Πολιτισμός

Συγκεντρώθηκε ένα εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση της Νίκης της Σαμοθράκης

Κατάφερε εντέλει να συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο ευρώ από ιδιωτικές δωρεές το μουσείο του Λούβρου, ώστε να αποκαταστήσει ένα από τα πιο διάσημα εκθέματά του, τη Νίκη της Σαμοθράκης, σύμφωνα με όσα δήλωσε τη Δευτέρα το Μουσείο στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Περίπου 6.700 ιδιώτες χορηγοί συμμετείχαν στην επιχείρηση “Όλοι μαικήνες” που ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το γαλλικό μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να χρηματοδοτήσει αυτό το φιλόδοξο έργο, το Λούβρο είχε θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει από τις 3 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από συνεισφορές ιδιωτών σε ένα συνολικό προϋπολογισμό τεσσάρων εκατομμυρίων, καθώς τα τρία εκατομμύρια ευρώ έχουν προσφερθεί από χορηγίες.

Οι εισφορές των ιδιωτών ανέρχονται από ένα ευρώ έως 8.500 ευρώ. Ο μέσος όρος ήταν 134 ευρώ και το πιο συχνό ποσό 50 ευρώ. Ορισμένοι ξένοι, ιδίως Ιάπωνες, συνεισέφεραν επίσης.

Το διάσημο φτερωτό άγαλμα θα ξαναβρεί τη θέση του στην κορυφή της κλίμακας Νταρού στις αρχές του καλοκαιριού του 2014. Η ανακαίνιση της κλίμακας δεν θα τελειώσει πριν από το Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με το Μουσείο.

Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας και Αποκατάστασης των Μουσείων της Γαλλίας κατάφεραν να εντοπίσουν ανεπαίσθητα ίχνη γαλάζιου, αθέατα στο γυμνό μάτι. “Τα ίχνη αυτά επιτρέπουν να πούμε πως το άγαλμα ήταν πολύχρωμο, τουλάχιστον εν μέρει”, υπογράμμισαν. Το ίδιο, η εξέταση του αγάλματος επέτρεψε να αποκαλυφθεί ένας βόστρυχος από τον κότσο της Νίκης πίσω από το λαιμό, που είχε κρυφτεί κάτω από ένα σύγχρονο (του 20ού αιώνα) κλείσιμο με γύψο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχολιάστε ...

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Παρασκήνιο» σε μορφή PDF

NEWSLETTERFocus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

Karfitsa