Κόσμος

Χωρίς “συγγνώμη” ο Ομπάμα στη Χιροσίμα

Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τη Χιροσίμα και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Στην ομιλία του ξεκίνησε λέγοντας πως “πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό”, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα.

Όμως δεν ζήτησε συγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού, για την ρήψη του “Little Boy” στις 6 Αυγούστου του 1945.  Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο  Ναγκασάκι, με το προσωνύμιο “Fat Man” (χοντρός).

“Η επίσκεψη στη Χιροσίμα είναι η ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”, δήλωσε ο Ομπάμα. Νωρίτερα, από την σύνοδο των G7 χαρακτήρισε τη ρίψη της ατομικής βόμβας “καμπή στη σύγχρονη ιστορία”, συνέχισε.

Η χρήση αυτών των όπλων θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς καθώς και ο μόνος ικανός δρόμος να πεισθεί ο αντίπαλος σε άνευ όρων παράδοση. Οδήγησε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa