Γράφει η Μαρία Έλλη Κουτσουβέλη*

‘Ολοι θυμόμαστε τα πρόσφατα γεγονότα του 2020, όταν η Τουρκία, ορμώμενη από το ιδεολόγημα της «γαλάζιας πατρίδας» γέννησε ένα μεθοδευμένο σχέδιο που ήθελε την διοχέτευση παράνομων μεταναστών προς τα ελληνικά χερσαία συνόρα στον Έβρο, δημιουργώντας οργανωμένες εντάσεις και απειλώντας με παραβίαση των συνόρων μας και με εισβολή των παράνομων μεταναστών στην ελληνική επικράτεια.

Η αντίδραση της χώρας μας και τότε ήταν άμεση. Η Ελλάδα ανήγαγε το θέμα της παραβίασης των ελληνικών συνόρων σε παραβίαση των συνόρων της Ευρωπαίκής Ένωσης, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη της τελευταίας και κατ’ επέκτασιν την απομάκρυνση των «ταραξιών» και την επαναφορά τους στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Έκτοτε η επέκταση του φράχτη είναι μονόδρομος και καθίσταται απαραίτητη για τη θωράκιση των συνόρων μας. Ο φράχτης των 37 χλμ. έχει διαπιστωθεί ότι είναι απροσπέλαστος και ως εκ τούτου η επέκτασή του κατά μήκος όλου του ποταμού Έβρου, δηλαδή 140 χλμ. είναι αναγκαία και αποφέρει απτά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι το 2015 και επί ΣΥΡΙΖΑ, στις εποχές των ανοιχτών συνόρων, το 75% των παράνομων μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη πέρασαν στην ήπειρό μας από τα ελληνικά σύνορα. Σήμερα το ποσοστό αυτό είναι κάτω του 10%. Οι μονάδες φιλοξενείας από 120 το 2019 μειώθηκαν σε μόλις 33, όπου φιλοξενούνται 9000 άνθρωποι.

Ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά κατασκευάστηκαν σύγχρονες ανθρώπινες δομές που αντικατέστησαν αυτό το άθλιο θέαμα της Μόριας, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση  οι περισσότερες, εκ των οποίων έχουν ελάχιστους διαμένοντες, υπάρχουν όμως εκεί ως μια δικλείδα  ασφαλείας.

Η επένδυση του φράχτη του Έβρου κοστίζει αλλά κοστίζει πολύ περισσότερο η παραβίαση των συνόρων μας. Η θωράκισή τους αποτελεί ύψιστο ζήτημα προστασίας της εθνικής μας ασφάλειας και της εθνική κυριαρχίας και για την Νέα Δημοκρατία αυτές είναι απαράβατες κόκκινες γραμμές. Οφείλουμε να προστατεύσουμε την πατρίδα μας και τα συμφέροντά της. Είναι χρέος μας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε πατριώτες μόνο στα λόγια αλλά με πράξεις.

 

*Μαρία Έλλη Κουτσουβέλη Πολιτικός Επιστήμων – Διεθνολόγος

Υποψήφια Βουλευτής Β3 Νοτίου τομέα Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία