Συνεντεύξεις

«Κυβέρνηση λαϊκιστών και αλλεργική στις επενδύσεις»

Μανώλης Κεφαλογιάννης

«Μετά την “καραμέλα” του σκισίματος των μνημονίων, που έλιωσε και άφησε μια πικρή γεύση, έρχεται η “καραμέλα” της ανάπτυξης», εκτιμά ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαν. Κεφαλογιάννης, και ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τον τρόπο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης όσο και για τη συζήτηση περί χρέους. Εμφανίζεται, δε, ανήσυχος για τον κίνδυνο να ζητηθούν από τη χώρα μαςκαι νέα μέτρα στο άμεσο μέλλον.

Πώς, κατά τη γνώμη σας, κ.Κεφαλογιάννη διαμορφώνεται το τοπίο στη χώρα μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τη συμφωνία για τον «κόφτη» αλλά και τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup

Η πυξίδα της κυβέρνησης είναι κολλημένη στους φόρους. Δεν έχουν άλλο σχέδιο, δεν ξέρουν άλλον δρόμο. Δεν χρειαζόταν η δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν, κ.Ντομπρόβσκις, για να μας το επιβεβαιώσει. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε και θα πληρώσει πολύ βαρύ λογαριασμό με την υπερψήφιση, από την αριστερή κυβέρνηση, των φόρων και των νέων μέτρων. Υφεσιακών μέτρων ύψους 5,4 δισ. ευρώ, που έρχονται σε συνέχεια των μέτρων 3,5 δισ. του περασμένου καλοκαιριού, για να κερδίσει ο κ. Τσίπρας ελάχιστους μήνες πολιτικού χρόνου. Βυθίζοντας τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση. Και θα αναγκαστεί η κυβέρνηση το φθινόπωρο να λάβει και νέα μέτρα, όταν θα αποκλίνουν οι στόχοι εισπραξιμότητας των ήδη ψηφισθέντων.

Αλλά η «μειοψηφούσα» κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε και δύο άλλα πράγματα. Τον περίφημο «κόφτη», που αποτελεί μνημείο έλλειψης εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση. Και την εκχώρηση όλης της εθνικής περιουσίας για 99 χρόνια με τη δημιουργία του Υπερταμείου. Κάτι που είχε ζητηθεί και στις προηγούμενες κυβερνήσεις (Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά) και είχαν σθεναρά αρνηθεί.

Τι εκτιμάτε ότι θα γίνει με το χρέος;

Μάλλον δεν αναφέρεστε στο χρέος εκείνο το επονείδιστο και επαχθές, που θα «κούρευε» κατά 50%-80% τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από διεθνή διάσκεψη στα πρότυπα της Διεθνούς Διασκέψεως του 1953 του Παρισιού, που κούρεψε το γερμανικό χρέος. Ας ξεχωρίσουμε, λοιπόν, τους μύθους από τις αυταπάτες και τα παραμύθια.Η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup για το ελληνικό χρέος είναι κατά πολύ υποδεέστερη από την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012. Μία απόφαση που έχει επαναβεβαιωθεί το 2014, τον Φεβρουάριο του 2015και στη Σύνοδο Κορυφής τον περασμένο Ιούλιο, όταν οριστικοποιήθηκε η συμφωνία.

Mία απόφαση γενικόλογη, ωστόσο…

Μία απόφαση που μιλούσε γενικά, μεν, αλλά για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Και τι πέτυχε, στην ουσία, η κυβέρνηση τώρα; Τη μεταφορά της συζήτησης μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, το 2018. Και, μάλιστα, όχι για ελάφρυνση του χρέους, αλλά αν παραστεί ανάγκη, βάσει της τότε εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους, για την κάλυψη και μόνο των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Και τι έδωσε; Δέσμευση για ύπαρξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% μέχρι το 2028.Ας σταματήσει, λοιπόν, η κυβέρνηση τους πανηγυρισμούς για εσωτερική κατανάλωση. Και στο ζήτημα του χρέους, όπως και σε όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα για τη χώρα, η κυβέρνηση «εζυγίσθη, εμετρήθη και ευρέθη ελλιπής, προβληματική και αναξιόπιστη».

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αισιόδοξη ότι,έπειτα από εξαετή σκληρή περιπέτεια, ξανανοίγει, έστω και με τη σταγόνα, ο δρόμος της ανάπτυξης. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση;

Στην προεκλογική περίοδο του περασμένου Ιανουαρίου, το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Η ελπίδα έρχεται». Μαζί της θα έρχονταν και το σκίσιμο των μνημονίων, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η 13ησύνταξη, το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ και τα υπόλοιπα του «περίφημου» προγράμματος της Θεσσαλονίκης των 12 δισ. Αυτή η «καραμέλα», όμως, έλιωσε και άφησε μία πικρή γεύση στον Έλληνα πολίτη. Αυξήσεις άμεσων και έμμεσων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών ύψους 12 δισ. Και τώρα, η κυβέρνηση βρήκε κάτι νέο. Την «καραμέλα» της ανάπτυξης. Της εκτόξευσης της ελληνικής οικονομίας. Και αυτή, δυστυχώς, θα λιώσει γρήγορα, αφήνοντας πιο πικρή γεύση από την προηγούμενη.

Αυτή η κυβέρνηση του ακραίου λαϊκισμού είναι αλλεργική στις επενδύσεις. Έχει ιδεοληπτική εμμονή στον κρατισμό. Στην επιβολή φόρων.Και ανάπτυξη και αύξηση φόρων είναι «βίοι αντίθετοι».

Η Νέα Δημοκρατία διαφωνεί με τον «κόφτη». Διαφωνείτε, ωστόσο, και με την ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού διόρθωσης, όπως αυτός που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Σαμαρά; 

Ο «κόφτης» Τσίπρα περικόπτει τα πάντα. Μισθούς, συντάξεις, ό,τι κινείται. Και μας επιβλήθηκε, γιατί η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται παντελώς αναξιόπιστη. Και θα ενεργοποιείται αυτόματα με Προεδρικό Διάταγμα. Οι περικοπές δεν θα περνάνε από τη Βουλή. Ο μηχανισμός διόρθωσης που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ένας σωστός μηχανισμός, αφορούσε περιστολή καταναλωτικών δαπανών και μόνο. Όχι κόψιμο μισθών και συντάξεων. Και η όποια αλλαγή θα ψηφιζόταν από τη Βουλή. Άρα, η όποια σύγκριση για δημιουργία, από την κυβερνητική πλευρά,ψευδοεντυπώσεων είναι μάλλον ατυχής.

Πολιτικά, πώς διαμορφώνεται το τοπίο για τη NΔ;Οι εκλογές, τις οποίες πρόωρα, κατά πολλούς, ζήτησε η ηγεσία του κόμματός σας, επ’ουδενί δεν φαίνονται στην ορίζοντα, το κυβερνών κόμμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίζονται πλέον ως…μεταρρυθμιστικότεροι των μεταρρυθμιστών και η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει να μην ενοχλείται καθόλου –το αντίθετο, θα έλεγε κανείς– από την ύπαρξη τηςαριστερήςκυβέρνησης της Ελλάδας. Ποιο θα είναι το αφήγημα με το οποίο θα επιχειρήσει η ΝΔ να ανατρέψει τους συσχετισμούς;

Τις εκλογές δεν τις ζητάει η Νέα Δημοκρατία. Είναι, πλέον, κραυγή απόγνωσης της κοινωνίας. Για να φύγει όσον το δυνατό συντομότερα αυτή η κυβέρνηση της αυταπάτης. Το σημερινό κυβερνητικό μόρφωμα ήταν ανεύθυνο ως αντιπολίτευση, είναι επικίνδυνο ως κυβέρνηση. Αλήθεια, σε ποιαχώρα υπουργός της κυβέρνησης θα δήλωνε,δύο μέρες μετά την ψήφιση της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ότι αυτό είναι εγκληματική πράξη και ότι ο νόμος είναι προδήλως αντισυνταγματικός και δεν θα είχε οδηγηθεί σε παραίτηση;

Η κυβέρνηση οφείλει, πρώτα από όλα, μία μεγάλη συγγνώμη στον ελληνικό λαό.Γιατί με τις πράξεις και τις παραλείψεις της οδήγησε τη χώρα σε απώλεια 21 δισ. εθνικού πλούτου. Γιατί επέβαλε με τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο 86 δισ.Εμείς προτείνουμε τομές και μεταρρυθμίσεις. Μείωση δαπανών και φόρων, ώστε να έρθουν επενδύσεις. Που θα φέρουν ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας.

στην Έλλη Τριανταφύλλου

* Ρεπορτάζ από την εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28/05/2016

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa