Πολιτική

Απόσυρση του Φόρου Ακινήτων ζήτησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Στουρνάρα

Γιάννης Στουρνάρας

Την πλήρη απόσυρση του σχεδίου νόμου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και την αντικατάσταση του με μια δική τους πρόταση ζήτησαν από τον Γιάννη Στουρνάρα έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνάντησης τους με τον υπουργό Οικονομικών. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, καθώς ο υπουργός απέρριψε τις προτάσεις των βουλευτών.

Εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, οι κ. Π. Κουκουλόπουλος, Φ. Σαχινίδης και Χρ. Πρωτόπαπας διεμήνυσαν στον κ. Στουρνάρα πως με το σχέδιο που κατέθεσε «δεν πάμε πουθενά».

Προς αντικατάσταση του νομοσχεδίου, οι βουλευτές πρότειναν έναν νέο φόρο που θυμίζει τον ΦΑΠ, ο οποίος θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

– Θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη και όχι ανά ακίνητο
– Θα προβλέπει ένα αφορολόγητο όριο, σαφώς χαμηλότερο από τα 200.000 ευρώ που ίσχυε για τον ΦΑΠ.
– Οι συντελεστές φορολόγησης θα αυξάνονται, όσο αυξάνεται το άθροισμα της περιουσίας κάθε ιδιοκτήτη, ώστε να προκύπτουν έσοδα 2,9 δισ. ευρώ.
– Θα προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους ή και άλλες ευπαθείς ομάδες, καθώς και για τους αγρότες, όπως συνέβαινε με το ΕΕΤΗΔΕ και το ΕΕΤΑ.

Οι βουλευτές που μετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν την μη ικανοποίηση τους από τις απαντήσεις του υπουργού, ενώ ο κ. Κουκουκόπουλος τόνισε ότι «η απάντηση του κ. Στουρνάρα στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν ικανοποιεί τον όρο για δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών».

Όπως φαίνεται, πλέον το ζήτημα θα παραπεμφθεί σε επίπεδο κορυφής και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης.Μάλιστα, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει, σε συνεδρίασή της την περασμένη εβδομάδα, ότι εάν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις της, δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, κάτι που, πάντως, δεν αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι θα εξετάσουν τη στάση τους από εδώ και πέρα, ενώ δεν απέκλεισαν και συνεννόηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ με αυτούς της ΝΔ.

Ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον στενά, αφού ο νέος φόρος θα πρέπει να ψηφιστεί έως τον Δεκέμβριο, για να ισχύσει από 1.1.2014.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι βουλευτές έθιξαν και το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης. Ο κ. Σαχινίδης μετέφερε στον Γιάννη Στουρνάρα και τη δυσφορία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούν αλλαγές στις γεωγραφικές ζώνες, ώστε να επιδοτούνται για περισσότερα λίτρα, περιοχές που αδικούνται από το ισχύον σύστημα. Για παράδειγμα, ανέφεραν στον υπουργό τα Τζουμέρκα στα Ιωάννινα που ανήκουν στην Β΄ Ζώνη, ζητώντας να μεταφερθεί στην Α’ Ζώνη.

Κάτι που επίσης σχολιάστηκε αρνητικά από τους μετέχοντες στη σύσκεψη, είναι το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά, όπως και στην ανάλογη σύσκεψη με τους βουλευτές της Ν.Δ., η παρουσίαση των προτάσεων του υπουργείου έγινε από τον σύμβουλο του κ. Στουρνάρα, Ν. Καραβίτη, παρότι ήταν παρούσα στο σύνολό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Στουρνάρας, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης, Θεοχάρης).

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa