσεων με τις ΕΔ διαφόρων χωρών της περιοχής.

Επειδή όμως αναμένεται να υπάρχει υψηλό κόστος  για την ενεργοποίηση του πλοίου και σε συνδυασμό με την δημοσιονομική συγκυρία, το ΓΕΕΘΑ καλεί το Πολεμικό Ναυτικό να εξετλάσει την δυνατότητα χρηματοδότησης τόσο απο τους  θεσμικούς οργανισμούς του ΠΝ (όπως ΜΤΝ, ΤΕΣ, Ίδρυμα Άλσους Ναυτικής Παράδοσης κλπ) καθώς και απο εθελοντές ιδιώτες.

Λίγα λόγια για το πλοίο

ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ

Όπως αναφέρει το ΓΕΝ στην ιστοσελίδα του, σε σημείωμα του Πρόεδρου του Ιδρύματος Ευγενίδου: «Το ιστορικό ιστιοφόρο «Ευγένιος Ευγενίδης», μια κομψή τρικάταρτη σκούνα του 1929, σε μαγεύει καταρχήν με την ιστορία του. Η ζωή του ξεκινά από ένα φημισμένο ναυπηγείο στη βροχερή Σκωτία, ως «Sunbeam II», ακολουθούν κρουαζιέρες αναψυχής στα ζεστά νερά της Μεσογείου, και στη συνέχεια, μυστικές αποστολές διάσωσης αγωνιστών της Αντίστασης στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Η δράση συνεχίζει μεταπολεμικά στις βόρειες θάλασσες, όπου το πλοίο, υπό σουηδική κυριότητα, λειτουργεί πλέον ως εκπαιδευτικό, για να καταλήξει αμέσοος μετά στα ηλιόλουστα ελληνικά νερά, εκπαιδεύοντας τους ναυτικούς δόκιμους στην Ύδρα.Τα τελευταία χρόνια, το πλοίο παρέμενε σιωπηλά αραγμένο στον Φλοίσβο, περιμένοντας ένα καλύτερο μέλλον, που τελικά φαίνεται ότι ήλθε».

Σχολιάστε ...