Κόσμος Σε πρώτο πλάνο Τεχνολογία

Κι άλλο σκάνδαλο για το Facebook – «Κουρελόχαρτο» τα προσωπικά δεδομένα

Άλλο ένα σκάνδαλο έρχεται να ταράξει τα νερά για το αγαπημένο μας Facebook, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των New York Times. Ούτε λίγο ούτε πολύ το επιτυχημένο κοινωνικό δίκτυο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ από το 2010 έως το 2017 είχε κάνει «κουρελόχαρτο» τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Με λίγα λόγια, είχε φτάσει στο σημείο για χάρη των εταιριών Netflix, Amazon, Microsoft, Yahoo και άλλων, να δίνει πλήρη πρόσβαση σε στοιχεία και επαφές μέχρι και στις συνομιλίες, χωρίς καμία συγκατάθεση των χρηστών.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις πληροφορίες που εμπεριέχονται μέσα στο άρθρο, το Facebook πούλησε σε 150 εταιρίες, πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Ακόμα η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων έφτασε στο σημείο η εταιρία να επιτρέψει στο Netflix και το Spotify τη δυνατότητα να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών.

Η παράνοια συνεχίζεται διότι αυτές οι εταιρίες είχαν δικαίωμα να διαβάζουν, να γράφουν ακόμα και να διαγράφουν τα προσωπικά μηνύματα των χρηστών. Ειδικά το Spotify μπορούσε να «βλέπει» τα μηνύματα περισσότερων από 70 εκατομμυρίων χρηστών το μήνα.

Όλα αυτά προκύπτουν μέσα από συνεντεύξεις που έκανε η εφημερίδα με τουλάχιστον 50 πρώην υπαλλήλους της εταιρίας και όσα διάβασαν σε απόρρητα έγγραφα. Έτσι όπως προκύπτει, αυτή η παραχώρηση πρόσβασης ήταν ηθελημένη. Το Facebook ακόμα επέτρεψε στο Bing, τη μηχανή αναζήτησης της Microsoft, να βλέπει τα ονόματα των φίλων των χρηστών.

Μετά την δημοσίευση του άρθρου οι περισσότερες εταιρίες που αναφέρονται έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε γνώση σε αυτά που καταγγέλλονται και όπως λένε δεν έχουν εμπλακεί σε καμία παράνομη δραστηριότητα. Από την άλλη μεριά το Facebook αρνείται ότι έδινε πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα χρηστών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους. Προσθέτει ότι οι εταιρίες που αναφέρονται, λειτουργούσαν ως προέκταση του Facebook και επομένως μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε ορισμένες πληροφορίες που μοιραζόταν κάποιος χρήστης.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On
reportaznet


Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ