Πολιτική

Η Τρόικα επιστρέφει στον «τόπο του εγκλήματος» – «Αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό

Τρόικα

Όταν εσπευσμένα διέκοψε προ μηνός η Τρόικα την επίσκεψή της στην Αθήνα, είχε μόλις χυθεί το αίμα του Παύλου Φύσσα. Λίγα 24ωρα πριν επιστρέψει ξανά «στον τόπο του εγκλήματος», πάλι το νέο «αίμα» σκιάζει τις διαπραγματεύσεις.

Οι επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών θα βρίσκονται το απόγευμα στην Αθήνα, και θα ξεκινήσουν πυρετώδεις διαβουλεύσεις με το οικονομικό επιτελείο, καθώς και με υπουργούς με κρίσιμα χαρτοφυλάκια, όπως τον Γιάννη Βρούτση στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη στις 18.00 και με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις  15.00, ώστε ξεπεραστούν τα προβλήματα και οι διαφορές που διαπιστώθηκαν στο πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης, και να καταστεί εφικτή η συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης του Μνημονίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν προσεκτικά τα επόμενα βήματά τους, στον απόηχο της δολοφονίας των δυο νεαρών μελών της Χρυσής Αυγής, που προκάλεσαν αρχικά σοκ, και στη συνέχεια έντονο σκεπτικισμό και ανησυχία στο πολιτικό σύστημα, με το εθνικιστικό μόρφωμα το οποίο διώκεται από τη Δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, να κάνει λόγο για πολιτική δολοφονία.

Απ΄την άλλη, η διαπραγμάτευση με την τρόικα κρίνεται οριακή, καθώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, και θα απαιτηθεί σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας, σε μια δύσκολη συγκυρία λόγω και του γεγονότος ότι στη Γερμανία δεν έχει σχηματιστεί ακόμη κυβέρνηση.

Πριν πατήσουν το πόδι τους στο υπουργείο Οικονομικών, όμως, έχουν αρχίσει ήδη να αναζητούν πληροφορίες και να ρωτούν να μάθουν από Έλληνες συνομιλητές και ξένους δημοσιογράφους, για τα γεγονότα των τελευταίων ωρών στη χώρα μας.

Και όλα αυτά, ενώ ήδη πληροφορήθηκαν -από ανταποκριτές διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στη χώρα μας- το «αντάρτικο» βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση, απέναντι στο νέο φόρο ακινήτων. Για το τι άλλο θα επακολουθήσει, η Τρόικα θα το πληροφορηθεί από τον ίδιο τον κ. Στουρνάρα, την Τρίτη.

Τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει πως η «τρύπα» αυτή μπορεί να καλυφθεί με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, πρόσθετα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την εξοικονόμηση πόρων από τις νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Η τριμερής μιλά για πεντάπλασιο κενό (2,5 δισ. ευρώ) και αμφισβητεί την αποδοτικότητα των ελληνικών προτάσεων.

Δύσκολο είναι επίσης το έργο της κυβέρνησης στο πεδίο των προαπαιτούμενων δράσεων, με κυριότερο «αγκάθι» την αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά επισήμανε, μιλώντας στη Βουλή, πως «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε να συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των ΕΑΣ», πέραν αυτής που έχει ήδη κατατεθεί στην τρόικα και προβλέπει τη διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους της εταιρείας εν λειτουργία.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa