Πολιτική

Ποιος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης – «Όπλο» του, οι «καθαρές» απόψεις

Κυριάκος Μητσοτάκης

Της Έλλης Τριανταφύλλου

Φιλοδοξεί να εκφράσει το φιλελεύθερο ακροατήριο –εντός και εκτός ΝΔ– και να τα αλλάξει όλα στη ΝΔ: από τον τρόπο επιλογής των υποψήφιων βουλευτών και τη συστηματική αξιολόγηση των βουλευτών, αλλά και του αρχηγού, μέχρι τον χώρο των γραφείων και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος, ο οποίος πρέπει να είναι απολύτως διαφανής.

Ο 47χρονος πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, μπήκε στη μάχη για τη διαδοχή στην Κεντροδεξιά με «όπλο» του τις «καθαρές» του απόψεις, την επιτυχημένη πορεία του στον ιδιωτικό τομέα και τη θητεία του σε ένα υπουργείο όπου κλήθηκε να εφαρμόσει δύσκολες αποφάσεις.Ο κ. Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα για την ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης και έκτοτε, σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του, καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις επί όλων των ζητημάτων που απασχολούν την κεντρική πολιτική σκηνή.

Ο ίδιος προβάλλει ως συγκριτικό του πλεονέκτημα έναντι των συνυποψηφίων του τη δυνατότητά του να διευρύνει τα όρια της Νέας Δημοκρατίας και σε άλλα εκλογικά ακροατήρια, πλην των παραδοσιακών. Ποντάρει, μάλιστα, πολλά, στη συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία, όχι μόνο γιατί διαθέτει το ηλικιακό πλεονέκτημα, αλλά κυρίως διότι είναι ο ίδιος ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). Γι’ αυτό και συχνά πυκνά διακηρύσσει ότι η ΝΔ «έχει απομακρυνθεί από κοινωνικές κατηγορίες που την ψήφιζαν», αλλά και από τη
νεολαία.

«Θέλω ένα κόμμα αξίων που θα επαναφέρει στον δημόσιο διάλογο τις βασικές αξίες της παράταξης για να αντιπαρατεθούμε επιτέλους στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Που θα μιλήσει ουσιαστικά για ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες.

Που θα επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει σήμερα να είναι κάποιος πατριώτης.Που δεν θα επιλέγει την εύκολη λύση να μετακυλά τις ευθύνες των πολιτών στο κράτος»,σημειώνει ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση του «Π» σχετικά με το πώς οραματίζεται το πλαίσιο αλλαγών στο κόμμα, το οποίο και διακηρύσσει, προσθέτει: «Θέλω,όμως, ένα κόμμα που θα παράγει εφαρμοσμένη πολιτική.Θα προτείνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα.Που δεν θα διστάζει να μιλήσει για ισοδύναμα, φοβούμενο ότι έτσι θα αποξενώσει κάποια συντεχνία.Που θα ασχοληθεί περισσότερο με τη δημόσια ευημερία και λιγότερο με την παραγωγή ατομικού πλούτου».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ προτάσσει την ανάγκη να δοθούν πραγματικές ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, οι οποίες θα τους κάνουν συμμέτοχους στην κοινή προσπάθεια, και καταδικάζει τη λογική των κομμάτων που διοικούνται «από έναν αρχηγό και την παρέα του». Στην κατεύθυνση αυτή, έχει ήδηδεσμευτεί για συγκεκριμένη θητεία στον αρχηγό και για συμμετοχή της βάσης στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών. «Θέλω να ανοίξουμε τα παράθυρα να μπει οξυγόνο», λέει χαρακτηριστικά, ενώ για παράδειγμα απορρίπτει τη μετεγκατάσταση των δαπανηρών σημερινών γραφείων του κόμματος στη Ρηγίλλης, διότι, όπως σημειώνει, θα «πρόκειται για πισωγύρισμα».

Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται σίγουρος ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο, αν και αναγνωρίζει ότι η σειρά κατάταξης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό και την ανθρωπογεωγραφία όσων θα πάνε, τελικώς,στις«γαλάζιες» κάλπες, διότι όπως ο ίδιος λέει, έχει πολύ καλή αποδοχή από τους πολίτες και λιγότερη στα σκληρά κομματικά στελέχη. Την εκλογική του «μαγιά» συνθέτουν οι 90.000 ψήφοι που πήρε στις τελευταίες εκλογές στη Β΄ Αθηνών, ενώ στο πλευρό του βρίσκονται πολλά «μητσοτακικά» στελέχη με εκλογική εμπειρία, όπως π.χ. ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου και άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Κων. Μητσοτάκη, Διον. Χατζηδάκης, αλλά και πρόσωπα με εμβέλεια σε επαγγελματικούς χώρους, όπως π.χ. ο Βασ. Κορκίδης από την ΕΣΕΕ. «Εννοείται» επίσης, όπως η ίδια άλλωστε είπε, ότι την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη στηρίζει και η Ντόρα Μπακογιάννη, χωρίς ωστόσο, δημόσια δήλωση στήριξης.

Ποιος είναι

Ο Κυρ. Μητσοτάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Aποφοίτησε αριστούχος από το Κολέγιο Αθηνών. Σπούδασε κοινωνικές επιστήμες στο Harvard από όπου αποφοίτησε με πολλές διακρίσεις. Συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων, και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων.

Εργάστηκε επί μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Διετέλεσε οικονομικός αναλυτής στην Chase Investment Bank και σύμβουλος στην κορυφαία εταιρεία συμβούλων McKinsey and Company στο Λονδίνο.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία ως ελεγκτής πτήσεων στην 346 Μοίρα F-16 της 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Μαγνησίας.

Στην Ελλάδα, εργάστηκε ως ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στην Alpha Ventures της Alpha Bank και, στη συνέχεια, μετακινήθηκε στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος.Το 2003 βραβεύτηκεαπότο World Economic Forum ως «Global Leader for Tomorrow».

Από το 2004 εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Αθηνών. Στις εκλογές του 2004, του 2007 και του 2012 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς, ενώ στις εθνικές εκλογές του 2015 τετραπλασίασε τους σταυρούς σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2012.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, εξελέγη για 7η φορά βουλευτής στη Β΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά και έχει εκδώσει το βιβλίο «Οι Συμπληγάδες της Εξωτερικής Πολιτικής». Είναι παντρεμένος με τη Μαρέβα και έχει τρία παιδιά, τη Σοφία, τον Κωνσταντίνο και τη Δάφνη.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa