Πολιτική

Κωνσταντινόπουλος: Σε κίνδυνο κονδύλια του ΕΣΠΑ ύψους 28 δισ. ευρώ

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Της Άννας Καραβοκύρη

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε σήμερα, ο υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ  Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, για την «Πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ΣΕΣ (νέου ΕΣΠΑ) 2014-2020».

Στην ερώτησή του, ο κ.Κωνσταντινόπουλος αναφέρεται στις προεκλογικά εξαγγελθείσες προθέσεις της Κυβέρνησης για την ανακατανομή των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ 2007-2013, αλλά και του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020 (νέου ΕΣΠΑ), επισημαίνοντας πως «τυχόν καθυστέρηση της υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων αλλά και των νέων δομών και διαδικασιών διαχείρισης μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο κονδύλια ύψους 28 δις ευρώ, τα οποία διεκδίκησε και πέτυχε η προηγούμενη Κυβέρνηση, οδηγώντας σε αδιέξοδο μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, επαγγελματίες και εργαζομένους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, που έχουν βασίσει τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη των επιχειρήσεών τους».

Για το λόγο αυτό, και ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ερωτά τον Υπουργό με ποιον τρόπο η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών των εξαγγελιών, δεδομένου ότι, αφενός οι διαθέσιμες πιστώσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 έχουν υπερκαλυφθεί και αποπληρωθεί σε ποσοστό 90%, και αφετέρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει το σύνολο των νέων τομεακών και Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της χώρας, στα οποία κάθε καθυστέρηση μπορεί να έχει ως συνέπεια έως και την αναστολή της χρηματοδότησης. 

Υπενθυμίζεται πως η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2007-2013 στο τέλος της θητείας της προηγούμενης κυβέρνησης είχε φτάσει συνολικά το 90% (στοιχεία Ιανουαρίου 2015) και για το 2014 το 94,6%, και επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε θέσει ο κ.Κωνσταντινόπουλος ως Υφυπουργός Ανάπτυξης για το 2014 «να μην επιστραφεί ούτε ένα ευρώ πίσω στις Βρυξέλλες». Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νέου νόμου για το ΕΣΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο, είχε δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έγκριση για κονδύλια ύψους 28 δις ευρώ.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa