Κόσμος

Μπαν Γκι Μουν: Ζητά διάλογο για τη Κορέα

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, δήλωσε σήμερα ότι η κρίση με τη Βόρεια Κορέα έχει «παρατραβήξει», ζητώντας να αρχίσει διάλογος και διαπραγμάτευση προκειμένου να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε κατα τη διάρκεια επίσκεψης του στην Ανδόρα δήλωσε: «Οι απειλές για πυρηνικό πόλεμο δεν είναι παιχνίδι. Η επιθετική ρητορική και επίδειξη στρατιωτικής ισχύος το μόνο που επιτυγχάνουν είναι αντίμετρα και τροφοδοτούν το φόβο και την αστάθεια».

Λίγο νωρίτερα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας με δηλώσεις του αποκλιμακώνει την επιθετική ρητορική απέναντι στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αποστολή ενισχύσεων των δυνάμεών τους στην περιφέρεια —περιλαμβανομένων και στρατηγικών βομβαρδιστικών B2—έπειτα από μια σειρά απειλών της Πιονγκγιάνγκ περί του ενδεχομένου να επιτεθεί σε αμερικανικές βάσεις στον Ειρηνικό Ωκεανό και να εισβάλλει στη Νότια Κορέα.

«Τα πράγματα πρέπει να ηρεμήσουν, καθώς η κατάσταση αυτή, που γίνεται χειρότερη από την έλλειψη επικοινωνίας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν δρόμο που κανείς δεν θέλει να ακολουθήσει», πρόσθεσε ο γ.γ του ΟΗΕ, προσφερόμενος να συνδράμει ώστε να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ δύο κρατών της Κορεατικής χερσονήσου.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ουδείς θέλει να επιτεθεί (στη Βόρεια Κορέα) εξαιτίας των διαφωνιών σχετικά με το πολιτικό της σύστημα ή την εξωτερική της πολιτική. Όμως φοβούμαι ότι οι άλλοι θα αντιδράσουν σε οποιαδήποτε απευθείας στρατιωτική πρόκληση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του ο Μπαν Γκι Μουν κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa