Κόσμος

ΝΑΤΟ: Δεν εμπιστευόμαστε πλέον τη Ρωσία για την εδαφική ακεραιότητα άλλων χωρών

Ράσμουσεν

Τις εγγυήσεις που δίνει η Μόσχα ότι θα σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα των χωρών της περιοχής δήλωσε πως δεν μπορεί να εμπιστεύεται πλέον ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν από το Βουκουρέστι μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Ο Άντερς Φογκ Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Μετά από αυτά που είδαμε στην Ουκρανία, κανείς δεν μπορεί πλέον να εμπιστεύεται τις υποτιθέμενες εγγυήσεις της Μόσχας όσον αφορά την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των άλλων χωρών».

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ αναφερόταν σε δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων ότι θα σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Μολδαβίας υπό τον όρο ότι η πρώην σοβιετική δημοκρατία που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρουμανία και την Ουκρανία θα παραμείνει ουδέτερη και θα υιοθετήσει ειδικό καθεστώς για την αποσχισθείσα, φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Στις 27 Ιουνίου η Μολδαβία, μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων, στην πλειοψηφία τους ρουμανόφωνων, αναμένεται να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας και της Υπερδνειστερίας, ο πληθυσμός της οποίας είναι ρωσόφωνος.

Παράλληλα, ο κ. Ράσμουσεν υπενθύμισε ότι το 1994 η Ρωσία είχε δεσμευτεί να εγγυηθεί την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, γεγονός που δεν συνέβη καθώς «αυτό που είδαμε πρόσφατα ήταν η δια της βίας οικειοποίηση εδαφών, η παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας».

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει τους συμμάχους της», υπογράμμισε καλώντας τη Ρωσία «να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χωρίς να προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση, είτε στη Μολδαβία είτε στην Ουκρανία».

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επιχείρησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ότι υπάρχει κίνδυνος να αρχίσει η Ρωσία τον τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σημείωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ έχει λάβει μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την άμυνα των χωρών-μελών της και είναι έτοιμο να υιοθετήσει και επιπλέον μέτρα, εάν χρειαστεί

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa