Πολιτική

“Μέτωπο” Ελλάδας-Κύπρου κατά των τουρκικών προκλήσεων

Βενιζέλος - Αναστασιάδης

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα συναντηθεί σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ τόσο από το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, όσο και από τα πολεμικά πλοία και το υποβρύχιο που το συνοδεύουν, να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. Μάλιστα την Πέμπτη στο νησί θα βρεθεί και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη στην Κύπρο για την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Αιγύπτου στις 8 Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό θα πραγματοποιηθεί σήμερα η τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή του κύπριου ΥΠΕΞ Ι.Κασουλίδη και του Αιγυπτίου υπουργού Εξωτερικών Σαμέχ Σουκρί.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται την ώρα που οι τουρκικές προκλήσεις κλιμακώνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Άγκυρα θέλει να στείλει με κάθε τρόπο πλατφόρμα γεωτρήσεων στην περιοχή.

Προσεχώς στη περιοχή αναμένεται να φτάσει και ο νέος ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Νορβηγός αξιωματούχος ενδέχεται να επισκεφθεί το τρίγωνο Άγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών υπό καθεστώς απειλών, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, μιλώντας σε κομματική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη, υποστήριξε ότι οι Ελληνοκύπριοι αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις με τη δικαιολογία ότι η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες για πετρέλαιο.

«Αν κάναμε κάτι τόσο σοβαρό που να τους φοβίσει και να τους τρομάξει αυτό μας χαροποιεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αριντς και συνέχισε λέγοντας: «Δεν υπάρχει λόγος να αποχωρήσουν από το τραπέζι, ας καθίσουν στο τραπέζι να συνομιλήσουν και αν υπάρξει ενότητα στην Κύπρο ας προχωρήσουν. Αλλά εμείς ανησυχούμε».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa