Μαρς

«Λευκή Βίβλος»: Αξιόλογος παίκτης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ελικόπτερο

Η λεγόμενη «Λευκή Βίβλος» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δόθηκε στη δημοσιότητα και αναρτήθηκε στη σχετική ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ. Μέσα από τα κείμενα της «Λευκής Βίβλου» παρουσιάζονται οι διεθνείς εξελίξεις, οι σύγχρονες απειλές για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, καθώς και οι εξελίξεις στο πεδίο της στρατιωτικής τέχνης και επιστήμης.

Παρουσιάζονται ακόμα οι αρχές, οι προτεραιότητες και το πλαίσιο δράσεως των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Οι ελληνικές ΕΔ, όπως προκύπτει από τη «Λευκή Βίβλο», προσαρμόζονται, μετεξελίσσονται και εφαρμόζουν νέα δεδομένα στην οργανωτική αλλά και στην επιχειρησιακή τους σχεδίαση.

Ευελιξία, ικανότητα, άμεση αντίδραση και αποτελεσματικά συστήματα χειρισμού κρίσεων είναι λέξεις-κλειδιά, που εξασφαλίζουν μια άτρωτη αμυντική ασπίδα για τη χώρα. Η άμυνα, η ασφάλεια και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας αποτελούν βασικές και στρατηγικές επιδιώξεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι, παρά την παρατεταμένη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα επανέρχεται στο γεωπολιτικό της περιβάλλον διεκδικώντας με αξιώσεις και πειστικά επιχειρήματα νέο ρόλο. Η γεωπολιτική παρουσία της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της «Λευκής Βίβλου», προβλέπεται να είναι ισχυρή και αξιόπιστη, διότι η χώρα μας, παρότι μαστίζεται από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, διαθέτει ένα από τα πιο αξιόπιστα αμυντικά συστήματα στην Ευρώπη. Κυρίως, όμως, η γεωπολιτική της θέση στην καρδιά της ευρύτερης γειτονιάς καθιστά τη χώρα μας αξιόλογο στρατηγικό παίκτη.

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, η απομυθοποίηση της αποκαλούμενης «Αραβικής Άνοιξης» με την παρατηρούμενη αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών αυτών, η αποτελμάτωση και ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, αλλά και οι κοινωνικοί κλυδωνισμοί σε γειτονικές μας χώρες έχουν διαμορφώσει ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο και ασταθές πολιτικό τοπίο. Επιπλέον, το διεθνοπολιτικό περιβάλλον επιβαρύνεται από φαινόμενα σκοταδισμού και αγριότητας που συνιστά η δράση του λεγομένου « Ισλαμικού Κράτους».

Μια δράση που προσβάλλει τις θεμελιώδεις αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δημιουργεί ανθρωπιστικές κρίσεις και κύματα απελπισμένων προσφύγων.

Χρήστος Α. Καπούτσης

*Ρεπορτάζ από το ένθετο ΜΑΡΣ που κυκλοφόρησε με την εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 31/01/2015

πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa