Μπορεί να επιμένει ο πρωθυπουργός στη διαβεβαίωση ότι «οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, την άνοιξη του επόμενου έτους», ωστόσο μία εξήγηση που έδωσε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα κάθε άλλο παρά κλείνει τις πόρτες προς τις πρόωρες εκλογές. Τι ήταν αυτό που είπε ο κ. Μητσοτάκης; «Είναι πολύ σημαντικό–επειδή έχουμε μπροστά μας ουσιαστικά 12 μήνες μέχρι τις εκλογές– να μην εγκλωβιστεί η χώρα σε μία αφόρητη τοξικότητα και σε έναν πολιτικό διάλογο, ο οποίος θα γίνεται με κραυγές, με κατηγορίες, χωρίς προγραμματικές θέσεις, που το μόνο το οποίο θα πετύχει, τελικά, θα είναι να αποξενώσει τον πολίτη».

Με αυτή του την αναφορά ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να επισημάνει το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης εκλογολογίας, με την αντιπολίτευση να κραδαίνει το αίτημα για εκλογές και τους υπουργούς να κατεβάζουν τα μολύβια –  εξέλιξη που ο ίδιος δεσμεύεται, όπως εξήγησε, ότι θα αναχαιτίσει. Θα έχει όμως ο πρωθυπουργός λόγους να αποφασίσει πρόωρες κάλπες το φθινόπωρο; Με την τουρκική επιθετικότητα να χτυπάει κόκκινο, τις συνέπειες του πολέμου ορατές πια από τον καθένα, τις πληθωριστικές πιέσεις ισχυρές και επίμονες και την πολιτική σταθερότητα αμφισβητούμενη, οι αβεβαιότητες θεριεύουν επιβάλλοντας, αν μη τι άλλο, ταχεία εκκαθάριση της εκλογικής εκκρεμότητας και εξάλειψη τουλάχιστον του πολιτικού ρίσκου. Το σοβαρότερο ερώτημα που ωστόσο τίθεται είναι κατά πόσον στις παρούσες δύσκολες συνθήκες η χώρα μας μπορεί να αντέξει μια μακρόσυρτη, διάρκειας δώδεκα μηνών, εντόνως πολωτική προεκλογική μάχη;

Ο πρωθυπουργός προφανώς δεν έχει από τώρα λάβει τις αποφάσεις του. Θέλει να δει πώς θα πάει το καλοκαίρι, πόση πίεση θα δεχθεί από πιθανές και αναμενόμενες πυρκαγιές, αν ο τουρισμός θα αμβλύνει τις οικονομικές συνέπειες του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, και βεβαίως να ζυγίσει και να αξιολογήσει τα τουρκικά σχέδια.

Ταυτόχρονα θα λάβει υπ’ όψιν και τις δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων βεβαιώνουν ότι, έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης σε συνθήκες επάλληλων κρίσεων, η ΝΔ μπορεί να φθείρεται, αλλά σίγουρα δεν αποδομείται. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επωφελείται από την όποια κυβερνητική φθορά, ούτε το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη διατηρεί τη δημοσκοπική δυναμική που αρχικώς έφερε η εκλογή του νέου προέδρου. Κατά συνέπεια,ο κ. Μητσοτάκης έχει κάποια περιθώρια αναμονής.

Όλα θα κριθούν στα τέλη του καλοκαιριού και συγκεκριμένα αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Τότε θα αξιολογηθούν οι συνθήκες, θα μετρηθούν τα αποτελέσματα, θα αποτιμηθούν οι πολιτικοί κίνδυνοι μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και θα στηθεί «κάλπη» στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ψηφίσουν για τη μία ή την άλλη κρίσιμη επιλογή.

Ο πρωθυπουργός, η «ψήφος» του οποίου θα είναι η καθοριστική, αν ξεπεράσει τις όποιες αναστολές, θα επιχειρήσει το οκτωβριανό άλμα, προκειμένου να εξασφαλίσει, δεδομένης και της απλής αναλογικής,την πολιτική σταθερότητα.

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο