Πολιτική

Κυβέρνηση: Όλο και πιο κοντά στην τελική συμφωνία, δεν χρειαζόμαστε πρόγραμμα «γέφυρα»

Κυβέρνηση

Η μόνη περίπτωση να χαλάσει η συμφωνία είναι από κάποια αλλαγή στάσης των εκπροσώπων των δανειστών σημειώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές που δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους πως η τελική συμφωνία θα έρθει μέχρι τις 18 Αυγούστου.

Αποτιμώντας την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν πως υπάρχει πρόοδος που βάσιμα τους επιτρέπει να αισιοδοξούν πως δεν θα παραστεί ανάγκη για πρόγραμμα γέφυρα αφού θα επιτευχθεί τελική – οριστική συμφωνία.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι και το γεγονός πως η ελληνική πλευρά και το κουαρτέτο των Θεσμών θα εντείνουν και μέσα στο Σαββατοκύριακο τις συζητήσεις.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα και τη Δευτέρα το βράδυ να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο κείμενο συμφωνίας.

Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως κατανοούν τόσο η γαλλική κυβέρνηση και όσο και η Κομισιόν.

Στις Βρυξέλλες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο» και ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕFC), προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων.

«Αγκάθι» αποτελεί όμως η στάση του Βερολίνου καθώς από τη γερμανική κυβέρνηση εκπέμπεται μία πρόθεση για «συμφωνία γέφυρα», ενδεχόμενο που δεν θέλει ούτε να σκέφτεται η ελληνική πλευρά,

Ανώτατη κυβερνητική πηγή εξηγεί πως αν ο χρόνος που θα απαιτούνταν για μία τελική συμφωνία ήταν εβδομάδες τότε ένα πρόγραμμα γέφυρα θα ήταν πιθανό, όπως λέει όμως τώρα απομένουν μέρες για τη συμφωνία οπότε είναι αχρείαστο.

Η διαφωνία Αθήνας δανειστών εντοπίζεται στο ύψος του του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με βάση την πορεία της οικονομίας, τον καθορισμό του δημοσιονομικού στόχου μέσα σε αυτές τις συνθήκες και προφανώς τα μέτρα που θα απαιτηθούν ανάλογα με τα δεδομένα στα οποία θα καταλήξουν οι δύο πλευρές.

Πρώτιστη επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η διάχυση των μέτρων σε βάθος χρόνου ώστε να μην επιβαρυνθεί κι άλλο το υφεσιακό κλίμα που υπάρχει ήδη στην οικονομία.

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

  

 

 

Karfitsa