Κόσμος

Ο Πούτιν επικυρώνει την Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση – Σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2015

Βλαντιμίρ-Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, είχε προαναγγείλει ήδη την Ένωση, καθώς είχε χαρακτηρίσει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως την μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ου αιώνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, η επίσπευση της υπογραφής της συμφωνίας, συνδέεται με την ουκρανική κρίση, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ο Πούτιν, είχε παρουσιάσει το σχέδιο σαν το «αντίπαλο δέος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είχε προσπαθήσει να κερδίσει στο παρελθόν το Κίεβο. Στα τέλη του 2013, ο τότε πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης της Ουκρανίας με την ΕΕ, με αποτέλεσμα να γεννηθεί και να ξεσπάσει η ουκρανική κρίση.

Ρωσία, Λευκορωσία και Καζακστάν, μετά την τελωνειακή σύνδεση του 2010, ενισχύουν την ένωσή τους και πολιτικά. «Η Ρωσία, χωρίς τη δική της ταχείας αναπτυσσόμενης ομάδας ενσωμάτωσης δεν μπορεί να θεωρείται μεγάλη δύναμη», δήλωσε στην DW ο Αντρέι Σουζντάλτσες από το Business School HSE της Μόσχας, ενώ ο Βλάντιμιρ Ζαριχίν, από το Ινστιτούτο GUS, σημείωσε ότι «δεν πρόκειται για την αναβίωση της σοβιετικής αυτοκρατορίας αλλά πολύ περισσότερο για τις προσπάθειες των συμμετεχουσών χωρών, που πορεύονται προς την οικονομία της αγοράς, να δημιουργήσουν ένα όσο το δυνατόν πιο μεγάλο και πιο αποτελεσματικό κοινό οικονομικό χώρο».

«Μια από τις αφορμές για τη σύσταση της Ευρωασιατικής Οικονομικής Ένωσης», συνεχίζει ο Ζαριχίν, «είναι ότι δεν προχωρά η οικονομική συνεργασία ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία. Καθυστέρησε για πολλούς λόγους χωρίς αμφιβολία γιατί οι ΗΠΑ βλέπουν με ζήλεια μια τέτοια ιδέα. Έτσι η Ρωσία αποφάσισε να ακολουθήσει ένα δικό της πρόγραμμα ενσωμάτωσης, εφόσον έχει γίνει πλέον σαφές ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στη σύμπτυξη μεγάλων οικονομικών ομάδων, όπως η Mercosur στη Λ. Αμερική ή η NAFTA, στον αμερικανικό βορρά».

Ο διευθυντής του φιλελεύθερου Ινστιτούτου Gaidar, Σεργκέι Πρισόντκο, τονίζει ότι «για πολλές επιχειρήσεις της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας οι άριστες σχέσεις με τη Μόσχα από την εποχή της Σοβ. Ένωσης αποτελούν τη μόνη δυνατότητα διεθνούς συνεργασίας. Με άλλα λόγια κανείς άλλος δεν θέλει τα προϊόντα μας, εκτός από τους παραδοσιακούς μας εταίρους».

Ο ίδιος σημειώνει ωστόσο ότι «η απουσία της Ουκρανίας θα γίνει αισθητή, αλλά το πρόβλημα ξεπερνιέται. Εκείνο που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι πως οι νυν χώρες και οι υπό ένταξη, όπως το Κιργιστάν και η Αρμενία, έχουν διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης, τόσο στον οικονομικό όσο και στον πολιτικό τομέα».

Όμως, τόσο ο Πρισόντκο όσο και ο Σουζντάλτσες τονίζουν ότι τόσο η τελωνειακή ένωση όσο και μετεξέλιξή της σε Ευρωασιατική Οικονομική Ένωση βασίζεται στη συνεργασία και στη συμβατότητα με την ΕΕ και όχι στην απομάκρυνση και αποξένωση.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa