Πολιτική

Ρωμανιάς: Ζητούν ισοδύναμα για την απόφαση ΣτΕ και τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

Γιώργος Ρωμανιάς

Οι δανειστές ζητούν από την Ελλάδα ισοδύναμα για την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλά και της απόφασης του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών στις συντάξεις, δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Ρωμανιάς.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλιση μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα Mega»: «Όλη η προσπάθεια η ελληνική ήταν να μην έχουμε μείωση συντάξεων, φάνηκε ότι το είχαν πετύχει πριν μερικές μέρες, υπήρχε έμμεση μείωση επικουρικών λόγω 5%, μείναμε με εντύπωση ότι θα επιτραπεί η κατάργηση ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές, άρα μια αποφασισμένη μείωση των επικουρικών που για το 2015 θα ήταν 7+8 ίσον 15%, νομίζαμε ότι έχει τελειώσει το θέμα άρα δεν θα υπάρξει αυτή η μείωση».

Παράλληλα, ο κ. Ρωμανιάς επισήμανε αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές: «Τώρα μας είπαν όχι δεν θα καταργηθεί ή φέρε ισοδύναμα, τα ισοδύναμα που φέρνουμε εμείς έρχεται τώρα η Λαγκάρντ όλη η ιστορία δυστυχώς ξεκινά από τον κ. Τόμσεν αυτός έχει πείσει τη Λαγκάρντ, έρχεται και σου λέει όχι γιατί κάνετε μεν αύξηση των φόρων και θα έχετε έσοδα άλλα δεν κάνετε μείωση δαπανών, εγώ θέλω μείωση των δαπανών, θέλω 400 εκατομμύρια ευρώ να μειωθούν οι συντάξεις».

Όσον αφορά την πληροφορία περί απόσυρσης από την Ελλάδα της πρότασης για μειώσεις στις συντάξεις μέσω αύξησης των εισφορών στην υγεία υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση: «Δήλωσε καθαρά ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό το καινούργιο πακέτο που φέρανε, για την εισφορά υγείας χθες, έγινε μια πρόταση από την Ελλάδα να αποσυρθεί το 5% της εισφοράς στην υγεία και το 1% στις κύριες συντάξεις», ενώ διευκρίνισε ότι «έγινε αυτή η πρόταση από εμάς και έπεσε μετά η ομοβροντία μετά των υπολοίπων μέτρων που πρότειναν που είναι παλιά, είναι καινούργια σε σχέση με αυτά που συζητούσαμε τις τελευταίες μέρες».

Τέλος, ο κ. Ρωμανιάς σημείωσε ότι ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν «περιλαμβάνουν και ένα μέτρο που είναι εντυπωσιακό, να βρεθεί λέει ισοδύναμο λόγω των αποφάσεων του ΣτΕ, είναι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ, αυτό πάντως είναι ένα μέτρο που εκτός των άλλων είναι ανεξήγητο, ποιος τους λέει ότι και αυτά που πάμε να πάρουμε τώρα δεν θα κριθούν αύριο αντισυνταγματικά;», ενώ συμπλήρωσε ότι: «η διαδικασία θα τελειώσει στο διοικητικό πρωτοδικείο που θα έχει ξεκινήσει ακόμα εκεί, μετά από ένα χρόνο περίπου θα βγει».

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa