Κόσμος Πολιτισμός

Guardian: Ας μοιραστούμε 50-50 τα μάρμαρα του Παρθενώνα

Τη δική του λύση στη διαμάχη μεταξύ Ελλάδας – Μ.Βρετανίας για τα μάρμαρα του Παρθενώνα, προτείνει ο αρθρογράφος του Guardian, Σμιντ Γκαμπέιν. Όπως αναφέρει, η «προφανής λύση» είναι οι δύο χώρες να μοιραστούν τα μάρμαρα 50-50!

«Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Έλληνες έχουν βάσιμα επιχειρήματα. Ίσως ακόμη και οι Έλληνες θεοί θα δυσκολεύονταν να αποφασίσουν αν τα Γλυπτά θα έπρεπε να μείνουν στο Βρετανικό Μουσείο ή να επιστραφούν στην Ελλάδα. Ίσως να είχαν καταλήξει στο ίδιο σημείο όπως στις Ευμενίδες του Αισχύλου: ένα αδιέξοδο. Όμως, στην περίπτωση των Γλυπτών, αυτό θα ήταν καταστροφικό», αναφέρει ο Γκαμπέιν.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, δεν είναι απαραίτητο να αποφασιστεί αν πρέπει να μείνουν στο Λονδίνο ή να ταξιδέψουν στην Αθήνα, καθώς «υπάρχει μια πιο εύκολη και προφανής λύση: μοίρασμα 50-50. Το Βρετανικό Μουσείο κρατά τα μισά Γλυπτά και η Ελλάδα παίρνει τα άλλα μισά. Βέβαια, θα υπάρχει διαμάχη για το ποιος θα πάρει τι. Αλλά αυτές δεν είναι διαμάχες που δεν μπορούν να επιλυθούν. Τα Γλυπτά δεν είναι ένα μεγάλο κομμάτι και πολλά μικρά. Υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά μεγάλα. Αυτή είναι μια μοναδική κατάσταση, και ευκαιρία, από τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις αποκατάστασης το να μοιραστούν δεν λειτουργεί. Δεν μπορείς να κόψεις τη Νεφερτίτη στη μέση ή να σπάσεις τον οβελίσκο της Πλας ντε λα Κονκόρντ στα δύο. Η Βρετανία και η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση και να βάλουν τέλος στη διαμάχη τους», προτείνει ο αρθρογράφος του Guardian.

«Αντίγραφα θα πρέπει να φτιαχτούν για τα κομμάτια που θα λείπουν από κάθε συλλογή, αν κάποια από τις δύο χώρες θέλει να τα εκθέσει ολόκληρα. Θα είναι δύσκολο για τους περισσότερους να ξεχωρίσουν τα αυθεντικά από τα αντίγραφα», συμπληρώνει.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTER
Focus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa
Karfitsa