Slider Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το νέο αιολικό πάρκο είναι η απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας τελείωσε

Ïìéëßá ôïõ Ðñùèõðïõñãïý Ê. ÌçôóïôÜêç óôá åãêáßíéá ôïõ áéïëéêïý ðÜñêïõ óôï üñïò ÊáöçñÝáò - Åýâïéáò. Ôñßôç 15 ïêôùâñéïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÑÁÖÅÉÏ ÔÕÐÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ)

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε σήμερα το σύμπλεγμα των αιολικών πάρκων της Enel Green Power στον Καφηρέα, Εύβοια.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Το νέο αιολικό πάρκο είναι μία ακόμη απόδειξη ότι ο επενδυτικός χειμώνας δίνει τη θέση του στην αναπτυξιακή άνοιξη. Η Ελλάδα αλλάζει με νέες επενδύσεις και νέες δουλειές» και συμπλήρωσε την ίδια στιγμή πως αυτό είναι «δείγμα εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που στηρίζει τις γόνιμες δυνάμεις τόσο των επενδυτών όσο και των εργαζομένων».

Ο κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του ανήγγειλε νέο χωροταξικό πλαίσιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το τέλος του χρόνου. «Δεν πρόκειται  να γυρίσουμε την “πλάτη” στο αύριο που είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το αιολικό πάρκο συμβαδίζει με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την πλήρη απεξάρτηση από τον λιγνίτη ως το 2028, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τη μείωση των εισαγωγών ρεύματος. Την ίδια στιγμή δεσμεύθηκε για απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι το αιολικό του Καφηρέα ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια. «Δεν μπορεί -είπε- οι επενδυτές να είναι ήρωες που ξεπερνούν τις δυνατότητές τους. Υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να πουν τη γνώμη τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ένα χρονοδιάγραμμα δεκαετίας. Αποτελεί δέσμευσή μου ότι αυτό θα αλλάξει».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το 3% των ετήσιων εσόδων από την επένδυση, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. ευρώ θα επιστρέφει στην τοπική κοινωνία για έργα υποδομής ενώ ήδη οι μισοί από τους 1200 εργαζόμενους που απασχολήθηκαν σε αυτό προέρχονταν από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Κατά την συνέχιση της ομιλίας του ο πρωθυπουργός:

Επανέλαβε ότι στην επόμενη διυπουργική επιτροπή στρατηγικών επενδύσεων θα εγκριθούν επενδύσεις σε αιολικά και φωτοβολταϊκά, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία ισχύος 461 μεγαβάτ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Διαβεβαίωσε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης και της Δυτικής Μακεδονίας ότι η απολιγνιτοποίηση θα προχωρήσει με ειδικό σχέδιο από τη ΔΕΗ προκειμένου οι περιοχές να γίνουν πόλοι προσέλκυσης επενδύσεων, πρότυπα απεξάρτησης από τον λιγνίτη και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Υπογράμμισε ότι το 2020 θα ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης που θα οργανώνει την αγορά των οχημάτων και τη χωροθέτηση των σταθμών φόρτισης. Μεγάλο μέρος του στόλου των αστικών λεωφορείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης θα είναι ηλεκτροκίνητα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επεσήμανε ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν αφορά μόνο τις μεγάλες εγκαταστάσεις αλλά και τον μικρό οικιακό παραγωγό. «Η πράσινη ανάπτυξη του 2025-2030 θα είναι μια υπόθεση που θα μας αφορά όλους», ανέφερε.

Παρών στην τελετή των εγκαινίων ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών κ.α.

Διαβάστε επίσης:

Σαφείς απαντήσεις και μηνύματα του Μητσοτάκη στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως πρωθυπουργός ! «Διπλές εκλογές αν…»

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa