Πολιτική

Βολές δικαστών κατά νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας

Δικαιοσύνη

Ευθείες βολές εναντίον της νομοθετικής και της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά και των ΜΜΕ εξαπέλυσαν οι δικαστές κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης και εκπροσώπων των κομμάτων.

Ιδαίτερα καυστική ήταν στην ομιλία της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών κ. Ειρήνη Γιανναδάκη η οποία περιέγραψε το κλίμα που επικρατεί στους συναδέλφους της που καλούνται να φέρουν πέρας σημαντικές δίκες που αφορούν διασπάθιση και αρπαγή κρατικού πλούτου.

Η κ. Γιανναδάκη είπε χαρακτηριστικά: «Η διαγωγή της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι κοσμιοτάτη, ενώ δέχεται με έκδηλη δυσφορία τον έλεγχο της Δικαιοσύνης», ενώ αναφερόμενη στους δικαστικούς τόνισε μεταξύ άλλων:
«Σε καταστάσεις έντασης, όπως οι σημερινές, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι το αλεξικέραυνο που προσελκύει τη περιρρέουσα επιθετικότητα. Ο κόσμος πιστεύει, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της οικονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και απαιτεί από αυτή την όποια απροσδιόριστη λύση. Απαιτεί από τη Δικαιοσύνη να πάρει τη ρεβάνς και μάλιστα γρήγορα για τη σημερινή κατάσταση που είναι προϊόν και αποτέλεσμα δεκαετιών, ανοχής και αδιαφορίας σε ένα σύστημα που ανέχθηκε τη διαπλοκή και την αρπαγή κρατικού πλούτου».

Η πρόεδρος της Ένωσης αναφέρθηκε στις ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής «Η αντίθεση της ένδειας των μέσων που παραχωρούνται στη Δικαιοσύνη είναι εντυπωσιακή και εξοργιστική… Αυτή η αντιμετώπιση αποδεικνύει ότι για τη Δικαιοσύνη η κρίση είναι παρούσα εδώ και δεκαετίες –τώρα έγινε ασφυκτική- και ότι οι αρμόδιοι αγνοούν τουλάχιστον την πραγματικότητα του χώρου, αν όχι ότι επίτηδες το κάνουν στο όνομα δεν ξέρουμε ποιας σκοπιμότητας αν όχι στοχεύοντας σε μια υποβαθμισμένη Δικαιοσύνη»τόνισε ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε για εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, αυτές ανέρχονται στις 399.000 από αυτές οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις του προέδρου του  ΣτΕ Σωτήρη Ρίζου, οποίος μιλώντας για το νομοθετικό έργο της Βουλής αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της εκτελεστικής εξουσίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων: « τη επιτυχή εν πολλοίς απόπειρα μεταβιβάσεως των ευθυνών της Πολιτείας στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η πολιτική και οι συγγενείς με αυτή τομείς όπως είναι εκείνος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας αποπειρώνται να επιρρίψουν την ευθύνη της βραδείας διεξαγωγής της δικαστικής λειτουργίας στους δικαστές αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθούν στα πραγματικά αίτια παραγωγής του όγκου των αμφισβητήσεων της δράσεως της διοικήσεως και της δράσεως της νομοθετικής εξουσίας»

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου στην ομιλία του επανέλαβε ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που έγιναν ήταν «δυστυχώς από τις μεγαλύτερες, καθώς ξεπέρασαν το 45% και σε μερικές περιπτώσεις το 50%» τονίζοντας ότι «μια από τις κυριότερες προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω σύντομα θα τα καταφέρω».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε ότι θα ενταχθούν 115 δικαστές στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (περίπου 1.050).

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa