Πολιτική

Κικίλιας: Ικανοποίηση ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Βασίλης Κικίλιας

Ικανοποιημένη είναι η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, μετά την ολοκλήρωση των διήμερων επαφών του στην Ουάσιγκτον, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το «άριστο επίπεδο» συνεργασίας των δυο χωρών για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, τον διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζον Μπρέναν, τον διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο επίκεντρο των συναντήσεων βρέθηκαν τα θέματα ασφάλειας και τρομοκρατίας, όπως αναφέρει ανώτερη διπλωματική πηγή.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στους συνομιλητές του τις θέσεις της Αθήνας για ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, όπως η διεθνής και η εγχώρια τρομοκρατία, το διεθνές έγκλημα και το έγκλημα στο διαδίκτυο, ενώ συζήτησε μαζί τους και τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών.

Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι «Ο κ. Χόλντερ μου εξέφρασε την ικανοποίηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα στο θέμα της εγχώριας τρομοκρατίας», προσθέτοντας ότι «επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και της κυβέρνησής του να συνεργαστούμε και στις νέες προκλήσεις της εποχής, όπως είναι το έγκλημα στο διαδίκτυο και το θέμα των τζιχαντιστών».

Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «Η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στη θέση της για την ασφάλεια στην περιοχή. Η ασφάλεια άλλωστε είναι ισοδύναμη με την πολιτική και την οικονομική σταθερότητα και είναι ο μοναδικός τρόπος να υπάρχουν επενδύσεις και άρα ανάπτυξη. Αυτό είναι κάτι που μοιράζονται και οι δύο κυβερνήσεις και πάνω σ’ αυτή τη βασική παραδοχή έγινε η επίσκεψη και οι συζητήσεις που είχα στην Ουάσιγκτον».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έδωσαν έμφαση στο θέμα της ανταλλαγής πληροφοριών και της ενίσχυσης των ενεργειών για τον έλεγχο και τον εντοπισμό ξένων μαχητών, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με την εγχώρια τρομοκρατία, ο Βασίλης Κικίλιας δήλωσε ότι: «Οι Αμερικανοί είναι ικανοποιημένοι από τα όσα έχουμε παρουσιάσει, όπως η σύλληψη του νούμερο ένα καταζητούμενου για τρομοκρατία, Νίκου Μαζιώτη, αλλά και η αποτροπή μιας πολύ σοβαρής απειλής για τρομοκρατική επίθεση με τη σύλληψη του Σταμπούλου. Μονίμως, τα αιτήματα της αμερικάνικης κυβέρνησης έχουν να κάνουν με την σταθερότητα και την ασφάλεια, τόσο σε σχέση με τη διεθνή όσο και σε σχέση με την εσωτερική τρομοκρατία».

Ο κ. Κικίλιας δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές του ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τζιχαντιστές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς, η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει άμεσα αυτό το πρόβλημα, καθώς δεν υπάρχουν τέτοιοι θύλακες ή τέτοιες ομάδες, μικρές ή μεγάλες, εντός της χώρας. Σε συνεργασία με τους συμμάχους μας παρακολουθούμε στενά την κίνηση που μπορεί να υπάρχει από την Ευρώπη προς τρίτες χώρες και από τρίτες χώρες προς την Ευρώπη. Αυτό όμως είναι ένα θέμα που απασχολεί την παγκόσμια κοινότητα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελλάδα».

Τέλος, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τις σχέσεις «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και συμφώνησαν στη «περαιτέρω ενίσχυση» της συνεργασίας τους σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των σύγχρονων απειλών ασφάλειας.

Βασίλης Κικίλιας

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa