Παρασκηνιακά

Τα απίστευτα ρουσφέτια που σκαρφίζονται οι 300 για να βολέψουν ημετέρους

Angeliki Panagiotou

Της Άννας Καραβοκύρη

Ένα μήνα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυε ότι θα πατάξει την οικογενειοκρατία όσον αφορά τις προσλήψεις ημετέρων στην Βουλή. Όμως οι αυστηρές συστάσεις προς βουλευτές και υπουργούς για το «βόλεμα» των συγγενών τους έπεσαν στο κενό. Ενάμιση χρόνο μετά και το «ρουσφέτι» ζει και βασιλεύει στους διαδρόμους της Βουλής.

Η εντολή που είχε δώσει στους συνεργάτες του ο Αντώνης Σαμαράς, για να εξετάσουν την απαγόρευσης της δυνατότητας οι πολιτικοί και οι δημόσιοι λειτουργοί να προσλαμβάνουν ως μετακλητούς υπαλλήλους, συγγενείς έως και δεύτερου βαθμού, απλώς… ξεχάστηκε.

Εξάλλου, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει τολμήσει να αλλάξει το εξαιρετικά βολικό θεσμοθετημένο πλαίσιο με βάση το οποίο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού μπορούν να προσλαμβάνουν στη Βουλή συγγενείς και φίλους. Για τους – εκάστοτε – «300»  αποτελεί… παράδοση πολλών ετών το «βόλεμα» με αποτέλεσμα σήμερα σχεδόν σε κάθε γραφείο στη Βουλή να υπάρχουν επιστημονικοί συνεργάτες και μετακλητοί υπάλληλοι που μπήκαν από το… παράθυρο.

Πολλές φορές τρανταχτές περιπτώσεις είδαν το φως της δημοσιότητας, προκάλεσαν σάλο και οργή, όμως τίποτα δεν άλλαξε. Οι «μετρ» του βολέματος έχουν ανακαλύψει ευφάνταστες μεθόδους για να καλύπτουν τα ίχνη τους. Για παράδειγμα η «φυσική παρουσία» των εν λόγω προνομιούχων υπαλλήλων στην Βουλή είναι από σπάνια έως ανύπαρκτη, για να μην δίνουν στόχο και αφορμές για σχόλια. Επίσης, βουλευτές και υπουργοί «εξυπηρετούνται» μεταξύ τους όσον αφορά την πρόσληψη επιστημονικών συνεργατών. Οι δυσκολότερες περιπτώσεις είναι σε περιπτώσεις όπου ο «ενδιαφερόμενος» έχει το ίδιο επίθετο με τον υπουργό ή βουλευτή. Αλλά κι εκεί υπάρχει λύση. Οι εκλεγμένοι συμφωνούν μεταξύ τους ώστε ο ένας να προσλάβει τον συγγενή του άλλου. Έτσι, για παράδειγμα η σύζυγος ή η θυγατέρα ενός υπουργού δεν εργάζεται στο γραφείο του συζύγου της ή του πατέρα της αλλά σε γραφείο άλλου υπουργού ή βουλευτή. Το προνόμιο να «βολεύουν» κόσμο στη Βουλή το διατηρούν σχεδόν όλοι από όσους κάθισαν έστω για λίγο στα βουλευτικά έδρανα. Έτσι, υπάρχουν πάρα πολλοί «ξεχασμένοι» συνεργάτες πρώην υπουργών και βουλευτών. Από τέως προέδρους της Βουλής μέχρι και μη εκλεγμένοι βουλευτές έως τέως θεσμικοί παράγοντες έχουν φροντίσει για… «τα δικά τους παιδιά».

Τα «ρουσφέτια» που έρχονται στην Βουλή είναι τα πιο προνομιούχα καθώς εκτός από τον παχυλό μισθό απολαμβάνουν και μια σειρά άλλων προνομίων όπως επιδόματα και άδειες.

Από κομματικά στελέχη, αποτυχημένους πολιτευτές, μέχρι νεαρές κυρίες απόφοιτες λυκείου από όλα έχει ο «μπαχτσές» της Βουλής.

Μέχρι σήμερα η δημοσιοποίηση για τις εν λόγω μονιμοποιήσεις, προσλήψεις και αναθέσεις επαφίονταν στην ευχέρεια του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής. Με την έναρξη της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο νυν πρόεδρος Ευάγγελος Μειμαράκης εγκαινίασε τον διαδικτυακό τόπο για την κοινοβουλευτική διαφάνεια.

Με αυτό τον τρόπο, η « Κοινοβουλευτική Διαφάνεια», θα επιτρέψει σε κάθε ενδιαφερόμενο να ενημερώνεται πληρέστερα για το έργο του Κοινοβουλίου αναφορικά με τη διαχείριση και τη διοίκησή του, την κατάρτιση και εκτέλεση του προϋπολογισμού του, τις προμήθειές του και τα ζητήματα που αφορούν στο προσωπικό του. Δεν ξέρουμε πόσο διαφανής θα αποδειχτεί η συγκεκριμένη «Διαφάνεια» ελπίζουμε πάντως να αποδειχτεί αντάξια των προσδοκιών, βάσει των οποίων δημιουργήθηκε.

Πηγή φωτό: fosphotos/Angeliki Panagiotou

 

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa