Οικονομία

Eurogroup: «Παράθυρο ευκαιρίας» στην Ελλάδα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου

Eurogroup

Την αυστηρή εντολή στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, να τελειώνει με τα «ανοιχτά» θέματα έδωσαν ομόλογοί του στο Eurogroup, σύμφωνα με πηγές του Συμβουλίου.

Ως δυσσοίωνο σημάδι χαρακτηρίζουν οι Βρυξέλλες το γεγονός ότι φέτος η Ελλάδα καταθέτει για πρώτη φορά προϋπολογισμό ερήμην της τρόικας στη «μνημονιακή της ιστορία».

«Βρείτε τα με την τρόικα όσο το δυνατόν γρηγορότερα,η Ελλάδα δεν αντέχει πολιτικά να έρθει στις 9 Δεκεμβρίου στο Εurogroup με τα δύο μεγάλα θέματα ανοιχτά», διαμηνύουν οι εταίροι στην κυβέρνηση.

Κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας του Εurogroup ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Ρεν ανανέωσαν τις πιέσεις προς τις ελληνικές αρχές, μεταφέροντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί και να συμφωνήσει με την τρόικα.

Ντάισελμπλουμ: «Η Ελλάδα δεν ήταν στην ατζέντα της συνάντησης, η θέση όμως του Εurogroup δεν έχει αλλάξει. Η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί με την τρόικα και να ολοκληρώσει τον έλεγχο όσο το δυνατόν συντομότερα. Ας προσπαθήσουμε να τελειώσουμε με αυτόν τον έλεγχο. Έχει σημασία να τηρήσει η Ελλάδα τις δεσμεύσεις της».

Ρεν: «Οι ομάδες των ελεγκτών συνεχίζουν και εργάζονται από την έδρα των θεσμών που εκπροσωπούν. Υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα. Αναμένουμε να επιστρέψουν νωρίς το Δεκέμβρη. Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους όμως είναι καθοριστικής σημασίας να παραμείνει στην σωστή τροχιά των μεταρρυθμίσεων».

Στο δε κείμενο των συμπερασμάτων δεν παρέλειψαν να περιλάβουν και την εξής παράγραφο: «Υπενθυμίζουμε ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα, τα οποία σήμερα δεν αξιολογήθηκαν, έχουν κάνει πρόοδο όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή, παρά το γεγονός ότι τα περιθώρια ευελιξίας που έχουν σε δημοσιονομικό επίπεδο είναι μικρά. Επιπλέον, οι χώρες αυτές έχουν επιτελέσει πρόοδο στη διόρθωση των ανισορροπιών και έχουν αποκαταστήσει τις βάσεις για την ανάπτυξη. Καλούμε αυτά τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά τις προκλήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται στα προγράμματα προσαρμογής της καθεμίας».

Μάλιστα άνοιξαν ακόμα ένα «παράθυρο ευκαιρίας» βάζοντας το ενδεχόμενο για ένα ακόμα «έκτακτο Εurogroup» ανάμεσα στις 9 και τις 19 Δεκεμβρίου που είναι η τελευταία Σύνοδος Κορυφής του έτους. Η Ελλάδα ακόμα και την τελευταία στιγμή πρέπει να δείξει ένα κάποιο θετικό δείγμα γραφής, δηλαδή να συμφωνήσει στο δημοσιονομικό κενό κοντά στα 2 δις ευρώ με τα σωστά μέτρα, ή και να αποφασίσει το λουκέτο στα ΕΑΣ.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά τους έχει διαμηνύσει πως στην έσχατη περίπτωση θα λάβει και 300-400 εκατ. ευρώ σε «κανονικά μέτρα» για να προσεγγίσει με την τρόικα κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa