Κόσμος

Υπογράφηκε η συμφωνία Γιανουκόβιτς- αντιπολίτευσης (LIVE σύνδεση – ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ)

ουκρανια

Live streaming video by Ustream

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας και οι ηγέτες των τριών κοινοβουλευτικών κομμάτων της «Ενωμένης Αντιπολίτευσης» υπέγραψαν πριν από λίγο τη συμφωνία πολιτικής διεξόδου από την κρίση η οποία εκπονήθηκε με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με ανάρτησή του στο facebook, ο ηγέτης της μαχητικής ακροδεξιάς οργάνωσης «Δεξιός Τομέας» απορρίπτει τη συμφωνία Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν παρέχει εγγυήσεις ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας θα παραιτηθεί και ότι το κοινοβούλιο θα διαλυθεί. Ο Ντμίτρο Γιάρος σημειώνει ότι «η Εθνική Επανάσταση συνεχίζεται».

Νωρίτερα, υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας με τον πρόεδρο της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τάχθηκε το Συμβούλιο των Διαδηλωτών της πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπως σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Το Συμβούλιο των Διαδηλωτών παρέχει εξουσιοδότηση στους ηγέτες της αντιπολίτευσης να υπογράψουν τη συμφωνία.

 

ουκρανια

Δηλώσεις Προέδρου

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς σε συνέλευση στο κοινοβούλιο είπε χαρακτηριστικά: «Σε αυτές τις τραγικές μέρες, όταν η Ουκρανία υπέστη βαριές απώλειες, όταν οι άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχασαν τη ζωή τους στα οδοφράγματα, το θεωρώ ευθύνη μου στην ένδοξη μνήμη των πεσόντων να δηλώσω ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την ανθρώπινη ζωή. Δεν υπάρχουν βήματα που να μην μπορούμε να πάρουμε μαζί για την αποκατάσταση της ειρήνης  στην Ουκρανία. Ανακοινώνω βήματα που απαιτούνται για να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αποφύγουμε περαιτέρω θύματα κατά την εκεχειρία. Ανακοινώνω ότι θα προκηρύξω πρόωρες προεδρικές εκλογές. Θα ξεκινήσω ακόμη την επιστροφή στο Σύνταγμα του 2004, με ανακατανομή των αρμοδιοτήτων προς μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Καλώ την έναρξη της διαδικασίας για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής εμπιστοσύνης. Ως Πρόεδρος της Ουκρανίας και εγγυητής του Συντάγματος, έχω να εκπληρώσουν το καθήκον μου προς το λαό, την Ουκρανία και τον Παντοδύναμο Θεό, στο όνομα της διατήρησης της κατάστασης, στο όνομα της υπεράσπισης της ζωής των ανθρώπων, στο όνομα της ειρήνης και της ηρεμίας στη χώρα μας».

Ήδη από την Πέμπτη ο Γιανουκόβιτς είχε δηλώσει στους Ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές εάν αυτό θεωρηθεί λύση για την αποκατάσταση της ειρήνης.

ουκρανια

Συμπλοκές ανάμεσα στους βουλευτές είχαν ξεσπάσει στο Ουκρανικό κοινοβούλιο ενόψει συζήτησης για την συνταγματική μεταρρύθμιση που θα περιορίζει τις εξουσίες του προέδρου της χώρας. Βουλευτές πιάστηκαν στα χέρια, ενώ οι διαπληκτισμοί συνεχίστηκαν και μετά την αποχώρηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ρίμπακ. Οι ένοπλες δυνάμεις που είχαν εισέλθει στο κοινοβούλιο, αποχωρούν τάχιστα.

γιανουκοβιτς

Το κείμενο της συμφωνίας Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης

1) Εντός 48 ωρών, νόμος ο οποίος θα επαναφέρει το σύνταγμα του 2004 θα περάσει από τη Βουλή και θα δημοσιευτεί. Οι υπογράφοντες τη συμφωνία δεσμεύονται να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού και εθνικής ενότητας μέσα σε 10 ημέρες.

2) Θα υπάρξει συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εξισορροπεί τις εξουσίες του προέδρου, της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, η οποία θα αρχίσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

3) Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν αμέσως μετά την έγκριση του νέου συντάγματος και όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014. Θα ψηφιστεί νέα εκλογική νομοθεσία και θα ανανεωθεί η σύνθεση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, σε αναλογική βάση, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΑΣΕ και της Επιτροπής της Βενετίας.

4) Θα αρχίσει έρευνα για τις πρόσφατες πράξεις βίας με κοινή επίβλεψη από πλευράς αρχών, αντιπολίτευσης και Συμβουλίου της Ευρώπης.

5) Οι αρχές δεν θα κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αρχές και αντιπολίτευση θα αποκηρύξουν την χρήση βίας.

Κίεβο

Αυστηρές κυρώσεις και ολονύχτιες διαβουλεύσεις

Την επίτευξη συμφωνίας για τη διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία κατά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις με συμμετοχή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της αντιπολίτευσης και τριών υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε η προεδρική υπηρεσία Τύπου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως η συμφωνία θα υπογραφεί το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), αλλά δεν γίνονται γνωστές λεπτομέρειες.

Η αντιπολίτευση και οι υπουργοί της Ε.Ε. δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την επίτευξη συμφωνίας και διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως οι συνομιλίες υπήρξαν «πολύ δύσκολες». «Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες και συνεχίστηκαν όλη τη νύκτα…Τώρα γίνεται ένα διάλειμμα. Οι συμμετέχοντες θα συναντηθούν και πάλι πριν από το μεσημέρι», δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

«Συμφωνήσαμε να μην ανακοινώσουμε τίποτε πριν από το μεσημέρι», είπε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 από το Πεκίνο, μετά τις διαβουλεύσεις. Ακόμη προειδοποίησε ότι όσο οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, «πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί». Όπως επισήμανε, «η αντιπολίτευση θέλει να έχει τη δυνατότητα να διαβουλευθεί με ορισμένους από τους εντολείς της, πράγμα που είναι απολύτως κατανοητό».

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε στο Πολωνικό κοινοβούλιο ότι πρέπει να δοθεί προσοχή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC. «Δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία, μόνο το περιεχόμενο μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, δεδομένου ότι τα κατάλληλα υποκείμενα για τη σύναψη μιας τέτοιας συμφωνίας είναι οι άνθρωποι», είπε ο Πρωθυπουργός. «Είναι δύσκολο να σκεφτεί κανείς ότι σήμερα στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στο Κίεβο, υπάρχουν υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς». Πρόσθεσε ότι η απειλή των κυρώσεων από πλευράς Ε.Ε. προς Ουκρανούς αξιωματούχους είχε σημαντική επίδραση στις εξελίξεις και πιθανότατα ακύρωσε σχέδια για κλιμάκωση της βίας.

Πηγή του πρακτορείου Interfax-Ukraine σημειώνει ότι ο ειδικός μεσολαβητής του προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, Βλάντιμιρ Λούκιν, ο οποίος βρίσκεται στο Κίεβο, αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό κείμενο της συμφωνίας. Η πληροφορία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο ηγέτης ενός εκ των τριών κομμάτων της ουκρανικής αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε στην Γερμανική εφημερίδα Bild, ότι θα υπογράψει τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ωστόσο σημείωσε ότι για την αποδοχή της χρειάζονται διαβουλεύσεις με τους διαδηλωτές για να πειστούν για το περιεχόμενό της.

Ακόμη, το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησε το απόγευμα της Πέμπτης να προχωρήσει στην επιβολή στοχευμένων κυρώσεων, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων και του παγώματος των οικονομικών πόρων σε ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

ομπαμα γιανουκόβιτς

Τηλεφωνική  επικοινωνία Μπάρακ Ομπάμα – Άνγκελα Μέρκελ 

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα συζήτησαν τηλεφωνικά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος των προσώπων τα οποία ευθύνονται για τη βία στη χώρα καθώς και τις διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας και Πολωνίας με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς για ενδεχόμενη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών εντός του έτους.

Ο Μπάρακ Ομπάμα και η Γερμανίδα καγκελάριος συμφώνησαν ότι οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούν στενά τις προσεχείς ημέρες τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκειμένου να αποφασιστούν τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να μπει ένα τέλος στη βία και να δοθεί πολιτική λύση που θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του ουκρανικού λαού, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Κίεβο

Δηλώσεις ξένων ηγετών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, αφού απέτισε φόρο τιμής στο Μον Βαλεριέν κοντά στο Παρίσι στους αντιστασιακούς στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καταδίκασε τη βία στην Πλατεία Ανεξαρτηρσίας. «Πρέπει να τερματιστεί η βία για την οποία εξάλλου υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και να δοθεί ο λόγος στον ουκρανικό λαό. Πρέπει να είμαστε με το μέρος εκείνων που ζητούν την ελευθερία και τις εκλογές», υπογράμμισε. Πρόσθεσε: «Και ταυτόχρονα πρέπει επίσης, και αυτός είναι ο ρόλος της Γαλλίας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να προκρίνουμε την υιοθέτηση μιας συμφωνίας που θα είναι αποτελεσματική», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία εξέφρασε από την Αθήνα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν και απηύθυνε έκκληση σε όλα τα μέρη για τερματισμό της βίας. Ο Ράσμουσεν καταδίκασε την αιματοχυσία στη χώρα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα εμπλακεί ο στρατός» και τάχθηκε υπέρ μιας ειρηνικής λύσης.

Η Ρωσία δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση του πακέτου διάσωσης της ουκρανικής οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας Ουλιουκάεφ. Σύμφωνα με το Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass, η Ρωσία περιμένει να τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης.

Μετά από αίτημα του προέδρου της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλε στο Κίεβο ειδικό μεσολαβητή της επιλογής του για να μεσολαβήσει μεταξύ του Γιανουκόβιτς και των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Ρώσος πρώην βουλευτής με το κόμμα της Ενιαίας Ρωσίας του Βλ. Πούτιν δήλωσε ότι οι φήμες περί πυροβολισμών από ελεύθερους σκοπευτές της αστυνομίας στην Ουκρανία «είναι 100% ψεύτικες». Μίλησε επίσης για πραξικόπημαεν εξελίξει, το οποίο ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος πρέπει να αντιμετωπίσει με τη βία, αλλιώς θα πρέπει να παραιτηθεί και το πραξικόπημα να νικήσει.

Κίεβο

Ιδιαίτερα ανήσυχος είναι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, λόγω της όξυνσης της βίας στο Κίεβο. Εντός της ημέρας θα επιδιώξει να έχει επαφές με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, μεταξύ αυτών και με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ για το θέμα. Η Μεγάλη Βρετανία δεν θα ασκήσει βέτο σε επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον.

Τον πρέσβη της Ουκρανίας στο Λονδίνο κάλεσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, στέλνοντας μήνυμα στην ουκρανική κυβέρνηση να σταματήσει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών.

ουκρανια

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «καταδικάζουν απερίφραστα τη βία» στην Ουκρανία, και ότι η «ουκρανική κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των ειρηνικών διαδηλωτών». Ακόμη ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από το κέντρο του Κιέβου και να αναλάβει πρωτοβουλία επίλυσης της κρίσης με πολιτικά μέσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε: «Οι πολίτες της Ουκρανίας αξίζουν πολύ καλύτερα από ότι αυτά που συμβαίνουν με τους παράλογους θανάτους και τη δυστυχία στους δρόμους μιας από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης. Η βία πρέπει να σταματήσει».

Κίεβο

Παραιτήσεις και δηλώσεις Ουκρανών

Όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ΜΜΕ ο δήμαρχος Μακαϊένκο παραιτήθηκε την Πέμπτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αιματοχυσία των τελευταίων ημερών. «Είμαι έτοιμος να κάνω τα πάντα για να σταματήσω την αδελφοκτόνα σύγκρουση και το λουτρό αίματος στην καρδιά της Ουκρανίας, στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να είναι η ανώτερη αξία στη χώρα μας και τίποτε δεν πρέπει να αντιφάσκει μ’ αυτή την αρχή», δήλωσε ο Μακαϊένκο προσθέτοντας ότι εγκαταλείπει το κυβερνών Κόμμα των Περιφερειών.

Ο υπαρχηγός του ουκρανικού στρατού Γιούρι Ντουμάνσκι ανακοίνωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απόπειρες εμπλοκής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στις συγκρούσεις. «Σήμερα εμπλέκουν το στρατό στην πολιτική κρίση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μαζικούς θανάτους πολιτών και στρατιωτών», δήλωσε ο στρατηγός Ντουμάνσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο Kanal 5.

Ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αντικατέστησε προχθές, Τετάρτη, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Βολοντίμιρ Ζαμάνα, ο οποίος αντιτίθεται στην ανάμιξη του στρατού στην κρίση.

ουκρανια

Απειλείται η οικονομική σταθερότητα 

Πλέον δεν τίθεται μόνο θέμα ασφάλειας των πολιτών αλλά και οικονομική σταθερότητας. Χιλιάδες Ουκρανοί βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι 17 πιο πλούσιοι Ουκρανοί  έχουν περιουσία που ισούται με το 27,24% του ΑΕΠ ( Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν) της χώρας και η περιουσία τους φθάνει τα 48,03 δισ. δολάρια ενώ οι 200 πλουσιότεροι Ουκρανοί  κατέχουν περιουσία που ισούται με το 43,93% του ΑΕΠ της πολύπαθης χώρας τους, δηλαδή 77,47 δισ. δολάρια. Δεκαοκτώ από τους πολιτικούς του κυβερνώντος κόμματος  στις περιφέρειες έχουν συνολική περιουσία αξίας 600 εκατομμυρίων δολαρίων και συγκαταλέγονται στους πλουσιότερους Ουκρανούς για το 2013.

Ο 63χρονος πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς αν και δεν ανήκει στους πλουσιότερους Ουκρανούς η περιουσία του φθάνει τα 150 εκατομμύρια δολάρια ενώ ο  πρωτότοκος γιος του Αλεξάντερ, οδοντίατρος στο επάγγελμα, πλούτισε πολύ γρήγορα την περίοδο 2012- 2013 κάνοντας μια περιουσία που αγγίζει τα 196,5 εκατομμύρια δολάρια.

ουκρανια

Υποβάθμιση της χώρας

Η αξιολόγηση της Ουκρανίας μειώθηκε κατά μια βαθμίδα, στο «CCC», το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει πως ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ουκρανίας.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά. Πιστεύουμε ότι αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της παροχής χρηματοπιστωτικής στήριξης από τη Ρωσία στη διάρκεια του 2014 και θέτει σε αυξανόμενο κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Εκτιμά ακόμη ότι το μέλλον της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας είναι τώρα περισσότερο αβέβαιο απ’ ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή αφότου άρχισαν οι διαμαρτυρίες το Νοέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες η αξιολόγηση της Ουκρανίας να μειωθεί εκ νέου μέσα στους 12 επόμενους μήνες.

ουκρανια

Καταστροφές μνημείων

Πολλά μνημεία με τον Λένιν ανατράπηκαν σε όλη την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας , αναφέρει η Ουκρανική ιστοσελίδα Ukrayinska Pravda. Αγάλματα του ηγέτη της Ρωσίας των Μπολσεβίκων ανατράπηκαν από διαδηλωτές σε Zhytomyr στα δυτικά του Κιέβου, και στις πόλεις Boyarka και Brovary λίγο έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα . Νωρίτερα , ένα άγαλμα του Λένιν ανατράπηκε Σλαβούτα , δυτική Ουκρανία .

ουκρανια

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά γεγονότα στην κλιμάκωση της αναταραχής:

21 του Νοέμβρη, 2013 : Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει τη συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, προκαλώντας μεγάλες διαδηλώσεις στο Κίεβο.

30ης του Νοέμβρη : Η αστυνομία βιαιοπραγεί εναντίον φοιτητών διαδηλωτών. Τηλεοπτικές εικόνες πυροδότησαν τις διαμαρτυρίες.

17 Δεκέμβρη : Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσφέρει οικονομική σανίδα σωτηρίας για την Ουκρανία , με 15 δισ. δολάρια από δάνεια και φθηνότερες προμήθειες φυσικού αερίου.  Διαδηλωτές το αντιλαμβάνονται σαν εξαγορά του Γιανουκόβιτς από τη Μόσχα.

16 Γενάρη 2014 : Το Κοινοβούλιο ψηφίζει νόμους κατά των διαδηλώσεων, τους οποίους οι  αντίπαλοι αποκαλούν «δρακόντεια». Οι περισσότεροι από τους νόμους αργότερα καταργήθηκαν.

19 έως 20 Ιαν. : Έντονες συγκρούσεις

22 Γενάρη : Πρώτοι θάνατοι διαμαρτυρίας : Δύο άνθρωποι πεθαίνουν από τραύματα που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς μετά τις συγκρούσεις με την αστυνομία.

Ιαν 23 – 24 : Διαδηλωτές καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στο Lviv , Ivano – Frankivsk , και άλλες δυτικές πόλεις της Ουκρανίας . Διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν και ανατολικά

28 Γενάρη : Ο Πρωθυπουργός Mykola Azarov και η κυβέρνησή του παραιτείται

Φεβρουάριος 14 – 16 : Σύμφωνα με μια συμφωνία αμνηστίας , οι διαδηλωτές εκκενώνουν τα κατεχόμενα κυβερνητικά κτίρια , και οι κατηγορίες εναντίον των συλληφθέντων αποσύρονται.

18 Φεβρουαρίου : ομιλητής Κοινοβούλιο απορρίπτει τη συζήτηση για την αλλαγή συντάγματος ? Βίαιες συγκρούσεις ξεσπούν στο Κίεβο , αφήνοντας πολλούς νεκρούς

20 Φεβρουαρίου : Η Πλατεία Ανεξαρτησίας και οι γύρω δρόμοι καθίστανται πεδίο μάχης. Στις 100 ανθρώπινες ψυχές (αστυνομικοί & διαδηλωτές) ανήλθε ο απολογισμός κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στο Κίεβο, όπως αναφέρει το CNN, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών, οι εξεγερμένοι κρατούσαν 67 αστυνομικούς για ομήρους. Γιατρός Daniel Sandford ανέφερε στο BBC ότι οι αστυνομικοί πυροβολούσαν τους διαδηλωτές κατευθείαν στην καρδιά, τον λαιμό και τους πνεύμονες, κάτι που καθιστούσε αδύνατη τη σωτηρία τους.

21 Φεβρουαρίου: Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι στην πλατεία Ανεξαρτησίας κατέφθασαν ένοπλες ενισχύσεις όταν οι αστυνομικοί χρειάστηκε να υποχωρήσουν από πυρκαγιά που προκάλεσαν διαδηλωτές. Tweet από το BBC ανέφερε την ύπαρξη ένοπλων διαδηλωτών.  Σύμφωνα με αναφορές, σαράντα αστυνομικοί από την Δυτική Ουκρανία κατέφθασαν στο Κίεβο για να υπερασπιστούν τους διαδηλωτές ενάντια των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων «Berkut» που φημίζονται για την βαρβαρότητά τους.

ουκρανια

ουκρανια

 

ουκρανια

Κίεβο

Κίεβο

ουκρανια


Shooting AK-47 to people in Kiev από Miss-Jessy-Lays

Διαβάστε ακόμα:

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία – Τηλεφωνική «συμμαχία» Ομπάμα – Μέρκελ (ΦΩΤΟ και ΒΙΝΤΕΟ)

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa