Κοινωνία

Πορίσματα -κόλαφος για τον «αμαρτωλό» ΟΚΑΝΑ

Λεωνίδας-Ρακιντζής

Οι μισθοί εκτοξεύτηκαν κατά 60% έως και 182%

«Πάρτι» επιδομάτων είχαν δημιουργήσει στον ΟΚΑΝΑ, όπως προκύπτει από τα πορίσματα Λέοναρδρου Ρακιντζή, με αποτέλεσμα να βυθίζεται περισσότερο ο Οργανισμός στα ελλείμματα του, τα οποία έφτασαν τα 8,4 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Έθνος ενδεικτικό είναι πως την περίοδο 2003-2010 οι μισθοί εκτοξεύτηκαν κατά 60% έως και 182% με τους επιτήδειους να μεταφέρουν χρήματα από θεραπευτικά προγράμματα στη μισθοδοσία. Παράλληλα καταβάλλονταν υπέρογκα επιδόματα και καρκινοβατούσε η προσαρμογή στο ενιαίο μισθολόγιο. Χαρακτηριστικό είναι πως το μισθολογικό κόστος στα τέλη του 2012 ξεπερνούσε το 60% των εσόδων.

Πως είχε στηθεί το πάρτι με τα επιδόματα στον ΟΚΑΝΑ:

Προκλητικές είναι οι αυξήσεις στα ειδικά επιδόματα που είχαν εφαρμόσει και έπαιρναν οι επιτήδειοι στον ΟΚΑΝΑ την περίοδο 1998-2011, Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που αναφέρει η εφημερίδα.

  • Γάμου
    Από 35 στα 700 ευρώ
  • Οθόνης
    Από 97 στα 204
  • Νοσοκομειακό
    Από 58 στα 353 ευρώ

Τι έδειξαν τα πορίσματα του Ρακιντζή:

Σύμφωνα με τέσσερα πορίσματα ελέγχων που είχε διατάξει ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής η μαύρη τρύπα που διαπιστώνεται στα οικονομικά του Οργανισμού οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2010 έως και τα τέλη του 2012 το μισθολογικό κόστος του ΟΚΑΝΑ παρέμενε υψηλό (ξεπερνούσε το 60% των εσόδων), αφού δεν είχε προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ενιαίου μισθολογίου, ενώ παράλληλα μειωνόταν η επιχορήγηση του κράτους έως και 40% προς τον Οργανισμό.

Ωστόσο όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα τέσσερα πορίσματα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που αποκάλυπταν τις δυσλειτουργίες στον ΟΚΑΝΑ, την οικονομική ζημιά, αλλά και όσα έργα και προγράμματα δεν είχαν προωθηθεί δεν τις έλαβε κανείς υπόψη του.

Σχολιάστε ...

NEWSLETTER

 

 

 

  

 

 

 

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa