Tα τελευταία χρόνια, με την ευκαιρία της διοργάνωσης –το βράδυ της Πρωτοχρονιάς από τον Δήμο Αθηναίων– της κεντρικής εκδήλωσης, η οποία μεταδίδεται μέσω της τηλεόρασης σε όλο τον κόσμο, όπως και άλλων δήμων της υφηλίου, ακούγονταν σποραδικές μεμψιμοιρίες, αλλά μόνο από ακροδεξιούς χώρους. Κι αυτό γιατί, λέει, «ο δήμαρχος σπαταλά τα λεφτά των δημοτών σε μια εκδήλωση που τη μερίδα του λέοντος, αν όχι την αποκλειστικότητα του κοινού, αποτελούσαν μετανάστες».

Ποτέ όμως δεν είχε ξεσηκωθεί τόσο μαζικός αρνητικός αχός, όσο φέτος. Γιατί φέτος; Γιατί, λέει, ο προϋπολογισμός υπερέβη κατά 20.000 τον περυσινό (από 190.000 πήγε 210.000) και ο… φιλολαϊκός ΣΥΡΙΖΑ δεν τα μπορεί αυτά. Να είναι δηλαδή πρωταγωνιστής καλλιτέχνης ο Ρουβάς, που «θα τα κονομήσει», και διοργανωτής ο ανιψιός του πρωθυπουργού Μητσοτάκη, δήμαρχος Μπακογιάννης. Και για την ιστορία:

Όλες οι πρωτεύουσες του κόσμου υποδέχονται κάθε νέα χρονιά με εκδηλώσεις-υπερθέαμα. Οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλες τις τηλεοπτικές συσκευές, στα μάτια του πλανήτη. Η δημόσια γιορτή γίνεται και εικόνα της πόλης, και δεν υπάρχει πρωτεύουσα που να μην υποδεχθεί γιορτινά τη νέα χρονιά. Οι πόλεις ντύνονται τα καλά τους για ένα βράδυ, ντύνονται την ψευδαίσθηση της χαράς, της ξενοιασιάς, της φαντασμαγορίας. Υποδέχονται τον νέο χρόνο με φωτεινές ευχές, με εκδηλώσεις, με πυροτεχνήματα, με τραγούδια, με θέαμα.

Δεν ξέρουμε αν οι 211.000, που θα στοιχίσει η γιορτή με τον Ρουβά, είναι πολλά λεφτά. Υπάρχει αντιπολίτευση στον δήμο να το ελέγξει. Αναρωτιέται κανείς γιατί δεν ακούστηκε «κιχ» από τα στελέχη και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ τα έτη 2016, 2017, 2018 που η γιορτή στοίχισε από 170.000 και το 2019 190.000 ευρώ; Μήπως γιατί τότε ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και δευτερευόντως στη δημαρχία ένας μη δεξιός δήμαρχος, ο Καμίνης; Τότε δεν τους πείραζαν τα θεάματα; Με οικονομικούς όρους, το ξόδεμα των χρημάτων το 2016-2017 ήταν πιο «προκλητικό». Βρισκόμασταν στα μνημόνια. Ο κόσμος και τότε στερείτο, αλλά ουδείς από αυτούς, που φέτος έχουν αγανακτήσει και έχουν σκορπίσει επί τόσες μέρες τόση τοξικότητα, ύψωσε φωνή διαμαρτυρίας.

ΥΓ: Σύμφωνα με τον δήμο, για την εκδήλωση-θέαμα εργάστηκαν 170 επαγγελματίες και 20 εταιρείες για ένα διάστημα 30 ημερών.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο