Πρώτη στον κόσμο αναδείχθηκε η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών σε διεθνή διαγωνισμό νικώντας την αντίστοιχη σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ

Οι μελλοντικοί απόφοιτοι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατάφεραν να κλέψουν τις εντυπώσεις σε παγκόσμιο διαγωνισμό  εικονικής δίκης. Η Ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησε την πρώτη θέση στον Παγκόσμιο Γύρο του διεθνούς πανεπιστημιακού διαγωνισμού εικονικής δίκης ELSA Moot Court Competition on World Trade Organization Law (EMC2) επικρατώντας στον Μεγάλο Τελικό επί της ομάδας του πανεπιστημίου του Harvard.

Η ομάδα της Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε φέτος για δεύτερη φορά στο διαγωνισμό EMC2. Στην ομάδα συμμετείχαν οι προπτυχιακοί φοιτητές Άννα Βεντουράτου, Περσεφόνη Βερνάδου, Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος και Παναγιώτης Κυριάκου, ενώ την επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση είχε ο υπό διορισμό λέκτορας κ. Αναστασίος Γουργουρίνης.

Σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα «Καθημερινή» οι φοιτητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό αναφέρθηκαν στην αφοσίωσή τους στις σπουδές τους αλλα και στην συνεπή προετοιμασία και τη συνεργασία που απαιτεί ένα τέτοιο εγχείρημα. «Υπάρχουν φοιτητές που δουλεύουν συστηματικά, με αφοσίωση πάνω στις σπουδές τους, ακόμη κι όταν το πανεπιστήμιο είναι κλειστό», δήλωσε με έμφαση, η 22χρονη Αννα Βεντουράτου, τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών. Ενώ από πλευράς του ο Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος ανέφερε πως: «Απαιτείται τεράστια προετοιμασία, προσήλωση στον στόχο, συνεργασία. Στο δικαστήριο μιλούσε ο ένας, αλλά σκεφτόμασταν και οι τέσσερις».

Ο διαγωνισμός  διοργανώθηκε για δωδέκατη συνεχή χρονιά από την European Law Students’ Association (ELSA), υπό την αιγίδα, και με την υποστήριξη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποτελεί προσομοίωση της διαδικασίας δικαστικής επίλυσης διακρατικών εμπορικών διαφορών. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα φοιτητών πρέπει να υποστηρίξει γραπτώς (με νομικά υπομνήματα), όσο και προφορικώς (με επίσημη αγόρευση) ενώπιον ενός πάνελ ειδικών του Δικαίου του Διεθνούς Εμπορίου, τόσο την πλευρά του προσφεύγοντος κράτους (Complainant) όσο και του καθ’ ου η προσφυγή κράτους (Respondent).

Φέτος συμμετείχαν στο διαγωνισμό 117 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Το φετινό θέμα του διαγωνισμού EMC2 ήταν ιδιαίτερα επίκαιρο. Αφορούσε σε νομική διαφορά μεταξύ δύο κρατών-μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ενός ανεπτυγμένου και ενός αναπτυσσόμενου, η οποία ανέκυψε λόγω της απόφασης του τελευταίου να προβεί στην επανακρατικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, μετά από μία περίοδο – όχι ιδιαίτερα επιτυχούς – ιδιωτικοποίησης.

Η Ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε προκριθεί στον Παγκόσμιο Γύρο του φετινού διαγωνισμού EMC2 μετά την εξαιρετική απόδοσή της στον Περιφερειακό Γύρο του εν λόγω διαγωνισμού στην Πράγα τον Μάρτιο 2014, όπου, εκτός άλλων, ο κ. Παναγιώτης Κυριάκου είχε λάβει και το Βραβείο για τον Καλύτερο Αγορητή της Προκριματικής Φάσης.

Στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2 που διεξήχθη στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στη Γενεύη μεταξύ 13-18 Μαΐου 2014, συμμετείχαν οι 20 καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως αναδείχτηκαν από τους Περιφερειακούς Γύρους του διαγωνισμού για καθεμία από τις περιοχές Ευρώπης, Αμερικής, Ασίας/Ειρηνικού και Αφρικής. Ως κριτές στον Παγκόσμιο Γύρο του διαγωνισμού EMC2 συμμετείχαν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί, στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και στελέχη διεθνών δικηγορικών εταιρειών.

Ο Μεγάλος Τελικός του φετινού διαγωνισμού EMC2 διεξήχθει την προηγούμενη Κυριακή. Η ομάδα της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας το ρόλο του καθ’ ου η προσφυγή κράτους, μετά από έναν «κλειστό» αγώνα επικράτησε της ομάδας του πανεπιστημίου του Harvard, και ανακηρύχθηκε νικήτρια από τον τον εννιαμελή δικαστικό σχηματισμό – που αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΟΕ και φημισμένους καθηγητές διεθνούς οικονομικού δικαίου – καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους, όλοι οι φοιτητές της Ομάδας έλαβαν ως έπαθλο υποτροφίες για την παρακολούθηση του πλήρους κύκλου καλοκαιρινών μαθημάτων διεθνούς οικονομικού δικαίου που διοργανώνει κάθε χρόνο το World Trade Institute στη Βέρνη.

Πηγή φωτογραφίας: Καθημερινή

Σχολιάστε ...