Πολιτική

Iskra: Αντιμνημονιακοί και Πλατφόρμα στο στόχαστρο του Τσίπρα

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα κρύβει δύο συγκεκριμένους στόχους τόσο για το μνημόνιο, όσο και για την εσωκομματική αριστερή αντιπολίτευση, σύμφωνα με σχετικό άρθρο που δημοσιεύτηκε στο  iskra.gr που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Στάθης Κουβελάκης μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: «Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα είχε δυστυχώς δύο κύριους στόχους.

Ο πρώτος ήταν να βάλει ταφόπετρα στον αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και στις αντιμνημονιακές προσδοκίες του ελληνικού λαού, δίνοντας τη «μεγάλη» υπόσχεση ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα το τρίτο μνημόνιο που συνομολόγησε.

Ο δεύτερος όμως στόχος του Αλέξη Τσίπρα, και ίσως ο κυριότερος, υπήρξε η «Αριστερή Πλατφόρμα» και η ακλόνητη προσήλωσή της στον αγώνα ενάντια στα μνημόνια, τη λιτότητα και την εθνική υποτέλεια.

Ας μην γελιόμαστε: αυτές οι εκλογές γίνονται για να επικυρωθεί και να σταθεροποιηθεί ένα μνημονιακό σύστημα και μία νέα μνημονιακή συναίνεση που εκτείνεται από τον Τσίπρα έως τον Μεϊμαράκη, τη Γεννηματά και το Θεοδωράκη. Βασικός σκοπός τους είναι αφενός να ξεφορτωθεί ο Τσίπρας και το περιβάλλον του το «βαρίδι» που λέγεται ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου για να «εξοντωθεί» η Αριστερή Πλατφόρμα η οποία, όπως νομίζουν ορισμένοι, δεν θα προλάβει να ετοιμαστεί και να κατέλθει στις εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να ξεφορτωθεί τον «παλιό» αντιμνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ και να φτιάξει ένα νέο δικό του μόρφωμα. Δεν μπορεί, όμως, να ξεφορτωθεί την «Αριστερή Πλατφόρμα» η οποία παραμένει η μόνη αντιμνημονιακή δύναμη με σαφή και εφαρμόσιμη εναλλακτική ριζοσπαστική πρόταση, η οποία έχει αρχή, μέση και τέλος, ενάντια στο σύνολο του πολιτικού κατεστημένου.

Η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα συμβάλλει άμεσα και αποφασιστικά στη διαμόρφωση ενός μεγάλου αντιμνημονιακού, πατριωτικού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα δώσει ισχυρό παρόν στις εκλογές για να συνεχιστεί μέχρι τη νίκη το περήφανο ΟΧΙ του ελληνικού λαού».

Η Κομμουνιστική τάση ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό Λαφαζάνη

Κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ

Την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών που αποφάσισε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει με μια ανακοίνωση οργής κατά της κυβέρνησης η Κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ γράφοντας χαρακτηριστικά ότι «η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών συνιστά μια απελπισμένη απόπειρα της προεδρικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να διασωθεί πολιτικά από το διογκούμενο κύμα λαϊκής αγανάκτησης για την προδοσία της».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο που δημοσιεύτηκε:

«Ανεξάρτητα όμως από τις προθέσεις και τα σχέδιά τους, οι εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία στην εργατική τάξη, τη νεολαία και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να επιτύχουν μια αποφασιστική νίκη ενάντια στους υπερασπιστές του καπιταλισμού, «παλαιομνημονιακούς» και «νεομνημονιακούς», παίρνοντας πολιτική εκδίκηση για τη βάναυση παραβίαση της λαϊκής εντολής που δόθηκε στις 25 Γενάρη και στις 5 Ιουλίου. Τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, η Χρυσή Αυγή, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και τα υπόλοιπα μικρότερα, αλλά και ο νέος, μνημονιακός «ΣΥΡΙΖΑ» της ηγετικής ομάδας Τσίπρα, πρέπει να καταψηφιστούν.

Η λαϊκή ψήφος πρέπει να είναι ταξική και να δοθεί στα αριστερά κόμματα με την εντολή να σχηματίσουν μια αληθινά αριστερή κυβέρνηση, που θα ξεριζώσει τα Μνημόνια, τη λιτότητα και τον καπιταλισμό που τα γέννησε, στηριγμένη στην ενεργή κινητοποίηση του εργαζόμενου λαού. Αυτό τον πολιτικό σκοπό θα πρέπει να υπηρετήσουν με ενωτική δράση το ΚΚΕ και ο νέος αριστερός φορέας που ιδρύεται από τις δυνάμεις τις αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ομάδα Τσίπρα, με την καταπάτηση των ιδρυτικών αρχών και την ουσιαστική κατάργηση όλων των συλλογικών κομματικών διαδικασιών, έχει διαλύσει οριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό κόμμα ικανό να εκπροσωπήσει τον εργαζόμενο λαό, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή και ξεκάθαρη κριτική, που έγκαιρα και συστηματικά, άσκησε στις πολιτικές και τις μεθόδους της η Κομμουνιστική Τάση. Οι αριστεροί αγωνιστές του κόμματος έχουν πλέον ταχθεί αποφασιστικά υπέρ της δημιουργίας ενός νέου αριστερού φορέα, που θα υπηρετήσει τους προδομένους ιδρυτικούς σκοπούς του παλιού ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κομμουνιστική Τάση συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα μαζί με τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας. Οι κομμουνιστές είναι αυτονόητο ότι δεν έχουμε πλέον καμία θέση στον νέο, μνημονιακό «ΣΥΡΙΖΑ». Βαδίζουμε πλάι – πλάι με τους αριστερούς αγωνιστές του παλιού, προδομένου ΣΥΡΙΖΑ, παλεύοντας μαζί τους με σκοπό το νέο αριστερό πολιτικό υποκείμενο να εκφράσει γνήσια, αταλάντευτα και «μέχρι τέλος» τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Η πολιτική μας δράση θα συνεχίζει να στηρίζεται στα ακλόνητα θεμέλια των αρχών και ιδεών του επιστημονικού σοσιαλισμού και στις αντικαπιταλιστικές – σοσιαλιστικές προγραμματικές θέσεις που επεξεργαστήκαμε και υπερασπίζουμε από την ίδρυση της Τάσης μας».

Διαβάστε επίσης:

Αντεπίθεση Λαφαζάνη με εξαγγελία κόμματος: Ο Τσίπρας θέλει ταφόπλακα στο «Όχι»

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER