Οικονομία

Μάρδας: Εφιαλτικό το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα

Δημήτρης Μάρδας

Εφιαλτικό χαρακτήρισε ο Δημήτρης Μάρδας, το ενδεχόμενο επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και ως επιεικές το σενάριο για ισοτιμία 1.000 δραχμών προς 1 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Μάρδας η υποτίμηση της δραχμής θα έφτανε σε ποσοστό 70%, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου το νόμισμα της υποτιμήθηκε 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.

Επιπλέον, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε πως μέσα στην ημέρα ή αύριο θα δώσει στη δημοσιότητα κείμενο σε συνεργασία με άλλο υπουργό της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι η επιστροφή στη δραχμή θα σημαίνει «εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων. Υποτίμηση ενός νομίσματος σημαίνει πως ό,τι εισάγεται αυξάνεται όσον αφορά την τιμή του. Αυτά τα έζησε η Ελλάδα το 1974-2000. Ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20% ή το 30%», ενώ πρόσθεσε ότι: «Θα χρειαστεί να πηγαίνουμε με σακουλίτσες με χρήματα για να πάμε στο εστιατόριο. Αυτό το έζησε το Ζαίρ που εφάρμοσε μια μορφή του σχεδίου αυτού».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa