Μαρς

Το Δημόσιο διεκδικεί αποζημίωση 7 δισ. ευρώ από Ι. Σαφά και HDW

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Αγωγή ύψους 7 δισ. ευρώ κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο σε βάρος της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της γερμανικής εταιρείας HWD και των θυγατρικών της κατασκευαστικών εταιρειών, που είχαν αναλάβει τη ναυπήγηση έξι 6 υποβρυχίων για το πολεμικό μας Ναυτικό.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει καταβάλει μέχρι σήμερα 3,2 δισ. ευρώ, σε αυτές της εταιρείες και με βάση δύο συμφωνίες των ετών 2000 και 2002, θα έπρεπε, από το 2006 να είχαν παραδώσει το Π.Ν. και τα έξι υποβρύχια. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχουμε παραλάβει μόνο ένα υποβρύχιο, το διαβόητο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ».

Μάλιστα, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΘΑ θα ανοίξει ένα τμήμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει την ολοκλήρωση των υπόλοιπων τεσσάρων υποβρυχίων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής, αλλά είναι αφημένα σε κάποια στέγαστρα των Ναυπηγείων. ΤΟ Π.Ν., όπως διαβεβαίωσε ο Α/Γ.Ε. Ναυτικού αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, διαθέτει το αναγκαίο επιστημονικό και επιχειρησιακό προσωπικό, έτσι ώστε, και με τη βοήθεια των εργαζομένων, να ολοκληρωθεί η ναυπήγηση των τεσσάρων υποβρυχίων. Το έκτο υποβρύχιο, αυτό που είναι στα χαρτιά και το έχουμε προπληρώσει, απλά το «ξεχνάμε».

Η πρόταση

Το Π.Ν. πρότεινε στους άνεργους και απλήρωτους για δύο χρόνια εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, αφού αυτά είναι κλειστά, μείωση των αποδοχών τους, με βάση τις μισθολογικές καταστάσεις του 2012. Μείωση αποδοχών κατά 35%, με ελάχιστο όριο τα 850 ευρώ. Οι εναπομείναντες εργαζόμενοι είναι 835. Όλοι αυτοί, δηλαδή το σύνολο των εργαζομένων, δέχτηκαν και υπέγραψαν διετή σύμβαση και ήδη έχουν αρχίσει να εργάζονται. Επίσης, θα προσληφθούν με τους ίδιους όρους και 120 εργαζόμενοι από την εταιρεία «τροχαίου υλικού», που έχει εργασιακή σχέση με τα Ναυπηγεία.

Την ίδια ώρα, η ιδιοκτησία των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπό τον Αραβολιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα, ζητούσε, επιπλέον, δηλαδή, πέρα από τα 3,2 δισ. ευρώ που ήδη έχει καταβάλει το ελληνικό Δημόσιο, άλλα 150 εκατομμύρια, προκειμένου να ολοκληρώσει την κατασκευή των τεσσάρων ημιτελών υποβρυχίων. ΤΟ Π.Ν., που αναλαμβάνει την ολοκλήρωση της ναυπήγησης, εκτιμά ότι με λιγότερα από 75 εκατ. ευρώ, τα τέσσερα υποβρύχια θα είναι πανέτοιμα για να ενταχθούν στη δύναμη του Στόλου.

Το κόστος

Επίσης, είναι εντυπωσιακή και η εξής οικονομική παράμετρος: Η Διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ζητούσε από το ΥΠΕΘΑ 30 εκατομμύρια ευρώ για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων στον τομέα των υποβρυχίων. Αυτή η επαναλειτουργία στοίχιζε στο Π.Ν. 500.000 ευρώ, όπως είπε ο Α/ΓΕΝ, ενημερώνοντας τους στρατιωτικούς συντάκτες. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ο αρχηγός του Ναυτικού «κέρασε» τους δημοσιογράφους γλυκό του κουταλιού, το γνωστό «υποβρύχιο».

Χρήστος Α. Καπούτσης

 

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa