Οικονομία

Τρεις άξονες για την ενίσχυση των εξαγωγών

χατζη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης μιλώντας στην παρουσίαση της διαδικτυακής πύλης για την προώθηση των εξαγωγών «Exportgate» ανακοίνωσε τους τρεις βασικούς άξονες της Εθνικής Στρατηγικής για τις εξαγωγές.

– Ο πρώτος άξονας συνίσταται στη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.

– Ο δεύτερος άξονας είναι η διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της Ελλάδας, δηλαδή του αριθμού των εταιρειών που εξάγουν και των προϊόντων που εξάγονται.

– Ο τρίτος άξονας αφορά την προώθηση των εξαγωγών, με την οποία σχετίζεται και η λειτουργία του Exportgate.

Ο υπουργός τόνισε ότι “οι εξαγωγές αποτελούν αντίδοτο στην ύφεση και προτεραιότητα της κυβέρνησης” και σημείωσε ότι “το 2012 αποτέλεσε έτος – ρεκόρ καθώς οι εξαγωγές αγαθών έφτασαν τα 23,8 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας το 12% του ΑΕΠ. Για το 2013 ο στόχος είναι οι εξαγωγές να φτάσουν στο 13% επί του ΑΕΠ, το οποίο θα συνιστά και το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 30ετίας”.

Επιπλέον ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι “φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο μέχρι το τέλος του 2014, ώστε σταδιακά, το 2015 οι εξαγωγές να φτάσουν στο 16% επί του ΑΕΠ”.

Ο κ. Χατζηδάκης, συνέχισε λέγοντας ότι “στόχος είναι τα παραγόμενα προϊόντα να βρουν αγοραστές στο εξωτερικό, είτε με το να επαναπροσεγγίσουμε παραδοσιακούς προορισμούς είτε με το να εισέλθουμε σε νέες αναδυόμενες αγορές και δίκτυα”.Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η αναδιάρθρωση και η θεσμοθετημένη συνεργασία των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία εθνικής εμπορικής ταυτότητας (brand).

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι “η στρατηγική μας θα υποστηριχθεί και από το νέο φορέα εξωστρέφειας που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΟΠΕ και Invest in Greece, διαδικασίες που αναμένονται να ολοκληρωθούν μέσα στον προσεχή Ιούνιο”.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa