Κοινωνία

Μητροπολίτης Άνθιμος: Η ομοφυλοφιλία είναι θανάσιμο αμάρτημα, δε χωράει κουβέντα (ΒΙΝΤΕΟ)

Μητροπολίτης Άνθιμος

Για ακόμη μια φορά αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις με τις δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Άνθιμος, ο οποίος βρέθηκε στην εκπομπή «Τα Καρντάσιανς» μιλώντας για τον Αλέξη Τσίπρα, το Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και… την ομοφυλοφιλία.

Συγκεκριμένα, είπε: «Αυτό για την πίστη μας, αγιογραφικά, είναι θανάσιμο αμάρτημα. Είναι γραμμένο στην Αγία Γραφή, δεν χωράει κουβέντα».

Ωστόσο, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου τον ρώτησε: «Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στην Εκκλησία;» για να πάρει την απάντηση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης: «Αυτό είναι άλλο. Και κλέφτες υπάρχουν. Δεν είναι απόρριψη. Εσάς σας αρέσει ακόμη και να γίνεται γάμος μεταξύ αντρών και μεταξύ γυναικών; Τους ομοφυλόφιλους δεν θα τους κρίνω. Θα πω τη γνώμη μου και την ευχή μου και ας κάνουν ότι θέλουν. Αλλά να μου φέρουν απ’ έξω αυτό το προϊόν για να παρελάσει και μάλιστα πολλές φορές και με γυμνότητα μέσα στη δική μου την επαρχία, πνευματικά εννοώ δική μου, και να περάσει και από τις εκκλησίες όπως ήθελαν και δεν τους άφησα γιατί είπα ότι θα γίνει χαλασμός. Αυτό δεν ανέχομαι. Αλλιώς καλή μετάνοια να έχουν οι άνθρωποι. Και δικαίωμα έχουν να ζήσουν και να κάνουν ότι θέλουν».

Όσο για τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και την πρόσκλησή του προς τους ομοφυλόφιλους για την παρέλαση Υπερηφάνειας στην πόλη, ο Μητροπολίτης Ανθιμος είπε: «Τον Μπουτάρη τον συμπαθώ ως άνθρωπο, απορρίπτω την ιδεολογία του».

Παράλληλα, μίλησε και για την πολιτική σκηνή και εξέφρασε τη δυσάρεσκειά του στο γεγονός πως ο πρωθυπουργός και άλλα μέλη της κυβέρνησης δηλώνουν άθεοι. «Δεν μπορούν να υπάρχουν δημόσια πρόσωπα που να ομολογούν ότι είναι άθεοι. Έπρεπε να το λένε πριν εκλεγούν» είπε.

Σχετικά με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι δεν του αρέσει καθόλου που δεν πιστεύει στο Θεό και που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο. Θεωρεί ότι θα πρέπει ο ίδιος να ασκεί πολιτικό λόγο παρόλο που δεν είναι πολιτικοποιημένος. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Πρέπει να μετέχει η εκκλησία σε αυτό. Ορισμένα θέματα πολιτείας και εκκλησίας συναντώνται. Δηλαδή δεν πρέπει να αντιδράσουμε όταν καταργούν την αργία της Κυριακής; Νομίζω ότι δεν το πήραμε όσο σοβαρά θα έπρεπε. Δηλαδή δεν πρέπει να αντιδράσουμε όταν καταργούν την αργία της Κυριακής; Νομίζω ότι δεν το πήραμε όσο σοβαρά θα έπρεπε. κόσμος περιμένει εμένα να αντιδράσω. Όπου πάω, όπου βγω, εκτός του ότι μου φιλούν το χέρι, περιμένουν από εμένα να μιλήσω για την πατρίδα».

Από τα βέλη του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν γλίτωσε ούτε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και κυρίως οι ενδυματολογικές του επιλογές. «Έχει μία τάση εκκεντρισμού, σε κεντρίζει είτε να τον απορρίψεις, είτε να τον δεχτείς. Θέλει μία ακόμα αρετή, την ταπείνωση». Ο ίδιος συνέχισε για το γεγονός ότι δεν σέβεται τον ενδυματολογικό κώδικα λέγοντας: « Δεν μου αρέσει. Όλοι στο Eurogroup είναι με το κοστούμι, μία γραβάτα και τα χαρτιά τους. Εσύ πρέπει να σκεφτείς τι θα προκαλέσει η ενδυμασία σου. Είναι λίγο προκλητική» δήλωσε ο Μητροπολίτης Άνθιμος.

Όσο για το αν τα ράσα κάνουν τον παπά ή ο παπάς τα ράσα, απάντησε ότι «είναι θέμα τάξεως και σεβασμού των άλλων, θα πρέπει να σεβαστείς το περιβάλλον που πας. Εγώ θίχτηκα όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε δώρο στον πρωθυπουργό μας μία γραβάτα».

Σχολιάστε ...

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa