Στην Αννίτα Τριανταφυλλοπούλου

«Η αποκατάσταση της τάξης ξεκινάει σύντομα». Με τη δήλωση αυτή στο «Π», ο  γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής,  Μανώλης Αγγελάκας, ανάβει το πράσινο φως για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Οπως ο ίδιος αποκαλύπτει στο «Π», οι πρώτες κατεδαφίσεις έχουν προγραμματιστεί για το τέλος Σεπτεμβρίου και θα γίνουν σε κατειλημμένες ιδιοκτησίες πίσω από το Νομισματοκοπείο Αθηνών. Στη συνέχεια, ακολουθούν αυθαίρετα σε παραλίες και αιγιαλούς.

Πρόκειται για τρεις κατηγορίες αυθαιρέτων. Τα πολεοδομικά αυθαίρετα, τα δασικά αυθαίρετα και τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες. Πολλά δασικά αυθαίρετα κατεδαφίζονται στην  Αττική μετά από τελεσίδικη απόφαση των δασαρχείων. Εξαιρούνται κάποιες κτηνοτροφικές και άλλες εγκαταστάσεις για ευνόητους λόγους.

Τα πολεοδομικά αυθαίρετα που «είναι μία μάστιγα για την Αττική, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τα αντιμετωπίζει στο πλαίσιο του νόμου», εξηγεί ο κ. Αγγελάκας. Τώρα τελεσιδικούν πολλές αποφάσεις και αφού πλέον δεν υπάρχει άλλο έννομο μέσο για τους ενδιαφερόμενους, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει στην κατεδάφιση.

«Οι υποθέσεις είναι δύσκολες. Κρατούν χρόνια με δικαστικές διαμάχες, αλλά τώρα είμαστε έτοιμοι. Το  υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) έχει καταρτίσει μία ‘‘κατάσταση αυθαιρέτων’’, έχουμε τα χρήματα και τώρα είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου»,υπογραμμίζει ο κ. Αγγελάκας.

Από πού θα ξεκινήσετε, κύριε Αγγελάκα;

Η αρχή θα γίνει από μία ιδιαίτερη κατηγορία. Πρόκειται για έναν χώρο πίσω από το Νομισματοκοπείο με έναν αυθαίρετο οικισμό από περίπου 70-76 σπιτάκια. Οσες υποθέσεις από τα σπίτια αυτά έχουν τελεσιδικήσει (περίπου 30), θα κατεδαφιστούν. Υπάρχουν ακόμη σε αμφισβήτηση περίπου 45 σπίτια για τα οποία έχουν υποβληθεί ενστάσεις και δεν έχουν τελεσιδικήσει. Αυτά ασφαλώς θα εξαιρεθούν από την πρώτη φάση των κατεδαφίσεων.

Η ιδιαιτερότητα εδώ είναι ότι οι καταπατητές είναι Ρομά, που έχουν καταλάβει ιδιωτικές εκτάσεις. Εχουμε φροντίσει όμως για τη μεταστέγασή τους σε λειτουργικό οικισμό σε μια περιοχή πάνω από τα Μέγαρα.

Πώς φθάσαμε στη σημερινή κατάσταση;

Πρόκειται για ιδιωτικές εκτάσεις που κατελήφθησαν εδώ και περίπου 25 χρόνια από Ρομά. Στο μεταξύ, ο  Δήμος Χαλανδρίου έδωσε ρεύμα στον οικισμό, ενώ τους έκαναν και δημότες Χαλανδρίου. Ωστόσο, δεν έπαυε να υπάρχει κατάληψη ιδιωτικής περιουσίας. Μέσα από μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες, οι ιδιοκτήτες δικαιώθηκαν και τώρα πρέπει να αποκατασταθεί η τάξη.

Οι καταπατητές συμφωνούν να μετοικήσουν;

Εννοείται πως όχι.

Πώς θα το χειριστείτε, όταν έρθει η ώρα;

Γνωρίζουν ήδη τις δικαστικές αποφάσεις και θα ενημερωθούν έγκαιρα για την έναρξη των κατεδαφίσεων.Αυτό που θέλουμε είναι να καταλάβουν όλοι ότι η ασυδοσία δεν επιτρέπεται στη χώρα μας, ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί και το κράτος αναλαμβάνει και αποκαθιστά την τάξη.

Το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο στους Ρομά. Εχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις αυθαίρετης λειτουργίας των συμπολιτών μας πέρα και έξω από τους νόμου. Γι’ αυτό κάποια στιγμή πρέπει να πράγματα να μπουν στη θέση τους, ώστε να νιώσουν δικαιωμένοι και οι πολίτες που είναι συνεπείς απέναντι στο κράτος και την κοινωνία.

Σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα σε αιγιαλούς και παραλίες, έχουν τελεσιδικήσει πάρα πολλές περιπτώσεις. Είμαστε στην τελική ευθεία να μπει μία τάξη. Φυσικά, πρέπει να υπομνήσω ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε θέματα σημαντικά, όπως ήταν εκείνα των οικοδομικών συνεταιρισμών. Υπάρχουν ολόκληροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, όπως για παράδειγμα στον Διόνυσο ή την Ανοιξη, όπου δεν νοείται να γκρεμίσουμε σπίτια που είναι αυθαίρετα, από τη στιγμή που έχει οργανωθεί οικοδομικός συνεταιρισμός. Αυτό, λοιπόν, το θέμα έληξε με το πρόσφατο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη βουλή για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τους αιγιαλούς, αρκετές φορές στο παρελθόν οι Ελληνες παρακολουθούσαν ένα θεαματικό σόουμε μπουλντόζες, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα αυθαίρετα είναι ακόμη εκεί, άθικτα. Πώς θα φθάσετε σε τελικό αποτέλεσμα τώρα εσείς;
Αυτό που μας διασφαλίζει το αποτέλεσμα τώρα είναι ότι οι υποθέσεις που θα εκτελεστούν έχουν τελεσιδικήσει από δικαστικής πλευράς, σε όλα τα επίπεδα της Δικαιοσύνης, μέχρι Αρειο Πάγο και Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλαδή, δεν υπάρχει άλλο επίπεδο προσφυγής. Το λέω αυτό γιατί εύλογα θα αναρωτηθεί ο πολίτης, όταν θα προχωράμε στις κατεδαφίσεις, γιατί κατεδαφίζεται ένα οίκημα και όχι και το διπλανό. Αυτό οφείλεται στο ότι το διπλανό έχει ακόμη δικαστικές εκκρεμότητες.

Αμέσως μόλις ανέλαβε την Περιφέρεια Αττικής, η κυρία Δούρου αμφισβήτησε το νομοθετικό πλαίσιο του «Καλλικράτη». Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο και για «εγκαθίδρυση του ελέγχου της περιφέρειας από την κεντρική εξουσία μέσω της Αποκεντρωμένης Διοίκησης» και ζητάει «να αλλάξει ριζικά το νομοθετικό πλαίσιο για να μπορέσουν οι θεσμοί της Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης να λειτουργήσουν». Ως επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, πώς το σχολιάζετε αυτό, κύριε Αγγελάκα;

Κατ’ αρχάς, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση θεσπίστηκε με τον νόμο 1832, που είναι περισσότερο γνωστός ως «Καλλικράτης», και είναι η διάχυση των αποκεντρωμένων εξουσιών του κράτους.

Η κεντρική  κυβέρνηση με τα υπουργεία σχεδιάζει και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση υλοποιεί μαζί με άλλες αποκεντρωμένες υπηρεσίες.

Εμείς επιθυμούμε μία σχέση συνεργασίας με την περιφερειάρχη. Την καλωσορίζω. Είμαι στη διάθεσή της να την ενημερώσω. Από την άλλη πλευρά,όμως, πρέπει να αναφέρω ότι το κράτος δεν καταργήθηκε ποτέ και κανένας δεν είναι πάνω από τους νόμους και το Σύνταγμα.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος έχει κρατήσει αρκετές αρμοδιότητες (σωστό ή λάθος δεν το εξετάζω), για το κράτος. Η διαχείριση των υδάτων, η διαχείριση των δασών, η διαχείριση της ασφάλειας του κράτους όπως περνάει μέσα από τη μετανάστευση, τις άδειες αλλοδαπών, την ιθαγένεια και λοιπά.

Τα αρχεία του κράτους, και μία σειρά δράσεων όπως αδειοδοτήσεις κ.λπ. από το Σύνταγμα και τους νόμους, περνούν μέσα από μία κρατική δραστηριότητα. Κανείς, επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να είναι πάνω από τους νόμους και το Σύνταγμα. Θεωρώ πάντωςότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πώς ακριβώς το εννοεί για να μπορέσουμε να συζητήσουμε. Μέχρι τότε πιστεύω ότι θα έχουμε καλή συνεργασία.

Συνέντευξη από την έντυπη έκδοση της  εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/09/2014.