Οικονομία

Βloomberg: Αβέβαιο το πότε μπορεί να μεταπηδήσει στη Δραχμή η Ελλάδα

δραχμή

Το 81% των ερωτηθέντων αναφέρουν πως θέλουν η χώρα να βρίσκεται στην Ευρωζώνη είναι το αποτέλεσμα δύο δημοσκοπήσεων του  πρακτορείο Bloomberg σχετικά με το δημοψήφισμα της Ελλάδας στην Κυριακή.

Μάλιστα στο άρθρο του το Bloomberg υποστηρίζει ότι η  εισαγωγή ενός νέου νομίσματος δεν είναι κάτι το εύκολο, αναφέροντας ανάλογες περιπτώσεις  όπως αυτή της Γερμανίας με το γερμανικό μάρκο, το “διαζύγιο” της Τσεχίας-Σλοβακίας το 1993, και η περίπτωση ακόμη και του ευρώ,  όλες είχαν από πίσω τους χρόνια προετοιμασίας και μεγάλη κοινωνική αποδοχή.

Πολλοί οικονομολόγοι, όμως, σύμφωνα με το πρακτορείο, πιστεύουν πως κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο μετά από ένα “Όχι”. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας βασίζεται σε βοήθεια από την ΕΚΤ, η οποία μπορεί να μη δοθεί σε τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτό θα ανάγκαζε την Ελλάδα ναδημιουργήσει το δικό της νόμισμα,μία νέα δραχμή, για να συνεχίσει να δουλεύει η οικονομία.

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενείται η άποψη του καθηγητής οικονομικών στο London Business School,  Richard Portes,ο οποίος επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Τα ιστορικά δεδομένα δείχνουν πως θα υπάρξουν τρομερές δυσκολίες. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ακόμη χειρότερη αφού δεν είναι καν σίγουρη πως έχουν την κυβερνητική ικανότητα να μεταπηδήσουν γρήγορα σε νέο εθνικό νόμισμα”.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER