Πολιτική

«Μαχαίρι» στα έξοδα από τον Κυριάκο – Σε λαϊκή γειτονιά τα γραφεία της ΝΔ

Νέα Δημοκρατία Θέμα

Ενοίκιο το πολύ μέχρι 5.000 θα διαθέτει η ΝΔ για τα νέα γραφεία του κόμματος, που αναζητούνται σε μια υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας και θα συμβολίσουν τη νέα εποχή που ξεκινά υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άμεση προτεραιότητα θα αποτελέσουν και οι απλήρωτοι υπάλληλοι του κόμματος, καθώς, όπως εξομολογούνται στενοί συνεργάτες του νέου προέδρου, πήραμε την «καυτή πατάτα» και τώρα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

Δέσμευση που φαίνεται ότι θα πάρει γρήγορα σάρκα και οστά και θα ενταχθεί στο «πρόγραμμα των 111 ημερών» αποτελεί η προεκλογική εξαγγελία του νέου προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι «αν κερδίσει τις εκλογές, τα γραφεία του κόμματος θα φύγουν από τη λεωφόρο Συγγρού, με προορισμό μια πιο υποβαθμισμένη και λαϊκή περιοχή».

Στενοί συνεργάτες του προέδρου επιβεβαιώνουν ότι γίνεται μεγάλη έρευνα στην Αθήνα, για να βρεθεί ένας ενιαίος χώρος που να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες, και διαψεύδουν σενάρια ότι έχει βρεθεί κτήριο είτε στη Χαλκοκονδύλη, όπου βρίσκεται το στρατηγείο του Κ. Μητσοτάκη, είτε στην 3η Σεπτεμβρίου, προσθέτοντας ότι η περιοχή θα είναι λαϊκή (αποκλείουν για παράδειγμα το Κολωνάκι), αλλά όχι επικίνδυνη, για να μη γίνονται κάθε τρεις και λίγο τα γραφεία της ΝΔ στόχος από κουκουλοφόρους ή ταραξίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε ποτέ, άλλωστε, καθ’ όλη τη διάρκεια της τρίμηνης προεκλογικής εκστρατείας, ότι θα μπει γερό «μαχαίρι» στις δαπάνες του κόμματος, το οποίο δεν χρειάζεται πολυτέλειες και θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα οικονομικά δεδομένα, που ασφαλώς δεν επιτρέπουν επουδενί το τσουχτερό ενοίκιο των 85.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο απαιτούσαν τα γραφεία της λεωφόρου Συγγρού και εδώ και πέντε χρόνια δεν είχε καταβληθείποτέ.

Το υπέρογκο αυτό ποσό, αν συνδυαστεί με το χρέος των 180 εκατ. ευρώ και με τους 215 υπαλλήλους του κόμματος που εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες, δημιουργεί μια επιτακτική ανάγκη άμεσης μετακόμισης, ενώ ενδεικτικό της γενικότερης σπατάλης είναι ότι η ΝΔ αυτήν τη στιγμή, εκτός των άλλων, απασχολεί και 25 οδηγούς-σοφέρ.

Προκειμένου να τονίσει την αξιοπιστία της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει η κρατική χρηματοδότηση να καλύπτει τις υποχρεώσεις του κόμματος προς τους εργαζομένους και τους προμηθευτές του, αλλά και τις δόσεις των οφειλών προς τις τράπεζες.

Μετακομίσεις

Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα, πάντως, η έντονη επιθυμία όλων των νεοεκλεγέντων προέδρων να τα «αλλάξουν όλα στο κόμμα» οδηγεί σε συχνές «μετακομίσεις», με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μεταφορά των γραφείων της ΝΔ από τη Ρηγίλλης στη Συγγρού, άμα τη ανάληψη των καθηκόντων της ηγεσίας από τον Αντώνη Σαμαρά στις αρχές του 2011.

Το ζήτημα του κόστους, που με την έναρξη του μισθώματος έφτανε τα 95.0000 ευρώ, πέρασε σε δεύτερη μοίρα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε με αυτή την επιλογή να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή με την απομάκρυνση από το ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης, για τη συντήρηση του οποίου επίσης απαιτούνταν μια περιουσία, και με τη μεταφορά των γραφείων σε ένα σύγχρονο κτήριο, που είχε το πλεονέκτημα να στεγάζει όλες τις υπηρεσίες του κόμματος, οι οποίες μέχρι τότε ήταν διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια μέσα στην Αθήνα.

Ήταν, μάλιστα, τέτοια η διακαής επιθυμία του τέως πρωθυπουργού να εγκαταλείψει το νεοκλασικό της κεντροδεξιάς παράταξης, που οι φήμες λένε ότι η συμφωνία με τον επιχειρηματία της Συγγρού κλείστηκε μέσα σε λίγες μέρες.

Τα γραφεία της Ρηγίλλης ήταν τα μόνα εκ των πολλών που διασώθηκαν από τη μετακόμιση στη Συγγρού, για ιστορικούς και συναισθηματικούς λόγους.

Σχεδόν όλη η ιστορία του κόμματος είχε ερείσματα στο συγκεκριμένο κτήριο, από το μπαλκόνι του γραφείου του προέδρου στον πρώτο όροφο, όπου είχε παρουσιαστεί ως νέος πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, και αργότερα ο Κώστας Καραμανλής, έως την αίθουσα κήπου, όπου εμφανιζόταν πάντα ο νέος πρόεδρος μετά από κάθε μάχη διαδοχής.

Παρά τις προσπάθειες περικοπών, ωστόσο, τα οικονομικά προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν, ενώ από τους πρώτους μήνες μετεγκατάστασης στη Συγγρού διαπιστώθηκαν καθυστερήσεις στην καταβολή των ενοικίων του κόμματος προς τις εταιρείες leasing που είχαν χρηματοδοτική μίσθωση με την εταιρεία Βωβού, ιδιοκτήτρια του κτηρίου.

Η μίσθωση, τελικά, εξαιτίας της μη συνεχιζόμενης καταβολής των ενοικίων, καταγγέλθηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία του Βωβού να χάσει το κτήριο.

«Βουνό» τα χρέη

Το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης πήρε το χρίσμα του μεταβατικού προέδρου από τον Αντώνη Σαμαρά, υπήρξε σκέψη επιστροφής στο ιστορικό κτήριο της Ρηγίλλης, που ανήκει στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, με την προοπτική ενός φθηνότερου ενοικίου, η οποία ωστόσο εγκαταλείφθηκε στην πορεία.

Την ίδια ώρα, στο απροχώρητο έχει φτάσει η κατάσταση για τους υπάλληλους της ΝΔ, μερίδα των οποίων παραμένει απλήρωτη κοντά στα δύο χρόνια και λίγο πριν από την έναρξη της κούρσας διαδοχής είχαν απειλήσει με επίσχεση εργασίας, ζητώντας τα δεδουλευμένα τους. Η τότε ηγεσία της ΝΔ είχε ρίξει τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις πληρωμών στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και στα δανειακά βάρη του παρελθόντος, ενώ η διαχειρίστρια εταιρεία του ακινήτου είχε κερδίσει την αγωγή κατά του Αντώνη Σαμαρά, η οποία ωστόσο, λόγω των capitalcontrols, δεν μπορούσε να εκτελεστεί.

Η άτυπη εκεχειρία με τους απλήρωτους υπαλλήλους και τη διαχειρίστρια εταιρεία, ωστόσο, έληξε την επομένη της εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ και, πλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με σωρεία οικονομικών προβλημάτων που ζητούν άμεση λύση.

Στέλλα Παπαμιχαήλ

*Ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας το «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa