Πολιτισμός

O Λέοναρντ Κοέν αγάπησε την τέχνη, την Μαριάν και την Ύδρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Στα 82 του έτη απεβίωσε ο Λέοναρντ Κοέν, λάτρης της Ελλάδας και συγκεκριμένα, της Ύδρας.

Ο Κοέν απεβίωσε στις 7 Νοεμβρίου σε ηλικία 82 χρόνων στο σπίτι του στο Λος Άντζελες αλλά ο θάνατός του δεν βγήκε στη δημοσιότητα μέχρι τις 10 Νοεμβρίου με ένα μεμόριαλ να πραγματοποιείται στο άμεσο μέλλον. «Ο πατέρας μου έφυγε ειρηνικά με τη γνώση ότι ολοκλήρωσε στη ζωή του αυτό που ένιωθε. Έγραφε μέχρι τις τελευταίες του στιγμές με το μοναδικό του χιούμορ», δηλώνει συγκινημένος ο γιος του.

κοεν

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε στην προσωπική σελίδα του Λέοναρντ Κοέν στο Facebook. «Με βαθύτατη λύπη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».

O Λέοναρντ Κοέν πάντως αγάπησε τη ζωή, την τέχνη, τη Μαριάν και την Ύδρα. Οι κάτοικοι της αρχόντισσας του Σαρωνικού έσπευσαν από νωρίς για να αφήσουν λουλούδια και σημειώματα στο λευκό, τριώροφο, παλιό με πέντε δωμάτια, χωρίς ρεύμα και νερό σπίτι του που είχε αγοράσει το 1960 και περνούσε τα καλοκαίρια του χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του αυτή ως την «πιο έξυπνη κίνηση που είχε κάνει στη ζωή του».

κοεν κοεν

«Το σπίτι έχει μια τεράστια βεράντα που κοιτάζει ένα δραματικό βουνό και πολλά λευκά σπίτια να λάμπουν πάνω του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και δροσερά, με βαθιά παράθυρα σε χοντρούς τοίχους. Υποθέτω ότι πρέπει να είναι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, και συχνά σκέφτομαι πόσες γενιές ναυτικών έχουν ζήσει εδώ. Χρειάζεται αρκετή δουλειά, αλλά αν ξεκινήσω από τώρα, σε μερικά χρόνια θα είναι ένα μέγαρο. Ζω σε έναν λόφο και σκέφτομαι πως η ζωή παραμένει η ίδια εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όλη τη μέρα ακούω τις φωνές των μικροπωλητών που περνούν από κάτω και οι φωνές τους είναι τόσο μουσικές. Σηκώνομαι κάθε μέρα στις επτά και εργάζομαι μέχρι το μεσημέρι. Νωρίς το πρωί είναι πιο δροσερά και άρα καλύτερα, αλλά εξάλλου αγαπάω τη ζέστη, ειδικά όταν σκέφτομαι ότι η θάλασσα του Αιγαίου είναι μόλις δέκα λεπτά από την πόρτα μου», έγραφε σε ένα γράμμα στη μητέρα του.

κοεν κοεν

Ο φίλος του, Δημήτρης Γκασούμης, τον βοήθησε στα διαδικαστικά. «Έκανε την Ύδρα να λάμψει, μέσω της δικής του λάμψης», φανερώνει συντετριμμένος, ενώ και ο Δήμαρχος Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης, κοινοποίησε το παρακάτω, «Έφυγε από την ζωή ο Λέοναρντ Κοέν. Ένας μεγάλος ποιητής, τραγουδιστής και συνθέτης που αγάπησε την Ύδρα σαν πατρίδα του και την έκανε να λάμψει ακόμα περισσότερο μέσω της δικής του λάμψης και παγκόσμιας ακτινοβολίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο θρυλικός ποιητής, στιχουργός και τραγουδιστής υπήρξε ο τροβαδούρος του έρωτα για πολλά χρόνια με τη δημιουργικότητά και την ενορατικότητά του να είναι ασυναγώνιστες. Τραγούδια όπως So Long, Marianne, Hallelujah, Dance Me to the End of Love, I’m Your Man και Everybody Knows θα μείνουν για να συντροφεύουν και τις επόμενες γενιές.

κοεν κοεν κοεν

Η ανατριχιαστική φωνή του, τα αγαπημένα μοτίβα στην κιθάρα και τα ασυνήθιστα φωνητικά στα τραγούδια του διαμόρφωσαν εποχές και καλλιτέχνες, ενώ ασχολήθηκε με αντιθετικά στις περισσότερες περιπτώσεις θέματα όπως είναι η αγάπη και το μίσος, το σεξ και η έμπνευση και ο πόλεμος και η ειρήνη.

Κανείς δε μπορούσε να συγκριθεί μαζί του με μερικούς να υποστηρίζουν πως μονάχα ίσως ο Μπομπ Ντίλαν να ήταν άξιος να τον συναγωνισθεί, ενώ ο Λέοναρντ Κοέν φαίνεται πως όχι μόνο επηρέασε γενιές αλλά επηρεάστηκε κιόλας από τον Ισπανό Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα συνθέτοντας μεγάλες συγγραφικές επιτυχίες όπως τα Flowers for Hitler (1964), The Favourite Game (1963) και Beautiful Losers (1966).

Καλλιτέχνες όπως οι Collins, James Taylor και Willie Nelson τον επέλεξαν για να τους γράψει τραγούδια αγάπης και με βάθος, όπως μονάχα εκείνος μπορούσε εξάλλου. Ο Λέοναρντ Κοέν δε θα μείνει όμως στην ιστορία μόνο από τραγούδια άλλων αλλά και μέσα από τις δικές του προσωπικές επιτυχίες.

Πέρα ωστόσο από την Ύδρα και τα τραγούδια για την αγάπη, συνδέθηκε και με τη γνωστή λατρεία της ζωής του, Μαριάν, η οποία τον σημάδεψε μέχρι το τέλος της ζωής του συνθέτοντας και πολλά τραγούδια και επιστολές για εκείνη.

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER