Κόσμος

Τι θα συμβεί αν αποσυρθεί η Χίλαρι Κλίντον – Πώς μπορεί η Τσέλσι Κλίντον να καταλήξει υποψήφια

Μετά τη δημόσια κατάρρευση της Χίλαρι Κλίντον στη Νέα Υόρκη, μια νέα συζήτηση έχει ανοίξει στις ΗΠΑ. Ποιος μπορεί να είναι ο διάδοχος της, στην κούρσα για την εκλογή προέδρου.

Το Zero Hedge σε μια ανάλυσή του εξηγεί: 

«Ο γιατρός της Χίλαρι Κλίντον υποστηρίζει ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών διαγνώστηκε με πνευμονία την Παρασκευή και όλη την προηγούμενη εβδομάδα έκανε την εκστρατεία της αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό της, κάτι που οδήγησε στο ”ιατρικό επεισόδιο” στην εκδήλωση μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου το πρωί της Κυριακής.

Αλλά τι θα συμβεί αν το πρόβλημα της υγείας της εξελιχθεί σοβαρότερα; Βεβαίως οι Δημοκρατικοί έχουν πάντα τη δυνατότητα να συνεχίσουν την κούρσα τους με την Χίλαρι μπροστά αλλά σε μια εκστρατεία που θα θυμίζει «Weekend at Bernie’s» (της ταινίας που περιέφεραν έναν νεκρό, παριστάνοντας τον ζωντανό, μέχρις ότου να ολοκληρώσουν τις δουλειές τους). Τι όμως θα συμβεί αν τα πράγματα γίνουν ακόμη χειρότερα;

Παρακάτω ακολουθούν οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι Δημοκρατικοί:

Όταν πρόκειται για τους υποψηφίους Προέδρους οι κανόνες τίθενται από τα κόμματα και όχι από το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με το καταστατικό των Ρεπουμπλικανών αν ένας υποψήφιος για την Προεδρία πεθάνει ή αρρωστήσει βαριά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του, οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να συγκαλέσουν νέο συνέδριο ή να κάνουν μια επίσημη ψηφοφορία μεταξύ των επικεφαλής των πολιτειών για την ανάδειξη του νέου υποψηφίου.

Αλλά για τους Δημοκρατικούς τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών έχει το δικαίωμα να αντικαταστήσει έναν υποψήφιο που πέθανε ή εγκατέλειψε την κούρσα και να συνεχίσουν κανονικά την εκστρατεία τους. Η αντικατάσταση μπορεί να γίνει με απευθείας ανάθεση σε ένα πρόσωπο ή να αντιγράψουν το σύστημα των Ρεπουμπλικάνων και να κάνουν ψηφοφορία μεταξύ των αντιπροσώπων των πολιτειών.

Οι Δημοκρατικοί είναι πιθανό να θελήσουν να διατηρήσουν την υποστήριξη των μεγάλων δωρητών που έχουν ήδη δηλώσει… πίστη στην Κλίντον και στον Τιμ Κέιν (το Νο2 κάτω από την Χίλαρι) και να δώσουν κατευθείαν το κλειδί στον δεύτερο, ο οποίος σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει την κούρσα από εκεί που την άφησε η Κλίντον. (σ.σ. Ο Τιμ Κέιν επιλέχθηκε από την ίδιαν την Χίλαρι Κλίντον να είναι το Νο 2 κάτι σαν δεύτερος επικεφαλής των Δημοκρατικών στην κούρσα διεκδίκησης της Προεδρίας. Μάλιστα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Χίλαρι όταν ανακοίνωσε τον Κέιν για τη θέση αυτή έκανε σαφές ποιο ήταν το κρίτηριο για την επιλογή της: Επέλεξε έναν άνθρωπο που θα είναι έτοιμος να γίνει Πρόεδρος αν συμβεί κάτι).

Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας απρόβλεπτος συνυποψήφιος και για αυτό οι Δημοκρατικοί θα πρέπει να εξετάσουν σοβαρά αν ο Κέιν θα μπορούσε να διατηρήσει το ισχνό προβάδισμα της Χίλαρι έναντι του συνυποψήφιού του για την Προεδρία.

Οι Δημοκρατικοί μπορούν ακόμη να επιλέξουν τον Τζον Μπάιντεν, ο οποίος όμως είπε ότι δεν θα ήθελε να κάνει εκστρατεία, αλλά δεν έχει πει ποτέ ανοιχτά και ευθέως ότι δεν θέλει να γίνει Πρόεδρος. Ο Μπάιντεν δεν είναι ούτε Κλίντον ούτε Τραμπ και εύκολα θα μπορούσε να γίνει φαβορί για τη θέση του Προέδρου. Ακόμη θα έχει την υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα ο οποίος θα μπορούσε να ενώσει το κόμμα με μια έκκληση για υποστήριξη του σημερινού αντιπρόεδρού του.

Άλλοι πιθανοί διεκδικητές είναι ο Μπέρνι Σάντερς και η Ελίζαμπεθ Γουόρεν (και οι δυο προοδευτικοί με μεγάλη υποστήριξη εντός του Δημοκρατικού κόμματος), ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο, της Βιρτζίνια Τζιμ Γουέμπ και ο επίσης από τη Βιρτζίνια Μάρτιν Ο Μάλεϊ.

Τσέλσι Κλίτον 

Στην Αμερική, όμως, υπάρχει μια  πολιτική παράδοση για αναβάθμιση των συζύγων των πολιτικών μετά από έναν απρόσμενο θάνατο. Ο Μπιλ Κλίντον, ωστόσο, δεν μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος. Έτσι, αν κάποιος από την οικογένεια κληθεί να πάρει το χρίσμα, αυτή θα είναι η Τσέλσι, η οποία είναι 36 ετών και πληροί το ηλικιακό όριο του Συντάγματος για να γίνει Πρόεδρος.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πάντως, ότι στις περισσότερες πολιτείες έχει παρέλθει η ημερομηνία για την κατάθεση ανεξάρτητων υποψηφίων….».

Σχολιάστε ...

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ

NEWSLETTER

 

  

 

 

Karfitsa