Πολιτική

Η έρευνα της Huffington Post για τις εκλογές στην Ελλάδα

Σε πανελλαδική έρευνα που διεξήγαγε η εφημερίδα Huffington Post σε συνεργασία με την εταιρεία Focus Bari, έβγαλε σημαντικά συμπεράσματα για την εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων. Η εφημερίδα θεωρεί ότι ανατρέπονται πολλά στερεότυπα καθώς και η ψυχολογία της προεκλογικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, οι πολίτες θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα οικονομικά και πολιτικά με 10 ποσοστιαίες μονάδες πιο μπροστά από μια κυβέρνηση με άξονα τη Νέα Δημοκρατία.

Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι η πλειονότητα των πολιτών επιθυμεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να διαπραγματευτεί με την Ευρώπη με άξονα τη συνεννόηση και όχι τη σύγκρουση. Είναι ενδιαφέρον να δει κανείς ποιες ηλικίες επιθυμούν τη σύγκρουση, που δεν είναι απαραίτητα οι πιο νέοι. Όπως εντυπωσιακό επίσης ότι όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους στην αριστερά είναι μοιρασμένοι σχεδόν στη μέση στο δίπολο συνεννόηση ή σύγκρουση με την Ευρώπη.

Επιπλέον, ενώ θεωρούν ότι μια κυβέρνηση με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής δεν πιστεύουν, σε μια σοσιαλιστική στροφή αλλά σε μια φιλελεύθερη. Είναι σαφές από την έρευνα ότι σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα ψηφίσουν με την προσδοκία ανανέωσης της πολιτικής ζωής και την αλλαγή της κατάστασης.

Όσο αφορά την επόμενη μέρα των εκλογών, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παράλληλα, 2 στους 5 Έλληνες τοποθετούν τον εαυτό τους στον πολιτικό χώρο του κέντρου, ενώ 1 στους 5 Ελληνες δεν ξέρουν ακόμη τι θα ψηφίσουν.

Ταυτόχρονα, πάνω από τους μισούς θεωρούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα παραμείνει η ίδια την επομένη των εκλογών, ενώ οι περισσότεροι ψηφοφόροι θεωρούν ότι τα κρούσματα διαφθοράς έχουν αυξηθεί μετά την κρίση.

Τέλος, σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες θα ψηφίσουν κυρίως με βάση την ελπίδα ότι η κρίση θα υποχωρήσει και όχι με βάση το φόβο ότι θα χειροτερέψει.

 

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa