Πολιτική

Ο Νότης Μηταράκης δεν «σηκώνει μύγα στο σπαθί του»- Απάντηση στον Κ. Mάρδα για τα «χρυσά ενοίκια»

Νότης Μηταράκης

Στην ιστοσελίδα του κ. Νότη Μηταράκη, Βουλευτή  Χίου της ΝΔ, αναρτήθηκε κείμενο– απάντηση  στη χθεσινή ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Δ. Μάρδα στη Βουλή, για το θέμα που ξέσπασε σχετικά με το υπέρογκο ενοίκιο που δίνει ο Οργανισμός Enterprise Greece.

Ακολουθεί το κείμενο με τις δηλώσεις του Ν. Μηταράκη:

«O Οργανισμός Enterprise Greece (πρώην Invest in Greece) ελάμβανε κρατική επιδότηση €2.900.000 το 2012, €1.863.200 το 2013 και €1.600.000 το 2014. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αποτελούν μια αδιάσειστη απόδειξη για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα δυόμισι χρόνια για την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Από τη μείωση στην κρατική επιχορήγηση, το κράτος πλέον εξοικονομεί €1.300.000, που αντιστοιχεί σε μείωση επιχορήγησης άνω του 40%.

Ο πρώην ΟΠΕ δεν έχει ιδιόκτητο κτήριο, καθώς από 31.03.2014, το σύνολο των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας του (συμπεριλαμβανομένου του μέρους του κτηρίου της Ηλιούπολης) μεταβιβάστηκε κατά την εκκαθάριση της εταιρείας στο Υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα στεγάσει εκεί τις ΔΟΥ Ηλιούπολης και Αργυρούπολης που συγχωνεύονται.

Το αναφερόμενο κτήριο στη Λ. Βασιλίσσης Σοφίας μισθώνεται προς €320.000 ανά έτος, αντικαθιστώντας (α) το κτήριο του Enterprise Greece στην οδό Μητροπόλεως, που μισθωνόταν €147.180 ανά έτος και (β) τα κτήρια των ΔΟΥ Ηλιούπολης & Αργυρούπολης, που μισθώνονται €276.000 ανά έτος. Παράλληλα ο ιδιοκτήτης του κτηρίου της Λ. Βασιλίσσης Σοφίας έκανε δωρεάν όλη την διαμόρφωση χώρου, ενώ το κτήριο στην Ηλιούπολη απαιτούσε πληθώρα δαπανών για την ανακαίνιση και τη διαμόρφωσή του. Η συνολική εξοικονόμηση που προέκυψε για το κράτος είναι €103.180 ανά έτος.

Χωρίς νέο κόσμο, με τις μισές οργανικές θέσεις κενές και μειωμένα κατ’ έτος έξοδα, ο οργανισμός την περίοδο 2012-14 πραγματοποίησε:

Αποστολές στο εξωτερικό: 66 αποστολές & επαφές με περισσότερες από 1930 επιχειρήσεις

Αποστολές στο πλαίσιο επίσημων επισκέψεων: 5 αποστολές, με περισσότερες από 170 επιχειρήσεις & περισσότερες από 1200 Β2Β συναντήσεις

Υποδοχή αποστολών από το εξωτερικό: 37 αποστολές

Υποδοχή & χειρισμός αιτημάτων στο Front Office 2012-2014: 2322 αιτήματα

Συμμετοχή σε εκθέσεις: μόνο την περίοδο Απρίλιος 2014 – Δεκέμβριος 2014 είχαμε 22 εθνικές συμμετοχές σε Διεθνείς Εκθέσεις και 525 συμμετοχές από ελληνικές εταιρίες

Παράλληλα, ο Οργανισμός έλαβε τις ακόλουθες διακρίσεις:

Η προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων στον Τουρισμό μέσω του χαρτοφυλακίου ιδιωτικών έργων του Enterprise Greece αξιολογήθηκε από την World Bank ως βέλτιστη πρακτική για τη αποτελεσματική προσέλκυση επενδύσεων (World Bank, Investment Climate, Dec. 2013).

Το Front Office του Οργανισμού έχει βραβευθεί ως το 3ο καλύτερο παγκοσμίως από την Παγκόσμια Τράπεζα.

Επιπλέον, του παραχωρήθηκαν οι ακόλουθες νέες αρμοδιότητες, χωρίς παράλληλη αύξηση προσωπικού ή προϋπολογισμού: επίσημες αποστολές της Προεδρίας της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού, δημιουργία και λειτουργία του «Διαμεσολαβητή του Επενδυτή» (OMBUDSMAN), όπου συνολικά μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 245 αιτήματα επενδυτών στον Διαμεσολαβητή, από τα οποία 177 επιλύθηκαν, ενώ 68 βρίσκονται σε εξέλιξη και προώθηση του Προγράμματος Αδειών Διαμονής για πολίτες τρίτων χωρών με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 Ευρώ.

Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι επενδύει ελάχιστα χρήματα στην προσπάθεια για ενίσχυση των επενδύσεων και των εξαγωγών. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού είναι ελάχιστος, αν συγκριθεί με αντίστοιχους ανταγωνιστικών κρατών.

Ευελπιστώ η επίθεση του κ. Μάρδα να είναι προϊόν άγνοιας ή λανθασμένης ενημέρωσης και να μην αποτελέσει προάγγελο για το ενδιαφέρον της νέας Κυβέρνησης για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις εξαγωγές».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa