Πολιτική

Την Τρίτη κηδεύεται ο Γλαύκος Κληρίδης – Συλλυπητήρια μηνύματα

Γλαύκος Κληρίδης

Την Τρίτη  θα γίνει η κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη . Το υπουργικό συμβούλιο που συνήλθε υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, αποφάσισε ότι στον Γλαύκο Κληρίδη θα αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους εν ενεργεία. Σημειώνεται, ότι ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επιστρέφει απόψε από το εξωτερικό.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Κύπρου, δήλωσε :

«Είναι μια δοκιμασία για μένα γιατί ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν παραπάνω από πολιτικός μου πατέρας.Αισθάνομαι συγκλονισμό. Θα κηρυχθεί δημόσιο πένθος. Η κηδεία του θα γίνει κάθε μεγαλοπρέπεια όπως άξιζε στον Γλαύκο Κληρίδη. Ο Γλαύκος Κληρίδης άφησε μια πολιτική κληρονομιά που κανένας δεν μπορεί να την αγνοήσει είτε συμφωνούσε είτε διαφωνούσε μαζί του»

Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας τονίζοντας ότι: «Η ζωή του Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες του κυπριακού ελληνισμού που τον τίμησε με την ανάδειξή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπερασπίστηκε με πάθος τις απόψεις του, είχε εθνικό όραμα και διορατικότητα που αναγνωρίστηκε ακόμη και από πολιτικούς αντιπάλους».

«Έφυγε σε μια στιγμή κρίσιμη για το μέλλον του νησιού που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση και παραμένει διχοτομημένο. Η συγκυρία αυτή απαιτεί υψηλό αίσθημα ευθύνης από την ηγεσία και το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο. Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν. Έφυγε μια ιστορική προσωπικότητα της πολιτικής ζωής του Κύπρου», προσθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Με την σειρά του ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε για τον θάνατο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, «Η Κύπρος έχασε σήμερα έναν μεγάλο Έλληνα».

«Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε αγνός αγωνιστής και ευπατρίδης πολιτικός. Μεγάλος πρωταγωνιστής σε όλους τους αγώνες των αδελφών Κυπρίων»,  τόνισε ο πρωθυπουργός. εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του.

«Μετείχε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπηρέτησε τον απελευθερωτικό αγώνα του 1955 και βρέθηκε στις επάλξεις ως πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναζήτηση δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Υπηρέτησε τη μαρτυρική μεγαλόνησο, αλλά και τον Ελληνισμό στο σύνολό του», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης  σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Αποχαιρετάμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του κυπριακού ελληνισμού, έναν φίλο και ευπατρίδη που συνέδεσε τη ζωή του με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου και πρωταγωνίστησε στους αγώνες του κυπριακού λαού για ανεξαρτησία, δημοκρατία, εθνική κυριαρχία και διεθνή αναγνώριση των δικαιωμάτων του.

Ο Γλαύκος Κληρίδης υπήρξε ένας μεγάλος ηγέτης που διακρίθηκε σε σκληρές εποχές για το σθένος και την πολιτική του οξύνοια, αλλά και για τις διπλωματικές του ικανότητες με τις οποίες εκπροσώπησε πολλές φορές την ελληνοκυπριακή πλευρά στις δύσκολες συνομιλίες για το κυπριακό ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο Γλαύκος Κληρίδης αποτελεί μια εμβληματική μορφή για τη Μεγαλόνησο».

Και πρόσθεσε: «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθεί η μνήμη του Γλαύκου Κληρίδη είναι να επιτευχθεί επιτέλους μια δίκαιη και εφαρμόσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση σύμφωνη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Μια λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να ζουν σε ένα περιβάλλον θεσμικά δίκαιο, ευρωπαϊκό, σταθερό και λειτουργικό. Σε μία χώρα μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία διεθνή νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Σε μία χώρα που ξαναβρίσκει τον δυναμικό οικονομικό ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο και γίνεται πεδίο ευημερίας και προκοπής για όλους τους πολίτες της».

Λίγες στιγμές πριν αποχωρήσει για τις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος τοποθετήθηκε για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Συγκεκριμένα ο κ. Αβραμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Σήμερα ο Ελληνισμός αποχαιρετά έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ηγέτες της μεταπολεμικής Ιστορίας του.

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή Γλαύκου Κληρίδη είναι συνυφασμένη με τους αγώνες των Κυπρίων αδελφών μας για την απελευθέρωση της Νήσου και τους αγώνες που οδήγησαν στην ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κοντά στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, υπήρξε πρωτεργάτης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στυλοβάτης της Συνταγματικής νομιμότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης των δύο κοινοτήτων στο νησί.

Ο Γλαύκος Κληρίδης αποχωρεί και τον αποχαιρετούμε με τιμή, με σεβασμό, με συγκίνηση. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προάσπιση των δικαίων της Κύπρου.

Αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της. Βίωσε τις πιο σκληρές και δύσκολες στιγμές της σύγχρονης κυπριακής Ιστορίας και ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κράτησε ψηλά την σημαία του αγώνα της Κύπρου, με αξιοπρέπεια, δυναμισμό, κύρος και υπερηφάνεια.

Τον διέκρινε η σύνεση, η σοφία, ο ρεαλισμός, η άδολη αγάπη για την αγαπημένη μας Κύπρο και σήμερα «φεύγει» με την ικανοποίηση ότι υπήρξε ένας χρήσιμος, δημόσιος άνδρας.
Όλοι οι Έλληνες του το αναγνωρίζουμε και τον ξεπροβοδίζουμε προς την τελευταία του κατοικία, με σεβασμό και αναγνώριση της σπουδαίας του συνεισφοράς και η Ιστορία δικαίως τον κατατάσσει στο Πάνθεον των Μεγάλων Ελλήνων.

Θα ήθελα να ενώσω τη φωνή μου και τα συναισθήματά μου από την Αμερική, που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή, με τους αδελφούς Κυπρίους, αλλά και με τους δικούς του ανθρώπους, την οικογένειά του, που όσο και αν ο Γλαύκος Κληρίδης, έκλεισε το βίο του πλήρης ημερών, δεν παύουν από το να νιώθουν το βαθύ και βαρύ συναίσθημα αυτού του αποχωρισμού.

Θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συλλυπητήρια προς όλους τους αδελφούς Κυπρίους, στον κυπριακό  ελληνισμό. Θα τον τιμούμε, θα τον σεβόμαστε, αναγνωρίζοντάς του την μεγάλη του συνεισφορά στην εθνική προσπάθεια.

Είναι κρίμα που έκλεισε τα μάτια του χωρίς να δει να πραγματώνεται το όνειρο το δικό του, το όνειρο όλων των Ελλήνων, όλου του κυπριακού ελληνισμού, για μια Κύπρο ενωμένη, αδιαίρετη, υπερήφανη, που θα πορεύεται το νέο της ευρωπαϊκό δρόμο, μέσα σε περιβάλλον ασφάλειας και σιγουριάς.

Αυτή είναι η δική μας ευθύνη, απέναντι στην κληρονομιά που μας άφησε ο Γλαύκος Κληρίδης και έμπρακτη απόδειξη της ευγνωμοσύνης μας για την ανεκτίμητη εθνική του προσφορά».

Παράλληλα και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του κόμματος, Ρένα Δούρου  δήλωσε: «Με το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο της κυπριακής ιστορίας. Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ταυτιστεί και παράλληλα σφραγίσει την κυπριακή υπόθεση. Ανήκει σε εκείνη την ολιγάριθμη κατηγορία πολιτικών που ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς μαζί τους, δεν μπορεί παρά να τους αναγνωρίσει την εντιμότητα της κρίσης και την ανιδιοτέλεια των προθέσεων».

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΜΑΡ, με την οποία «αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τη σπουδαία αυτή προσωπικότητα, αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έκανε για την επίλυση του κυπριακού, αλλά και τη σημαντική συμβολή του για την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Mία σπουδαία προσωπικότητα της Κύπρου, ένας ευπατρίδης της πολιτικής, ο Γλαύκος Κληρίδης, έφυγε σήμερα από τη ζωή».

Τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του Γλαύκου Κληρίδη και στον Κυπριακό λαό εξέφρασαν και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Οι Ανεξάρτητες Έλληνες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια του εκλιπόντος και στον Κυπριακό λαό», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Τη θλίψη του για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Συγκεκριμένα σε αναοίνωση του ανέφερε: «ο πρόεδρος Κληρίδης ήταν ιδιαίτερα σεβαστός ηγέτης της χώρας του και της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Ήταν γνωστός για την ισχυρή υποστήριξή του για την επανένωση της Κύπρου και για πολλά χρόνια έπαιξε κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης».

Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με την οποία εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του Γλαύκου Κληρίδη. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής συμμετέχει πλήρως εις το πένθος του Κυπριακού λαού διά την απώλεια ενός εξόχου πατριώτου, αγωνιστού και πολιτικού ηγέτου, ο οποίος αφιέρωσε την ζωή του υπέρ της ελευθερίας και της δικαιοσύνης της μαρτυρικής Μεγαλονήσου. Συμμετέχω προσωπικώς εις την οδύνη σας και δέομαι εκτενώς υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως αυτού, και προσεύχομαι διά την εκ Θεού παρηγορίαν της οικογενείας, των φίλων και των συνεργατών του αειμνήστου προέδρου Κληρίδη».

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Ρεαλιστής και έντιμος ο Γλαύκος Κληρίδης»

Δήλωση για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη έκανε ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: «Ο Γλαύκος Κληρίδης ανήκε στη γενιά του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Έλαβε μέρος σε επικίνδυνες αποστολές ως αεροπόρος, επέζησε ως εκ θαύματος και μετά το τέλος του πολέμου αφοσιώθηκε στην πολιτική.
Υπήρξε γενναίος στον πόλεμο, γενναίος και στην πολιτική. Ρεαλιστής και έντιμος, είπε πάντα την αλήθεια στο λαό και ποτέ δεν υπολόγισε το πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν τον γοήτευσαν οι σειρήνες του λαϊκισμού.

Αφιέρωσε τη ζωή στην Κύπρο και στο μακρό και συχνά δραματικό χρονικό του κυπριακού, η παρουσία του ήταν πάντοτε χρήσιμη και θετική. Αποκορύφωμα της πολιτικής του δραστηριότητας ήταν η επιτυχής διπλή προεδρία του. Συνειδητός Ευρωπαίος, προετοίμασε την πατρίδα του για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιώθηκε να δει αυτό το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα. Η μοίρα δεν του επέτρεψε να επιτύχει τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού, την οποία είμαι βέβαιος ότι θα πετύχαινε αν έμενε ένα χρόνο παραπάνω στην Προεδρία.

Αλλά και μετά και μέχρις ότου ο χρόνος τον καταβάλλει, έμεινε ενεργός, όρθιος, αγέρωχος και η φωνή του ήταν πάντοτε φωνή σύνεσης ευθύνης και αλήθειας. Η φωνή αυτή δυστυχώς εσίγησε σε δύσκολες πάλι ώρες.

Εκφράζω τη βαθύτατη μου οδύνη για την απώλεια παλαιού συντρόφου και φίλου και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον κυπριακό λαό».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa