Οικονομία

Εκταμιεύονται σήμερα τα πρώτα 13 δισ. αλλά μόλις το 1 θα φτάσει στην Ελλάδα!

Γιούρογκρουπ

Σάρκα και οστά έλαβε η συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της καθώς την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η διαδικασία έγκρισης της δανειακής σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η δανειακή σύμβαση τέθηκε σε ισχύ κατόπιν τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM, που απαρτίζεται από τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης.

Το δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής 32,5 έτη και μπορεί να ανέλθει μέχρι 86 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανόμενου ποσού έως 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για αυτόν το σκοπό στην αρχή είναι διαθέσιμα 10 δισ. ευρώ ενώ η πρώτη εκταμίευση θα γίνει σήμερα Πέμπτη και ανέρχεται σε 13 δισ. ευρώ εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε ειδικό λογαριασμό αποπληρωμής του χρέους (ΕΚΤ, ΔΝΤ, δάνειο – γέφυρα).

Το 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί στο ελληνικό Δημόσιο – ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας δίνει προοπτική στην ελληνική οικονομία και μια βάση για τη βιώσιμη ανάπτυξή της, δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει την επιτυχία που είχαν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ωφελήθηκαν από τη χρηματοδότηση του Μηχανισμού.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER