Slider Πολιτική

Βούλτεψη, Ασημακοπούλου, Γιαννακοπούλου, Μάρκου, Παπαδάκη, μιλούν στο «Π» για την ημέρα της Γυναίκας

Χρήστος Μυτιλινιός

Σίγουρα η σημερινή ημέρα είναι μία από τις ομορφότερες ημέρες του χρόνου. Εξ ορισμού, μιας και μιλάμε για την εορτή του ωραίου φύλου.

Εκτός όμως από την ομορφιά, η γυναίκα διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στις κοινωνίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό όμως δυστυχώς, δεν το αποδέχονται και δεν το ανέχονται ορισμένες από αυτές τις κοινωνίες, στις οποίες η γυναίκα είναι μόνο ένα είδος το οποίο προσφέρει ηδονή και παιδιά.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women’s Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναίκας.

Θέμα του φετινού εορτασμού (2019) είναι: «Ισότητα στην Τεχνολογία, Καινοτομία για την Αλλαγή» («Think Equal, Build Smart, Innovate for Change»). Στο μήνυμά του ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους επαναπροσδιορισμού και ανοικοδόμησης του κόσμου μας, έτσι ώστε να λειτουργεί για όλους. Οι γυναίκες φορείς λήψης αποφάσεων σε τομείς όπως ο αστικός σχεδιασμός, οι μεταφορές και οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να αυξήσουν την πρόσβαση των γυναικών, να αποτρέψουν την παρενόχληση και τη βία και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων».

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ζήτησα ένα μήνυμα από 5 γυναίκες της πολιτικής σκηνής, που με την πορεία τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για κάθε γυναίκα που συνεχίζει να μάχεται, να ονειρεύεται και να διεκδικεί συνεχώς καλύτερο ρόλο. Να σπάνε στερεότυπα, να έχουν στόχους, να συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα τους για την οριστική εν τέλει ισότητα των δύο φύλων.

Οι κυρίες Σοφία Βούλτεψη, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Νάντια Γιαννακοπούλου, Κατερίνα Μάρκου και Λίνα Παπαδάκη  στέλνουν η κάθε μία ένα ξεχωριστό μήνυμα για τη σημερινή ημέρα που αξίζει να διαβαστεί και να ακουστεί.

Σοφία Βούλτεψη, Βουλευτής Β’ Αθηνών Νέα Δημοκρατία, πρώην υφυπ. παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος:

Αν ο 20ος αιώνας υπήρξε ο αιώνας που άλλαξε τις γυναίκες, ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας που οι γυναίκες θα αλλάξουν τον κόσμο: Αυτό ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα του γυναικείου κινήματος στα τέλη του περασμένου αιώνα. Βρισκόμαστε ήδη στο τέλος της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα και τα πράγματα δεν έχουν παρουσιάσει καμία βελτίωση. Η έκθεση της Επιτροπής για την Ισότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει απόλυτη στασιμότητα. Για την περίπτωση των γυναικών, στασιμότητα σημαίνει οπισθοδρόμηση. Κατά την άποψή μου, αυτό έχει συμβεί επειδή ο αγώνας των γυναικών για ισότητα έχει συμπεριληφθεί στον γενικότερο αγώνα για τα δικαιώματα διαφόρων άλλων πληθυσμιακών ομάδων. Οι γυναίκες όμως δεν αποτελούν μειονότητα. Αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και ο αγώνας για τα δικαιώματά τους πρέπει να βγει από το γενικό και να ξαναγίνει αυτοτελής.

Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής Β’ Αθηνών Νέα Δημοκρατία, υποψ. Ευρωβουλευτής:

Την προσφορά της γυναίκας μέσα από τους ρόλους που αναλαμβάνει καθημερινά, δεν χρειαζόμαστε τη σημερινή ημέρα για να την εκτιμήσουμε. Η σημερινή μέρα, όμως, μας δίνει την ευκαιρία να προβληματιστούμε εάν, ως σύγχρονη κοινωνία, έχουμε κάνει βήματα για την ισότιμη συμμετοχή της γυναίκας στη δημόσια ζωή, στην πολιτική και στα κέντρα των αποφάσεων. Κάθε μέρα όλες μας δίνουμε τις μάχες μας απέναντι σε στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα ένα βήμα πιο πίσω από τον άνδρα!

Νάντια Γιαννακοπούλου, πρώην Βουλευτής, αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ, υποψ. Βουλευτής Δυτικού Τομέα Κίνημα Αλλαγής:

Σπάμε τα στερεότυπα που θέλουν τις γυναίκες σε δεύτερους ρόλους. Η μάχη που δίνουμε είναι καθημερινή και παντού. Η 8 Μάρτη, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, είναι η μέρα που όλα τα φώτα στρέφονται πάνω μας. Είναι μια ημέρα που θυμίζει σε όλες τη συμβολή μας στην ανάπτυξη και την εξέλιξη. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες και τους αγώνες των γυναικών στις αρχές του 20ού αιώνα στην Ευρώπη και τις Η.Π.Α., τότε που ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας, δικαίωμα ψήφου και ίσα δικαιώματα, Κάθε χρόνο, έστω και για λίγο, ο πολλαπλός ρόλος της γυναίκας φωτίζεται. Στο σπίτι, στην οικογένεια, στην εργασία. Κάθε χρόνο, τέτοια ημέρα, θυμόμαστε πιο έντονα τους αγώνες, τις διεκδικήσεις, τις κατακτήσεις μας…και συνεχίζουμε.

Κατερίνα Μάρκου, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Νέα Δημοκρατία, υποψ. Ευρωβουλευτής:

Η κάθε γυναίκα σήμερα διεκδικεί ίσες ευκαιρίες για να χαράξει την επαγγελματική, οικογενειακή και προσωπική της πορεία. Να γράψει τη δική της ιστορία, να διεκδικήσει την προσωπική της ανάπτυξη. Να αποκτήσει παιδιά, χωρίς να υπονομεύσει ή να διακινδυνεύσει την εργασιακή της ζωή. Να σπουδάσει, να εργαστεί, να επιχειρήσει, έξω από στερεότυπα.

Δεν θέλουμε λόγια που ξεχνιούνται, αλλά πράξεις που αποδεικνύουν έμπρακτα τη  στήριξη και αλληλεγγύη από το κράτος και την κοινωνία. Για την εργαζόμενη γυναίκα, τη γυναίκα επιχειρηματία, την αγρότισσα, αυτήν που θέλει να αποκτήσει παιδιά και να έχει χρόνο για την ανατροφή τους, αλλά και τη γυναίκα που θέλει να ασχοληθεί με τα κοινά.

Η σύγχρονη Ελληνίδα να είναι παρούσα σε κάθε κοινωνική, οικονομική και πολιτική δραστηριότητα, με ίσες ευκαιρίες και ίσους όρους συμμετοχής. Αυτή είναι η πρόκληση και το διακύβευμα σήμερα για την κοινωνία. 

Λίνα Παπαδάκη, Διευθύντρια Γραφείου Τύπου Το Ποτάμι:

Η γιορτή της γυναίκας, θα έχει πετύχει το σκοπό της, όταν δεν ξαναγιορτασθεί.

 

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa