Κοινωνία

Απόφαση «βόμβα» του ΣτΕ για τα φάρμακα

ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση της ακύρωσε την επιβολή πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό.

Ειδικότερα, η απόφαση αυτή αφορά το σκέλος ως προς τον καθορισμό των μηνιαίων ανά γιατρό ελάχιστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών (off-patent και γενόσημα).

Πάντως, να σημειωθεί ότι η επιβολή του πλαφόν είχε «παγώσει» από τον Ιούνιο του 2014, κατόπιν προσωρινής διαταγής του τότε προέδρου του ΣτΕ, Σωτήρη Ρίζου, όπου τότε είχαν προσφύγει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας την αναστολή και ακύρωση της απόφασης του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη, και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις είχαν τεθεί συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα, και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας, στην οποία δραστηριοποιείται.

Η Ολομέλεια, με τις υπ΄ αρθμ. 1749 και 1750/2016 αποφάσεις της, ακύρωσε την υπουργική απόφαση, κρίνοντας ότι χρειαζόταν Προεδρικό Διάταγμα και όχι υπουργική απόφαση, η έκδοση της οποίας είναι αντισυνταγματική.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa