Κόσμος

Το New Europe καυτηριάζει το σουρεαλισμό της ελληνικής λιτότητας

Πολιτική λιτότητας

Την παράλογη λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελληνική οικονομία καυτηριάζει το δημοσίευμα του New Europe, με ένα καυστικό άρθρο που καταγράφει τη σουρεαλιστική διάσταση που τείνει να αποκτήσει η πολιτική λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα.

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτού του είδους οι αυξήσεις δεν έχουν επιβληθεί ή αιτηθεί από τους δανειστές, αλλά είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, δεν υπαινίχθηκε, αλλά επισήμανε ευθαρσώς ο Πιέρ Μοσκοβισί όταν ερωτήθηκε από ευρωβουλευτές της ΝΔ. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Οικονομία ο φόρος στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ελληνικής «κοπής» και όχι των Βρυξελλών.

Για την Κομισιόν, αναφέρει το άρθρο, οι φορολογικοί στόχοι της Ελλάδας είναι καθαρογραμμένοι: σαν να είναι χαραγμένοι σε πέτρα. Αλλά το πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι είναι καθαρά ελληνική επιλογή. Και κάπου εκεί ξεκινούν τα παράλογα.

Βέβαια, ο σουρεαλισμός δεν έχει τέλος για κανέναν. Στο θέμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η λογική φαίνεται να έχει πάει περίπατο. Η ελληνική κυβέρνηση ξεκίνησε με τον ΦΠΑ 23% για να περάσει στη σκέψη του κλιμακωτού ΦΠΑ. Όμως, η Κομισιόν απάντησε πως είτε θα επιβληθεί 23% σε όλες τις κατηγορίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης είτε θα παραμείνει μηδενικός φόρος.

Το άρθρο αναφέρει πως σύμφωνα με τα όσα φαίνεται να πράττει η ελληνική κυβέρνηση επί του θέματος, 26 από τα πιο ελίτ σχολεία που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 23%. Αυτό κι αν είναι παράλογο.

Μετά από τη δημόσια κατακραυγή που δέχθηκε η ελληνική κυβέρνηση, τώρα στρέφει τις αντένες της στη φορολόγηση των ακριβών αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ανήκουν στην «πράσινη τεχνολογία». Αναζητώντας να βρει μέτρο ίσης αξίας για να μην επιβάλει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τελικά, δεν κάνει τίποτα άλλο από να πέφτει σε ένα ακόμη παράλογο.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa